изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 15:13 EET
Земетресение стресна Стражица    
Новини
Земетресение с епицентър на около 200 км североизточно от София бе регистрирано от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН, цитиран от Гражданска защита.


Регистрираното на територията на страната в 7.29 ч. земетресение е с магнитуд около 3,3 по скалата на Рихтер и е усетено на територията на община Стражица, област Велико Търново, информират от Гражданска защита. Няма данни за пострадали и щети.
Трусът и липсата на информация за ситуацията предизвикаха уплаха сред жителите и служителите на общинската администрация в Стражица, заяви за БТА кметът на града Стефан Стефанов. Според него хората са излезли на улиците. По предварителни данни най-силно трусът бил почувстван в с.Асеново, където според общинарите е възможният епицентър на земетресението. Комисия от специалисти извършват оглед за евентуални щети по къщи и сгради в селото и общинския център.
Служителят на "Гражданска защита" се пенсионира на 18 януари и в момента няма длъжностно лице, което да ни информира за бедствени ситуации в общината, каза кметът Стефанов. Според инж. Петър Петров, директор на Областната дирекция "Гражданска защита", щатната бройка за служител на дирекцията в Стражица е замразена по разпореждане на Министерството по държавната политика за бедствия и аварии и не е ясно, кога ще има ново назначение.
Над 40 микроземетресения са регистрирани в района на община Стражица в рамките на няколко дни, каза Емил Ботев, ръководител на секция “Сеизмология” към БАН, цитиран от "Фокус". Ботев обясни, че тези земетресения са били с магнитуд 1 по скалата на Рихтер. Земетресения с подобна сила не се усещат дори и от животните. Те са регистрирани единствено от сеизмолозите.
Повече от 21 години от голямото земетресение (7 декември 1986 г.) в Стражица все още има сгради, които не са възстановени. Мнозина от местните смятат, че злоупотреби и финансови престъпления са потънали във времето и са останали ненаказани.
Миналия октомври в Стражица бе открита новата църква “Св. Богородица”. Старият храм бе разрушeн от земетресението.
dir.bg
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Сходни връзки

Земетресение стресна Стражица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди