изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:12 EEST
ЖУРНАЛИСТ ОТ КАВАРНА СЪХРАНЯВА НАД 600 ЕКСПОНАТА ОТ ПРАИСТОРИЧЕСКИ ОБИТАТЕЛИ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ    
ИсторияЛюбители-палеонтолози твърдят, че праисторията ни е бяло петно, което не е изследвано достатъчно, а доказателствата лежат в земята на Добруджа и по морското дъно

Не един и двама са запалените любители на древната история. Сред тези, които обичат да бродят сред природата и да събират "документи" за праисторията по нашите земи, е и колегата ни от Каварна Коста Ненов. Вече пенсионер той повече от 40 години търси и събира сведения за праисторическите обитатели по нашето Черноморие. Пред репортер на вестника Ненов разказва, че любовта му към историята и палеонтолията е още от времето, когато е учителствал в каварненското село Камен бряг. "Още тогава се опитвах да науча децата, че трябва да обичат местната история и първите неща, които съм намерил, бяха именно при разходки с децата по крайбрежието. Смятам, че за да се съхраним, всеки един от нас трябва да е местен патриот. Затова трябва да познаваме добре историята на родния си край" - разказва Ненов. Любовта прераства в страст и въпреки многобройните ангажименти, Ненов винаги намира време, за да се залута по каменистото крайбрежие. Днес вече пенсионер, той не спира да броди по крайбрежието в Каварненския край.
От Камен бряг до Белия бряг, на всяко едно място могат да се открият фосили, твърди любителят палеонтолог. "Сред това, което съм намирал и съхранявам, са кости и прешлени от динозавър, мамути, саблезъб тигър и други морски обитатели от отминали времена. Консултирал съм находките си с проф. Янаки Сивков преди няколко години, който беше директор на Природо-научния музей във Варна. Дори дарих някои от нещата на музея, за което имам грамота за дарителство. Други прешлени и кости пък съм дарил на музея в Каварна, които са част от експозицията "Добруджа и морето" - разказва Ненов и с гордост показва грамотата за дарителство и от този музей.
Според капацитетите, с които е консултирал находките си, става дума за обитатели на днешните български земи от животинския свят от преди милиони години. През 1997 г. Ненов се е срещал и с Васил Попов от Института по зоология в София. "Показах му вкаменени кости, които съм намирал и според датировката, която той определи - те са на възраст от 1 до 10 млн. години" - казва Ненов.
Част от това, което е показвал и намирал, е послужило като материал на проф. Тодор Николов от столицата, разказва Ненов. "За жалост, той вече е покойник, но приживе издаде научен труд за морските находки и другите обитатели по Северното Черноморие - спомня си още туристът и със смях добавя - сега съм пенсионер, имам повече време да обикалям. Не искам GSM, защото не обичам да ме знаят къде съм. Сутрин, като е хубаво времето, нарамвам раницата и тръгваме - аз и кучето. Има дни, в които имаме късмет, но има и такива, когато се връщам с празни ръце. Ден с ден не си приличат, защото времето и водата отмиват това, което днес е на едно място" - казва още Ненов.
8 огнища има по каварненското крайбрежие, където Ненов твърди, че могат да се намерят фосили. Сред последната му находка току преди Коледа е камък с ясен отпечатък на птица, за която е информирал музейните работници в Каварна. Той вярва, че няма да е далеч времето, когато ще открие цял скелет на праисторическо животно.
Друг запален любител е 65-годишният добричлия Йордан Петров, който има къща в село Стожер и смята, че Добруджа е богата на вкаменелости и все още е бяло петно в нашата история. Сред находките му са, според него, яйце от динозавър, намерено не далеч от друго село в Добричко - Карапелит. "Точно с такава форма каменно образование видях в едно научно списание, в което се твърдеше, че е яйце от динозавър, намерено в Мексико. Случайно попаднах на тази находка и я взех. Вярвам, че наистина може да е яйце на динозавър, защото те са живели навсякъде. Лошото е, че нямаме такива специалисти, които биха  определили точно. Факт е обаче, че се намират много вкаменелости, просто човек трябва да гледа по-внимателно" - разказва Данчо. Сред находките му има и други вкаменелости, чиито форми ясно си личат - охлюв, костенурка.
В двора си Данчо има чудни пейка и масичка, които не са пипнати от човешка ръка. Всъщност, това са вкаменени дървета, запазени от природата, на които той попаднал при обиколките си в региона. Според него, в земята на Добруджа може да бъде намерен и травертин - благороден камък, но тъй като той е и запален турист и е обиколил цялата страна, добавя, че най-много благородни камъни се срещат в Източните Родопи.
И двамата любители-палеонтолози са сигурни, че освен в земята, много голяма част от праисторията ни лежи на морското дъно.
 


Сходни връзки

ЖУРНАЛИСТ ОТ КАВАРНА СЪХРАНЯВА НАД 600 ЕКСПОНАТА ОТ ПРАИСТОРИЧЕСКИ ОБИТАТЕЛИ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди