изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 07:04 EET
ДИСКУТИРАХА СПОРТНИТЕ БАЗИ, В ДОБРИЧ ТЕ СА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ    
НовиниЩе бъде създадена работна група, която да реши проблема със спортните бази на отделните футболни клубове.

Това стана ясно след среща на министър-председателя Сергей Станишев, президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов и председателя на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева. Тя ще бъде ръководена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в нея ще влизат представители на Държавната агенция за младежта и спорта и министерствата, разполагащи с терени, които могат да се дадат на футболните клубове за дългосрочно ползване.

На въпрос - как може да бъде сигурно, че терените, които ще се предоставят, няма да бъдат използвани за частни интереси за строене, например, на хотели, премиерът Сергей Станишев заяви: „Всички знаем какъв апетит има към терените в София. Трябва специално да се разпише или да се регламентира за какво може или не може да се ползват терените и как това може да се контролира. Това ще бъде и работата на работната група. За мен би било неприемливо тези терени да се дават за изграждане на МОЛ-ове и жилищни квартали. Аман от използване на обществени терени за частен интерес!”.

Какво е положението на спортните бази в Добрич? Проверка на НДТ установи, че са студени и западнали. С изключение на тенис-комплекса “Изида” в градския парк, няма друга общинска база, която да е отдадена на концесия. Днес се оказва, че тя е единственото спортно съоръжение, което децата с желание посещават, за да  спортуват.

Преди пет години бизнесменът Младен Матеев, който отскоро е председател на постоянната комисия “Спорт и младежки дейности”, взе спортния комплекс да го стопанисва за 25 години и за кратко време превърна руината в модерна европейска база. Концесионерът развива тенис и футбол на малки вратички, като на базата в момента се обучават в тенис над 200 деца, а още над 250 души играят футбол.

“Изида” има своя база, в която през зимните месеци децата могат да на топло да спортуват тенис и футбол на закрито.     

През април ще приключи газифицирането на зала “Добротица”, където преди няколко години националният отбор по лека атлетика тренираше за големи състезания. Тук националите по волейбол играха международни срещи, а тези дни отборът на “Добруджа” води тренировки при минусови температури.    

Топло ще стане и в спортен комплекс "Русалка", където занимания водят боксьори, гимнастички, хандбалисти, бадминтонисти, и др., но газификация там е предвидена в бъдеще време. Басейнът там не е на дневен ред, но сметките вече са показали, че експлоатацията му ще излезе доста скъпо на общинарите.

“Мамо, много ми се играе хандбал, но залата е студена, а в съблекалните мирише на пикоч” - оплакал се наскоро ученик, разбра репортер на НДТ. 

В незавидно положение е и спортен комплекс “Простор”, който при ясни правила може да привлече мощни инвеститори. В момента на кортовете в съоръжението занимания водят тенисисти – любители. Там се развива активна спортна дейност, но цялостно базата е в лошо състояние. Комплексът има и още няколко площадки, които обаче се използват само за изложения на “Добрички панаир”, тъй като провеждането на спортни срещи е невъзможно.      

Пред репортер на НДТ общински съветници изявиха мнение, че за да се подобри състоянието на спортната база в Добрич, трябва да се засили обществено-частното партньорство, като се обмисли добре по какъв начин различните бази да бъдат отдадени. “Ние сме за концесия, но при много точни и ясни правила. Тогава ще има и  инвеститори, които да вложат парите си” - категорични са болшенството местни парламентаристи.

Само след две години на дневен ред пред настоящия Общински съвет ще бъде не само ПФК “Добруджа” АД, но и неговата база, която далеч отстъпва на тази в Каварна.     

Тази седмица обаче пред общинските съветници ще бъде друг не маловажен въпрос. На сесия на местния парламент ще бъде разгледано предложение за закриване на Ученическата спортна школа, заради липса на финанси. След въвеждането на делегирани бюджети в училищата, само директорите могат да кажат дали ще дадат пари за извънучилищни форми и за какви. Те вече отказаха, а на съветниците се падна нелеката задача да обяснят на обществото две неща, че УСШ не е онази бяло-зелена сграда в парка, а звено, което извършва извънучилищна дейност и което може да развива дейност и на друго място – физкултурен салон или в друг спортен комплекс в града. В тази връзка можем да кажем, че спортна дейност извършват множество частници и клубове, но те не искат средства от училищата. Като пример можем да дадем, че фитнес залите са пълни с ученици, които ваят тела, а момичетата играят тае бо. Не са малко и малчуганите, които отделят пари и да посещават басейна в хотел “България”. От друга страна можем да кажем обаче, че много семейства не могат да си позволят таксите, дори и да са минимални, а техните деца също искат и трябва да спортуват, за да расте едно здраво поколение в нашия град. Което значи, че дилемата с УСШ действително трябва да бъде поставена на дневен ред и решена, но след съответните сериозни анализи. НДТ      

 

 


Сходни връзки

ДИСКУТИРАХА СПОРТНИТЕ БАЗИ, В ДОБРИЧ ТЕ СА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДИСКУТИРАХА СПОРТНИТЕ БАЗИ, В ДОБРИЧ ТЕ СА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ
Автор: Anonymous да 2008-02-17 @ 15:38 EET
крайно време е базите да се предоставят на хора, които искат да развиват спорта в Добрич. по - добре ли е да гледаме как залите се рушат

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди