изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:34 EEST
ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ФЕРМЕРИ ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ Е СЕКРЕТНА ЗОНА    
НовиниТака коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов намерението на земеделския министър Нихат Кабил да попълва резерва с царевица и пшеница от Украйна

В началото на месец февруари министър Нихат Кабил ще посети Украйна, където сред обсъжданите теми ще бъде и евентуалното закупуване на 200 хиляди тона царевица и вероятно около 50 хиляди тона хлебна пшеница за обновяване на Държавния резерв, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство, след среща на министъра с извънредния и пълномощен посланик на Украйна у нас Виктор Калник.
Ако има пари, да ги купи, но не с пари от държавната хазна, а от личния си джоб, - така коментира намерението на земеделския министър председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на националното браншово сдружение, арендаторът от Крушарско Кирил Жендов. За българските фермери Държавният резерв е строго секретна зона и това е така от 1992-93 година досега, коментира той.
Според К. Жендов, в момента в България има зърно и ще има до нова реколта. Заради фиктивната борсова търговия обаче сделките се извършват на практика между потребители и производители. Цените са между 470 и 480 лева за тон, без ДДС. Във вътрешността на страната имало и сделки по 500 лева за тон. Царевицата се търгува по 450 лева за тон, без ДДС, а на места без документи и плащане на ДДС имало и сделки по 520 лева.Според арендатора, едва ли в Украйна цените са много по-ниски. След като на руския пазар в района под Черно море пшеницата струва 350 долара за тон, едва ли украинците продават за 250-300 долара за тон, смята зърнопроизводителят. Той се съмнява и дали количествата от около 600 000 тона пшеница, които се освобождават в Украйна, ще стигнат до България. Фермерът подозира, че заявлението на земеделския министър може да цели и да накара българските зърнопроизводители и търговци да свалят цените на нашия пазар.
 


Сходни връзки

ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ФЕРМЕРИ ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ Е СЕКРЕТНА ЗОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди