изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:21 EEST
ПРИЕМНАТА ГРИЖА - ОТДАДЕНОСТ ЗАРАДИ РАДОСТТА В ОЧИТЕ    
НовиниПърва по рода си среща на приемните семейства и настанените в тях деца се проведе вчера в Добрич. Малкият Ясен, настанен при учителка, ще става пианист. Тя чака още две деца в дома си. След настаняване в семейство с две деца, Павлета вече посещава масово, а не специализирано училище. При спешен медицински случай приемният родител няма право на отговорност, алармира първият приемен родител в Добрич 

Много емоции и насълзени очи предизвика първата по рода си среща на шестте приемни семейства в Добрич и настанените в тях деца, която организира вчера отделът "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане". Целта й, според директора Магдалена Миткова, бе да се опознаят приемните родители и да споделят проблеми. Но й, за да се провокира интересът на други семейства, които искат да се включат в приемната грижа. Всеки от нас е тръгнал с благородство, за да стори нещо добро и за да види радостта в детските очи, сподели първият приемен родител в Добрич г-н Илиев. Той дойде на срещата заедно с малката Павлета. Вече трета година тя живее в семейство Илиеви и заедно с двете им деца - момче и момиче, поделят общата детска стая и се приемат като брат и сестри. Постижението за нея е, че преди да бъде настанена в приемното семейство, тя е посещавала специализираното училище "Петър Берон", а сега вече е в ОУ "Христо Ботев" и е много добра ученичка, разказа таткото г-н Илиев. Оказа се, че по стечение на обстоятелствата децата от домовете по погрешка попадат в специализирани училища, коментира г-жа Ястрова. Тя е възпитател-педагог в дом "Дъга", а миналата година стана приемен родител на 9-годишния Мариян. Тя бе готова да приеме и двете му братчета, но междувременно децата бяха осиновени в чужбина. Тя е категорична, че когато децата са настанени в семейства, те могат да разчитат на помощ при подготовката на уроците си и да се справят много добре с учебния материал.
Да се премахне графата "етнос" в документацията на децата в домовете, настояват приемните родители и социалните работници. Причината е, че много често това е причина да не се стигне до осиновявания. "Няма никакво значение от какъв произход е детето" - твърди Димитричка Ганева. Тя е учителка и отпреди Коледа в дома й е настанен малкият Ясен - на 3 години и 8 месеца. Сега очаква при нея да бъдат настанени още две деца. И обещава и тримата да учат пиано. Тя смята, че графата "етнос" е една от трагедиите в институциите и образователната ни система. Защото "сложиш ли на едно малко конче табелка "магаре", то ще си остане с тази представа за себе си" - твърди приемната майка.
На срещата присъстваха и две сестри, които от началото на новата година са сключили договор с дирекция "Социално подпомагане" и са първите професионални приемни родители. Те и семействата им се грижат за две малки чаровници - Зара и Веси. Едната сестра е неомъжена, а другата има и деца, и внуци. Цялото семейство много обича най-малките си членове. Присъства и малката Бедрие. Тя е второ дете в Добрич, настанено в приемно семейство, на което е донесла късмет. Оказа се, че приемната й майка девет години не е можела да зачене. След настаняването на Бедрие, тя вече има момченце, към което малката е много привързана. Макар парите никога да не стигат, приемните родители не се оплакват от недостиг на средствата, които държавата им дава,  за да се грижат да настанените при тях деца. Стана ясно, че г-жа Ганева получава за грижите за Ясен месечно 165 лева и още 25 лева детски. Смята, че с тези пари едно дете може да се гледа сравнително добре. Но знае, че много по-важно е децата да бъдат отглеждани с много обич, макар и в известен недоимък.
Приемните родители алармираха, че вече две години управляващите не са решили проблема, който стои пред тях в случай, че се наложи спешна медицинска помощ на настанените деца. Оказва се, че приемният родител няма право да разреши операция. За целта той трябва да се обади на социалните работници, те да издирят биологичния родител и да го накарат да подпише. А всички деца, настанени в приемни семейства в Добрич, имат биологични родители. И всички приемни родители са наясно, че те във всеки момент могат да си ги потърсят. Въпреки това се радват на миговете с малчуганите, които правят живота им по-смислен и по-добър. Надяват се, занапред приемните родители да не са на възраст над 40 години, а към приемната грижа да се обърнат и млади хора.
 


Сходни връзки

ПРИЕМНАТА ГРИЖА - ОТДАДЕНОСТ ЗАРАДИ РАДОСТТА В ОЧИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди