изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-18 @ 21:57 EET
ИСКАМ ДУМАТА    
Общество

ТОДОР СПИРОВ: директор на Център за ученическо техническо и научно творчество - Добрич:   

ИСКАМ ДУМАТА

 

 

 

 

УВАЖАЕМИ

ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,  ГОСПОЖО КМЕТ, 

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

СЪГРАЖДАНИ И КОЛЕГИ,

 

       С докладна записка  заместник–кметът по „Хуманитарни дейности” иска с лека ръка от Общинския съвет да предложи на Министъра на образованието и науката да  закрие   Център за ученическо техническо и научно творчество,  Център за работа с деца и Ученическа спортна школа  в  град Добрич. Очевидно вносителят е изготвил предложението си светкавично - по повод   Решение от 21 януари 2008 г. на Министерския съвет. Забележете, на следващия ден - 22 януари,  директорите на общинските училища подписват протокол с отказ  за предоставяне на средства от държавата за  тези обслужващи звена, написва се докладната записка  и тази информация се оповестява на 23 януари чрез  в. „Нова добруджанска трибуна”.  Общо бюджетът  за заплати и веществена издръжка на ЦУТНТ, ЦРД и УСШ за 2007 г. е около 300 000 лв., от които  92 000 лв. са за ЦУТНТ.  И с единствен аргумент - липсата на тези средства за финансиране на дейността,  зам.-кметът  мотивира своето предложение за  закриване на  трите звена от системата на народната просвета.

       Това внушава тревога и безпокойство. Госпожи и господа,  моето изказване засяга изцяло интересите на децата на гр. Добрич. Днес от вашия глас  зависи какво ще се съхрани от тяхното минало,  какво ще се направи за тяхното настояще и бъдеще?  Затова, когато гласувате по този въпрос, към основанието за приемане на решението е целесъобразно да  добавите, че то се взема на основание чл.21, ал.1,т.8 от ЗМСМА, защото формулировката по  чл. 21 ал.2 от ЗМСМА не е  приложима.  Така това ще даде възможност да се гласува писмено и поименно, за да се знае кой какво отношение има към историята  на тези звена. Не е ли тъжно, че една близо 50-годишна история на ЦУТНТ  с измерения  в  милиони лева се предлага да я унищожите с вашия глас поради липса на по-малко от 100 000 лева. Това е история, с която може да се гордее не един град.  Това е история, която е част от живота на най-изявените и талантливи хора от град Добрич в областта на науката, техниката и технологиите. С тяхна помощ може да се направи много повече за просперитета на нашия град. Необходимо е да се разбере, че тази история  не може да съществува без подкрепата от страна на  общината и държавата.     

      На първо място - аз искам да Ви кажа, че  вносителят с предложението възстановява формули от минали времена, които не се одобряваха нито от бившите общински съветници, нито от гражданите на Добрич. Питам тогава,  какъв е смисълът, ефектът и чия е ползата една отхвърлена от гражданите  стратегия  сега да  се предлага отново? Достатъчен ли е аргументът, с който  се налага закриването на ЦУТНТ, ЦРД и УСШ?

      Моят отговор е категорично не. Защото не са попитани например, какво правят  по този въпрос кметовете на градовете София, Сливен и Каварна; кметовете на другите областни центрове; кметовете на градове като Силистра и Русе, където и сега се съхранява идентичността на седем такива звена; кметовете на Шумен и Благоевград, където се осигуряват много повече средства за извънкласни и извънучилищни дейности. Питам - град Добрич извън държавата ли е? И ако не е, как тогава нашият град  ще  изпълнява националната програма за развитие на образованието, възпитанието и подготовката в периода 2006 - 2015 г.?  Не ви ли прилича повече  докладната записка на открита подготовка за бърза приватизация на имуществото, което се ползва от децата в ЦУТНТ и УСШ? 

       На второ място  - аз искам да ви кажа, че свободното време на децата  е повече от времето, в което се обучават в училище. Всяко дете има право на самостоятелност  и само от него зависи, къде, как и при кого ще развива своите интереси и способности - в училище или извън училище. Никой човек няма право да ограничава и нарушава правата  на близо  13 000 деца от общинските училища и детските градини  и на  над 3 500 деца от държавните училища в нашия град. Групите за извънучилищна и извънкласна дейност в нашия град са най-малко, сравнимо за същите в другите окръжни центрове. В един град не е правилно да се противопоставят  училищата срещу обслужващите звена. Само за обслужващите звена средно в страната се осигурява  по  един учител на 300 деца, а в Добрич по един учител на 500 деца. Задължение на местната изпълнителна власт е да уважава  и осигурява  правата на децата. Права - гарантирани и признати с Международни конвенции, Конституция, ЗНП и подзаконови нормативни актове.  Права, които не могат да се отменят с  Решение на Министерски съвет. Защото кметът има законно право  да разпределя 20% от средствата на държавата между училищата, детските градини и обслужващите звена. Същевременно Законът за общинските бюджети му позволява  да  предостави и допълнителни средства в интерес на населението на общината. Трябва да се направи различие между извънкласна и извънучилищна дейност. Средствата за извънучилищна дейност не са много и ако има желание, могат да се обсъдят най-различни решения. В случая става дума за по 20 лв. годишно на едно дете, което живее в град Добрич. Половината от тях би могло да се осигурят от общината, а другата половина - от държавата.

       На трето място - знае ли още вносителят, че в повечето страни в Европа и света, които са далеч по-напреднали в икономическо отношение от нашата страна,  задължителното и неформалното образование са равнопоставени и представляват държавна политика. Поради тази причина  българският опит на ЦУТНТ в неформалното образование в направление наука, техника и технологии бе оценен като уникален от Президиумът  и Контролната комисия на Eвропейската асоциация на институциите за свободното време на децата и младежите  (EAICY) член на съвета на Европа,  чиято делегация от 19 страни и 29 ръководители на национални извънучилищни педагогически учреждения посети  единствено в България  - Добрич  през 2006 г., за да се запознае на място с  международното ученическо изложение “ДАРОВЕ НА ЗЕМЯТА, ВОДАТА И ВЪЗДУХА”. Такова събитие повече няма как да се случва в нашия град, защото  възможността да сме притегателен център за интелектуален международен туризъм се губи. 

      Не беше лесно на малобройния екип от хора, които работят в ЦУТНТ,  да създадат тези мостове; да осигурят сключването на  дългосрочни договори за сътрудничество и съвместна дейност между България и Русия. От  българска страна договорите са подписани от Областния управител и от Началника на Регионалния инспекторат по образование, а от руска страна - от Президента на Международната академия “Информация, връзки и управления в природата и обществото” - Санкт Петербург  и от директорите на Руския институт по културология  и Център за съвременно образование и интелектуален туризъм от Москва. Тези договори касаят и създаване в Добрич на международна ученическа академия “Св. Св. Кирил и Методий”.   

    На четвърто място -  в заключение  искам да кажа още, че ЦУТНТ има спечелен проект  на МОН, с който  осигури около 15 000 лв. и трябва да го реализира през тази година. Правилното решение е откриване на ОДК към системата на народната просвета, като се съхранят трите бази и различните дейности в тях ще  се спечели от това, което много други нямат. Така ще се осигурят различни реални възможности за съфинансиране от държавата на широкомащабни национални и международни извънучилищни дейности, включени в календара на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Държавната агенция за младежта и спорта. Освен това - така  се дава по-голям шанс за осигуряване на степендии от държавата на децата с изявени дарби. Колкото до изявените ученици - те са там, където има водещи учители и този въпрос  в нашия град  се пренебрегва! Помислете, от вас зависи дали в едно друго време ще се окаже, че сте разрушителите на домовете, които  години наред събираха децата - локомотиви за просперитета на  нашият  град.

      Алтернативата, която се изготви, се взе без кметът да обсъди формулите за разпределение на средствата с директорите на обслужващите звена, без да има широка дискусия по тези парливи проблеми с работещите в тези звена, а взетото решение изпраща за дълго, дори може би  завинаги,  в задънена улица извънучилищната дейност в град Добрич.

       Навсякъде по света дори осъдените на смърт имат право на последна дума. На мен, на заседанието на Общинския съвет не ми беше дадена възможност да защитя каузата си. Затова настоях да го направя чрез страниците на вестника.   

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ИСКАМ ДУМАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди