изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:16 EEST
Започва карнавалът в Бразилия    
По света В Бразилия днес започва традиционният карнавал, по време на който страната не работи, а всичките й жители се отдават на един безкраен празник. Костюмираните шествия ще продължат пет нощи подред в различни кътчета на страната. Всяко място ще си наложи свои правила, ще има своите победители, съобщи ИТАР-ТАСС.

В Салвадор например, разположен в североизточните части на Бразилия, празненствата по традиция се провеждат по улиците на града и в тях участват около 2 млн. човека.

Петдневният карнавал започва днес и в Саo Паулo, Ресифи, Олинде, в други градове. Най-ярко и мащабно обаче ще бъде шоуто в Рио де Жанейро, където стартът ще бъде даден с изяви на детски школи.

Основните празненства ще са в неделя с откриване на парада на школите по самба от висшата лига. Общо в специалната група, както я наричат бразилците, са 12 школи. Шест от тях, с по над 5000 членове всяка, ще преминат по над 600-метровия самбодром "Маркеш ди Сапукаи" първата вечер, а останалите 6 - втората.

За зрителите на карнавала вече са изградени специални трибуни от двете страни на самбодрома. Имената на школите-победители ще бъдат обявени на 6 февруари, а на 9 февруари ще се състои парадът на наградените.

Изявите на школите от висшата лига се оценяват по десет категории. Съдиите гледат оформлението на алегоричните платформи, красотата на костюмите и т.н. Отделна оценка се дава на изявата на барабанистите, които диктуват ритъма.

Тази година карнавалът е посветен на 200-годишнината от пристигането на португалския кралски двор в Бразилия. Много от школите по самба са избрали за своя тема събитията от 1808 г., превърнали за кратко Рио де Жанейро в столица на Португалия, след като кралският двор се премества в града, бягайки от настъпващата армия на Наполеон.

Още преди началото на карнавала в Рио де Жанейро не мина и без скандали. Съд на мегаполиса забрани на шумните празненства да бъде споменавана темата за Холокоста, съобщи агенция Глобо.

Протестира еврейска общност, обявила се срещу една от алегоричните платформи на школата "Вирадоуру", която тя трябваше да представи в понеделник. Школата бе избрала за изявата си ужасните неща, които се извършват по света - от убийствата до войните.

На една от платформите си (а школите имат право да покажат общо 8) тя бе изобразила масовото изтребление на евреи по време на Втората световна война. За целта във "Вирадоуру" бяха изработили огромна движеща се сцена в черно и кафяво.

Куп голи човешки тела, приличащи повече на скелети, от папие маше олицетворяваха милионите жертви на геноцида, на който бяха подложени евреите. Съдът забрани появата на платформата на карнавала, но снимки от нея вече обиколиха целия свят.

По време на карнавала в Рио де Жанейро властта е предадена в ръцете на крал Момо, който получи от кмета Сезар Майа символичния ключ на града, съобщи Ройтерс.

Тази година крал е архитектът Алекс де Оливейра. Обграден от актьори, облечени като членове на португалската кралска фамилия, той прие властта от кмета на пищна церемония.

Броени дни преди началото на карнавала в Бразилия правителството на страната призова всички да избягват препиването и да практикуват безопасен секс, предаде Ройтерс.

Президентът Лула да Силва в седмичното си радио обръщение прикани хората да внимават в забавленията. "Не е необходимо да препиеш или да правиш нещо извън нормалното, за да се забавляваш", каза той.

Междувременно градските и общински власти в Бразилия започнаха раздаването на 19,5 млн. безплатни презерватива за карнавала в рамките на кампанията си срещу СПИН. В Ресифи участниците в празненствата ще получат противозачатъчни хапчета за следващия ден. БТА

Дива плът и танци в Рио

30 000 танцьори на самба на карнавала в Рио

Карнавалът в Рио достигна апогея си

 


Сходни връзки

Започва карнавалът в Бразилия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди