изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:41 EEST
ВАФЛИ И СУХИ ПАСТИ, ВМЕСТО ТОПЛИ ЗАКУСКИ И МЛЯКО    
Образование Вафли, сухи пасти, кроасани, рядко сандвичи, гарнирани със сокче от 10 стотинки - това е закуската, която получават повечето от децата от училищата в община Добричка по националната програма "Чаша топло мляко" на МТСП, установи проверка на НДТ. Поводът за проверката ни бе писмо от разтревожена майка на четвъртокрасник, посещаващ учебно заведение, намиращо се на около 15 километра от Добрич.

В него тя отправя молба да не споменаваме училището, тъй като детето й все още учи там и се притеснява дали няма да има последствия върху него.

"Вече втора година детето ми не е видяло не само топло, но и никакво друго мляко" - споделя в писмото си жената. Тя разказва, че "закуските" на децата са много рядко саднвичи, "състоящи се от изцапани с маргарин или пастет филии тостерен хляб и върху тях парченце колбас или кашкавал". През другите дни децата закусвали с вафли "Франка", "Хипер" и други подобни, с меденки "Медовина", сухи пасти и кроасани "Елит", посочва майката на четвъртокласника. И допълва, че рядко се прибява за разнообразие "чашка цветна вода, наречена сок, от тези, които са по 10 стотинки на пазара". Читателката ни коментира, че всичко това не само не задоволява глада на детето й, което е доста едричко, но и е много вредно здравето му. "Не знам кой и как договаря закуските, на каква цена, но това е престъпление спрямо децата ни" - пише в писмото. Според авторката му, това няма нищо общо със здравословното хранене и освен това - вместо родителите да бъдат облекчени в изхранването на децата си, те се натоварват с риска от бъдещи болести. "Гледам по телевизията в другите градове как им раздават, макар и маломерни, но банички, кифли и други тестени закуски и задължително нещо за пиене. Или това е само за София, а по-късно и в други градове, за селата, и то близо до града, няма никакъв шанс?" - пита майката.

Проверката на НДТ установи, че раздаването на този вид закуски е практика и в други училища на територията на община Добричка. Учители споделиха, че закуските по принцип се носят в понеделник - за цяла седмица. Те разказаха, че и при тях децата ядят основно вафли, сухи пасти и кроасани, а качеството на сандвичите описаха по същия начин. Такива били и рядко получаваните сокчета. Фирмата, с която сключваме договор за доставка на закуските, е една и съща за цялата община, ако искаме да е друга, трява да предложим три оферти, което е навъзможно, споделиха директори.

НДТ се обърна към зам.-кмета по образование в община Добричка Петър Желев. Той обясни, че споразуменията за доставка на закуски се сключват от директора на съответното училище и дирекция "Социално подпомагане", като страна по тях е кметът на общината. Петър Желев сподели, че по селата в общината нямало фирми, които да произвеждат закуски и с тях да бъдат сключени договори. Изключение правело само с. Бенковски, където имало производител. Така в училището в селото, както и във Владимирово, децата получавали банички и други закуски. От хлебозавода в Добрич също отказвали да доставят тестени изделия на децата от общината, тъй като не можели сутрин да ги извозват. Не можем да намерим фирма, която да носи топли закуските, тъй като някои от селата са доста отдалечини - например Хитово - на 40 км от Добрич, Батово - на 30 км, и др., каза Петър Желев. Същото се отнасяло и за напитките - дори и да тръгнели топли, до селото те щели да изстинат, а и млякото можело да вкисне. Дали от две години такова въобще не е получавано по училищата, зам.-кметът на беше сигурен. И допълни, че не може 170 дни в годината да следи какво получават във всяко училище. Петър Желев коментира, че и средствата, които МТСП отделя за закуски, са крайно недостатъчни. Не може една баничка в Добрич да струва 80 стотинки, да ни отпускат 50 стотинки, от които трябва да махнем ДДС и транспортните разходи, и аз да намеря фирма, която да ми я произвежда, каза зам.-кметът. Моето мнение е, че децата в градовете са облагодетелствани, а от селата - ощетени, добави Петър Желев.

Като закуска на децата могат да се дават тестени закуски, сандвичи, които могат да бъдат с месни, млечни продукти, но не и вафли, обясни неотдавна за НДТ директорът на регионалната дирекция "Социално подпомагане" Снежана Ванкова вида на разрешените закуски по принцип. Тя каза още, че - ако в училището или в непосредствена близост до него има заведение, където те могат да се приготвят, могат да не са опаковани, но ако се транспортират от по-голямо разстояние, трябва да са с опаковка.  НДТ

 


Сходни връзки

ВАФЛИ И СУХИ ПАСТИ, ВМЕСТО ТОПЛИ ЗАКУСКИ И МЛЯКО | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВАФЛИ И СУХИ ПАСТИ, ВМЕСТО ТОПЛИ ЗАКУСКИ И МЛЯКО
Автор: Anonymous да 2008-02-04 @ 09:45 EET
40 км. може да е "доста далече" през 18 или 19 век, но не и в началото на 21 век. Това е просто смешно г-н Желев!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди