изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 03:02 EEST
Кадър на КГБ става шеф на натовското разузнаване    
По света
Новият директор на унгарските тайни служби, който е учил 6 години в академията на КГБ в Москва от 1983 до 1989 г., бе назначен за директор на комитета на НАТО по разузнаване.


Това се казва в статия на International Herald Tribune, цитирана от БГНЕС. Това, според дипломати, ще компрометира сигурността на Алианса.
49-годишният Шандор Лаборк беше избран лично от премиера на Унгария Ференц Дюрчани за директор на националното контраразузнаване миналия декември след остър спор между управляващата коалиция и опозицията. Скоро след назначението си Лаборк поема за една година председателството на специалния комитет на НАТО. Постът е ротационен и е ред на Унгария, потвърдиха официални лица от Алианса.
Основната задача на комитета, в който членуват всички директори на тайни служби от страни-членки на НАТО, е анализ на проблеми от разузнаването в Алианса.
Изданието съобщава, че членовете на няколко страни-членки са отказали да коментират назначаването на Лаборк. Други пък са заявили, че и да са искали да го блокират, не биха имали възможност. Според дипломат от западноевропейска страна, пожелал анонимност, “едно телефонно обаждане на САЩ би спряло назначаването”.
На практика председателството на Лаборк означава, че някои страни ще се въздържат да споделят деликатни въпроси от разузнаването.
“Имаме човек, обучен от КГБ. Не мога да допусна, че той е променил много своите виждания. НАТО, трябва да кажа, е доста недискретна организация”, коментира друг дипломат.
Унгария, Полша и Чехия се присъединиха към НАТО през 1999 г., а останалите страни от Варшавския договор – през 2004 г. След разширението военните аташета на България не получиха разрешение за достъп до определено ниво на разузнавателни материали, коментира Herald Tribune.
Можеш да се хванеш на бас, че всичко, което споделихме с България в рамките на НАТО, отиде направо в Москва, заяви друг висш западноевропейски дипломат. Старата комунистическа номенклатура и тайни служби все още са в Румъния и България. Трябва да кажа, че случаят с Унгария е много, много разочароващ, заключава дипломатът пред изданието. dir.bg
 


Сходни връзки

Кадър на КГБ става шеф на натовското разузнаване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди