изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:52 EET
СЕМЕНА ЗА ПРОЛЕТНАТА СЕИТБА ИМА, НО ПО-СКЪПИ    
ЗемеделиеС 10-20 на сто по-високи са цените на семената за пролетните култури царевица и слънчоглед, в сравнение с миналата година, на започналата вчера в Добрич Международна борса за семена и посадъчен материал. Някои от основните производители на семена са ограничили предлагането си.

Така Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево на щанда си от пролетните култури предлага семена само за слънчогледовия хибрид "Сан Лука". Те са с 20 на сто-по-скъпи, в сравнение с миналата година. Сега килограм хибридни семена се предлага за 12 лева, без ДДС. Няма промяна в цената обаче на родителските линии и те се продават по 130 лева за килограм. Това, според специалистите от института, е по-важно, тъй като именно родителските линии са основата за семепроизводтството, което ползва масовия земеделски стопанин. През миналата година ДЗИ е реализирал десетина тона семена за пролетната сеитба и около 3 тона родителски линии. Институтът предлага семена за пшеница. Оттам съобщиха, че произведените през миналата година семена фий, фасул, грах са оставени за нуждите на ДЗИ поради ниските им добиви.
Борсовите цени на царевицата и слънчогледа се увеличиха двойно и напоследък тон царевица на европейските пазари струва 580 евро. Цената на семената следва тази тенденция, макар и не в такива темпове, обясниха други търговци на семена, които се представят на изложението. При тях покачването на цените е с 10-15 на сто.
 


Сходни връзки

СЕМЕНА ЗА ПРОЛЕТНАТА СЕИТБА ИМА, НО ПО-СКЪПИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди