изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:25 EEST
НЕ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В ДОБРИЧ ЩЕ СТИГНАТ ЗАПЛАТА ОТ 650 ЛЕВА    
ОбразованиеРешават на какъв принцип да се преразпределят средства между училищата, за да се избегнат фалити

Няма гаранция, че във всички 18 общински училища в Добрич в средата на годината средната брутна работна заплата ще стане 650 лева, каза зам.-кметът по образование Камелия Койчева. В момента директорите на учебни заведения обмислят как да преразпределят част от парите за образование, за да не се допуснат фалити на училища.
От тази година всички училища са с делегирани бюджети. Така бюджетът им се формира само от средствата, които държавата дава за издръжка на един ученик. Средно за година за ученик се превеждат от държавния бюджет 980 лева. По-висока е издръжката за учениците в профилираните училища по изкуствата - 2014 лева и за спортните училища - 1704 лева. Така с по-голям бюджет се оказва, че ще бъдат училищата по изкуствата и спорт, както и тези с голям брой ученици. Недостиг на средства осезаемо ще има в по-малките училища с до 400-600 деца. За да се избегнат фалитите им, е решено 80 на сто от парите за училищата да им бъдат преведени безпрекословно. Другите 20 на сто от полагащите им се пари ще бъдат преразпределяни. За целта е сформирана работна група от директори на училища, които трябва да изработят формулата за това. Обсъждат се варианти това да става според площта на училищата, според пълняемостта на паралелките, преподавателския състав. Най-вероятно за критерий ще се приеме пълняемостта на паралелките, коментира К. Койчева.
Средствата за образованието в Добрич тази година възлизат на 13 781 000 лева. Така директорите трябва да преразпределят 20 на сто или 2,6 млн. лв.
Очакванията са, че в средата на годината в големите училища в общината ще бъдат достигнати обещаните от министър Даниел Вълчев 650 лева средна брутна заплата. В заведенията с малко ученици това най-вероятно няма да се случи.
С над 900 ученици са ПМГ "Иван Вазов", СОУ "П.Р.Славейков" и СОУ "Любен Каравелов". С малко деца са училищата "Бачо Киро", "Йордан Йовков", "Хан Аспарух",  "П. Волов", "Отец Паисий" и "Н.Вапцаров".
 


Сходни връзки

НЕ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В ДОБРИЧ ЩЕ СТИГНАТ ЗАПЛАТА ОТ 650 ЛЕВА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЕ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В ДОБРИЧ ЩЕ СТИГНАТ ЗАПЛАТА ОТ 650 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2008-02-06 @ 16:17 EET
Компетентните органи да излязат в най скоро време  със становище, какво ще се случи с училищната мрежа в Добрич? Витаят слухове за затваряне и обединяване на учебни заведения!??! Чакаме отговор???
НЕ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В ДОБРИЧ ЩЕ СТИГНАТ ЗАПЛАТА ОТ 650 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2008-02-06 @ 17:57 EET
Най-голямото училище в града ни е пропуснато:това е "Хуманитарна гимназия , но и там е под въпрос бюджета.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди