изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:23 EEST
ПТИЧИЯТ ГРИП - ПРЕД ВРАТИТЕ НИ    
НовиниВ крайморските общини изпълняват разпоредбите срещу птичия грип, в община Добричка си правели оглушки

Нов случай на птичи грип тип H7 бе регистриран в края на миналата седмица в община Велики Преслав, Шуменско. От земеделското министерство увериха, че не става въпрос за опасния щам H5N1. Вирусът е бил открит в отстреляна дива патица по поречието на река Камчия, между селата Хан Крум и Миланово. Наличието на вируса е констатирано след проба, взета от прелетната птица, която е била само носител на болестта.
Пробите са изпратени за допълнително типизиране на вирусния причинител в Референтната лаборатория на общността за инфлуенца по птиците в Уейбридж, Великобритания, с цел да се докаже дали се касае за високо или нископатогенен щам. От МЗП информираха, че НВМС е предприела незабавно всички необходими мерки, съгласно европейското законодателство, във връзка с констатиране на заболяването инфлуенца по птиците. На 31 януари генералният директор доц. Жеко Байчев е издал заповед, с която се налагат незабавно мерки за ограничаване евентуално разпространение на болестта. Към момента няма завишена смъртност или промяна в здравословния статус на други птици в област Шумен, информират още от земеделското министерство.
Случаят на птичи грип в Шуменско е най-близкият до Добричка област. Той е само на един ден прелет от нас, коментираха от РВМС в Добрич. В областта мерките срещу разпространението на инфлуенца по птиците са затегнати още от ноември, когато болестта бе открита в района на Тулча, Румъния. Ситуацията в областта е спокойна. Открити са досега само един мъртъв лебед и 50 умрели врани в парка в Добрич, но за птиците бе доказано в лаборатория във Варна, че не са носители на птичи грип. Заболяването в Шуменско е регистрирано при зеленоглава патца или т.нар. юрдечки, каквито по нашето Черноморие има десетина хиляди. Специалистите от РВМС обясниха, че птиците, които са по нашето крайбрежие, не са отлитали или не са се увеличавали напоследък. Нов масов прелет скоро не е имало. Такъв може да се очаква, ако на север стане по-студено. Температурите, които прелетните птици се чувстват най-добре, са около минус 10 градуса. Много често те обикалят полетата, за да си търсят храна. За да се предотврати евентуален досег на болни претелни птици с домашни, стопаните в областта са предупредени да държат птиците си прибрани в дворовете, а най-сигурно и на закрито. Фуражът също трябва да е съхраняван на закрито място. В Шабленска, Каварненска и Балчишка община тези указания се спазват, казаха от РВМС. Проблемът идвал от община Добричка, където много често разпоредбите не се изпълнявали. Затова представител на службата ще присъства на среща на кметовете от общината, за да им напомни още веднъж изискванията към стопаните за предотвратяване евентуалното разпространение на птичи грип.
 


Сходни връзки

ПТИЧИЯТ ГРИП - ПРЕД ВРАТИТЕ НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди