изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 12:14 EET
ФЕНОМЕНЪТ АБАДЖИЯТА    
ИсторияВ Добрич има не малко фотографи и фотожурналисти от недалечното минало и нашето съвремие. И сред тях има специалисти, но феномен е Игнат Николов Абаджиев. Роден е на 29.11.1919 г. в нашия град.

Обичта му към фотографското изкуство започва на четиринадесет години, когато сестрата на баща му му подарява фотоапарат.
След като завършва средно образование в Добрич, Игнат започва да се труди при арменеца Сасигян - професионален фотограф със свое ателие.
През 30-те години на ХХ век Южна Добруджа е в пределите на Румъния. По препоръка на Сасигян, Игнат пристига в Букурещ и остава на работа като фотограф. Столичният град му предлага голяма възможност да развие своята способност на фотограф. Докосването до обикновените граждани и елита на Букурещ му дава реален фундамент за израстването му като фотоспециалист. Той е поканен да фотографира румънския хайлайф и чуждестранните дипломати.
Специално искам да подчертая, че за Игнат е характерно следното: той сам търси работа, а не чака тя да го търси. И всяка неделя той е в столичния парк, където фотографира посетителите. По това време студентите Захари Медникаров, Чамурлийски и други му помагат в работата, с която си осигуряват по някоя лея, за да не гладуват.
На 25.09.1940 г. Игнат е в родния си град и посреща своите освободители с българската войска. Неговите снимки са в Златния фонд на Държавния архив и Историческия музей на Добрич.
Едва след няколко десетилетия неимоверен труд, Игнат успява да открие свое ателие - "Фотоспорт Абаджиев". Сам работи твърде упорито, но осигурява работа на шестима души, от които трима снимачи и трима лаборанти.
След установяване на комунистическото управление в България на 09.09.1944 г., Игнат продължава да фотографира нашите съгражданки и съграждани, както и събитията по това време. Към края на 40-те години и в Добрич е изградена държавна фотография. От собственик Игнат става работник, но неговите професионални качества са ценени. Той е назначен на работа в Държавния архив в София. Със собствения си мотоциклет "BMW Суперспорт" Игнат пътува и запечатва много интересни обекти по създаването на Полезащитните пояси срещу сушата в добруджанските райони на Добрич и Силистра, както и във Варненски окръг. Неговият апарат заснема много обекти по водоснабдяването и електрификацията на добруджанския ни край.
С административната реформа в България от 01.01.1959 г. е създаден Добрички окръг. Игнат вече е на работа като фотограф във в. "Добруджанска трибуна". И след пенсионирането си, той продължава да се труди в драматичния театър "Йордан Йовков".
В плодотворния и динамичен живот на Игнат голяма помощ му оказва неговата съпруга Евгения Ташева Абаджиева /1923-1987 г./. Евгения работи професионално в Държавна фотография и Исторически музей в Добрич.
На 18.06.1948 г. на Абаджиеви им се ражда отроче от мъжки пол и го кръщават Николай. Той завършва фотографското училище в София. Работи в отдел "Изкуство и култура" към Окръжния народен съвет и Историческия музей в родния си град. Николай е оператор в телевизия "Добруджа". Неговата съпруга - Антония, е лекарка - със специалност "Психиатрия".
Игнат - Абаджията е феномен във фотоизкуството. Неговият живот е реално доказан с дела за българската и добруджанската фотография, поука за съвременните и идни деятели на фотожурналистиката.
Ст. н.с. д-р Атанас АТАНАСОВ
 


Сходни връзки

ФЕНОМЕНЪТ АБАДЖИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди