изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:33 EEST
7 ОБИСКА В ОБЛАСТТА СА ИЗВЪРШИЛИ СПЕЦПОЛИЦАИ    
Ред и сигурностНяма арестувани иманяри от Добричко, но са иззети множество антични предмети

НДТ научи, че служители на ГДБОП са извършили седем обиска на територията на областта по повод разследването на незаконни разкопки в страната. Основно обиските са били на територията на общините Балчик и Генерал Тошево. Сред задържаните иманяри няма такива от региона, съобщиха източници на медията. Всички открити предмети днес ще бъдат предоставени на експерти в Националния исторически музей, където те ще бъдат датирани и оценени. Във вчерашния си брой в. "Стандарт" пише, че главатар на иманярската банда бил бившият шеф на Историческия музей в Ямбол Димитър Драганов. В момента той работел като шеф на отдел "Археология" в музея в Русе. Заедно с него са били прибрани двама каналджии, единият от които - известен столичен бизнесмен. И тримата вече били пуснати под парична гаранция, като тази на Драганов била в размер на 7000 лв. Според изнесената от ГДБОП в столицата информация, в дома на бизнесмена имало укрити 400 уникални антични монети. Акцията на антимафиотите била на 1 февруари, като общо задържаните са 19 души.
При обиските на 26 адреса в областите Добрич, Русе, Варна, Пловдив и Бургас са иззети над 2800 монети, над 790 различни археологически находки, 7 антични матрици за сечене на монети, съдове от антично стъкло, бронз и керамика и дори напълно комплектована антична колесница (квадрига). Разследващите припомнят, че при Драганов това не е първият случай на далавери с исторически ценности, пише още "Стандарт". Той е известен на полицията още от средата на 90-те г., когато - като шеф на Ямболския музей, бил арестуван от антимафиотите. Говори се обаче, че делата му тогава били покрити и не се стигнало до присъда. При обиските сега антимафиотите не са успели да открият неговата колекция, е разбрал още вестникът. Експерти подчертаха, че пазарът за антични предмети може да се мери единствено с този за дрога и че са замесени хора на най-високо ниво. "Ние сме единствената държава, която не е променила закона си и не можем да осъдим никого" -  жалваха се криминалисти.  Междувременно се разбра, че на 24 април МВР шефът Румен Петков и директорът на НИМ Божидар Димитров ще открият изложба с 632 ценности, открити при акции на полицията.
Органите на МВР са длъжни да ни информират за случаи като този, ако те са на наша територия, но до момента никой нищо не ни е казал, коментира пред НДТ директорът на Историческия музей в Генерал Тошево Христо Полянски. Той каза, че няма информация за иманярски набези в района напоследък, но преди са имали неведнъж проблеми с тях. Обикновено иманярите проявявали интерес в общината към могилите, които са разпръснати край различни села. Доскоро иманярите, които шетали из Генералтошевско, били основно от други части на страната,  но напоследък се говорело, че са се включили и местни хора.
 


Сходни връзки

7 ОБИСКА В ОБЛАСТТА СА ИЗВЪРШИЛИ СПЕЦПОЛИЦАИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди