изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:38 EEST
След огнената катастрофа в Лудвигсхафен    
По светаБерлин, DW Девет души от турски произход загинаха в неделя след пожар в Лудвигсхафен.

Причините за пожара все още не са ясни, но в отношенията между турци и германци вече се чувства напрежение.

Все още не са излекувани травмите от палежите, които неонацистите извършиха през 90-те години в Солинген, Мьолн и Хойерсверда. Досега не се знае какво е предизвикало пожара в Лудвигсхафен, но въпреки това Германия вече се тревожи за имиджа си на демократична държава. Ако действително се окаже, че трагедията е умишлено причинена от неонацисти или десни радикали, в Германия ще стане политическо земетресение. Но катастрофата в Лудвигсхафен отново разклати и доверието на многобройни чужденци, живеещи в Германия, особено на хората от турски произход. Няма да е чудно, ако последват ответни реакции на гняв.

Германо-турските отношения в момента са доста напрегнати.

В тази ситуация турското правителство взе правилното решение да изпрати собствени експерти в Лудвигсхафен. Така ще се обезсили подозрението, че германските власти може да не проявят достатъчно обективност. Да не говорим, че турските следователи могат по-ефикасно да поуспокоят своите възбудени сънародници в Лудвигсхафен и другаде в Германия. Добре би било в Лудвигсхафен да се покаже и канцлерката Ангела Меркел - най-добре заедно с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. След палежа в Солинген през 1993 година тогавашният канцлер Хелмут Кол не отиде на местопрестъплението - и допусна грешка. Нещо повече - тогава той отхвърли всички обвинения в ксенофобия срещу германците. Меркел трябва да се поучи от тази грешка на своя политически настойник. Тя е длъжна да се държи като правителствена ръководителка на всички германски граждани, включително и на хората от емигрантски произход. И не бива толкова лесно да отстъпва този терен на турския премиер Ердоган.
dir.bg
 


Сходни връзки

След огнената катастрофа в Лудвигсхафен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.85 секунди