изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:23 EEST
ПРОМЕНИ В ОСИГУРЯВАНЕТО    
НовиниСамоосигуряващите се лица ще подават декларация за започване, прекъсване , възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която са регистрирани, съобщи вчера Министерството на труда и социалната политика.

Това предвижда одобрена от правителството промяна в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина. Изменението е необходимо, тъй като в случаите, когато самоосигуряващите се лица упражняват регистрирана трудова дейност на повече от едно основание, те подлежат на задължително осигуряване за всяка регистрирана трудова дейност. С промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж правителството удвои процента за осигурителен стаж на хората, които са придобили право на пенсия, но продължават да работят. Целта е да се стимулира отлагането на пенсионирането. Така всеки месец работа след придобиването на право на пенсия ще носи на лицата по 0,25% към осигурителния стаж или 3% годишно. Досега година работа след пенсионна възраст беше равна на 1,5% (0,13% месечно). Друга промяна предвижда за учителски стаж да се зачита и осигурителният стаж, положен след 1 януари 2007 г. на длъжността "възпитател" в домовете за деца, лишени от родителска грижа, и осигурителният стаж, положен след 1 януари 2008 г. на длъжността "възпитател" в останалите специализирани институции за предоставяне на социални услуги в общността. Това ще позволи на възпитателите да придобиват право на пенсия 3 г. преди да са достигнали възрастта за пенсиониране, ако имат 30 г. за мъжете и 25 г. за жените учителски стаж.
С измененията и допълненията се предвижда още експертните решения на НЕЛК и ТЕЛК да се обжалват пред Софийския административен съд, а не пред Софийския градски съд. Разпорежданията за възстановяване на неправилно изплатените суми за пенсии, отпуснати по международен договор, ще се обжалват пред управителя на НОИ.
 


Сходни връзки

ПРОМЕНИ В ОСИГУРЯВАНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди