изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:42 EEST
ЗАМИСЛЯТ РАЗШИРЕНИЕ НА ЕКСПОЗИЦИИТЕ НА МУЗЕЯ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
НовиниЦърква от Златния век на Симеон е открита при разкопките край село Преселенци

Замисля се разширение на експозиционните площи на историческия музей в Генерал Тошево, съобщи за НДТ директорът му Христо Полянски. Дали и кога това ще стане, зависи от намирането на ново място за ритуалната зала на общината. Преди време тя е била устроена в част от сградата на музея. Ако се осигури допълнително пространство, ще има и повече място за представяне на археологическите находки в общината, които в момента са забутани в приземието на сградата. Музеят има и етнографска експозиция, а също и кът на занаятите.
Повечето от находките на територията на община Генерал Тошево са откривани през годините случайно при изкопни работи, обясни Х. Полянски. Той каза, че целенасочени разкопки в общината се правят едва през последните 7-8 години. Те са на обекти, свързани предимно със Средновековието. През миналото лято археолозите са работили в село Преселенци, където има средновековно укрепление. Ако се осигури финансиране, работата там ще продължи и тази година. Там са открити части от укрепителните съоръжения, от жилища, землянки, полуземлянки. Открит е и обект, за който се предполага, че е църква от ІХ-Х век, т.е. от врмето на управлението на хан Крум и цар Симеон.
На територията на общината има и много могили. Те са разпръснати. Датират основно от първото хилядолетие преди Христа и римската епоха, свързват се с гетите или скитите. През древността те са били изграждани в близост до населени места. Повечето от могилите не са проучени от археолози и историци, но немалко са били обект на иманярски набези през годините, каза Х. Полянски.
 


Сходни връзки

ЗАМИСЛЯТ РАЗШИРЕНИЕ НА ЕКСПОЗИЦИИТЕ НА МУЗЕЯ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди