изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:15 EEST
Избраха акад. Иван Юхновски за председател на БАН    
Новини София. 108 от 120-те имащи право на глас членове на Общото събрание на БАН гласуваха за избор на нов председател на Академията. 85 са гласували с “да” за единствения кандидат акад. Иван Николов Юхновски, с “не” гласували 18. Петима души са гласували с бели бюлетини.

Това обяви председателят на мандатната комисия проф. Йордан Йорданов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. След избирането си акад. Юхновски заяви, че пътят, по който са вървели досега, показва, че единството на структурите на БАН е силно. По повод коментарите доколко законен е неговият избор, Юхновски посочи, че те са развалили настроението му от успешните резултати.
Председателят на Общото събрание проф. Здравко Стойнов припомни, че избор се провежда дори и тогава, когато има един кандидат. Това се разрешава от чл. 84 на Кодекса на труда. Според устава на БАН дори при изтичане на мандата на Общото събрание, то продължава да изпълнява своите функции до сформиране на ново такова. Едни от основните задачи пред него са разпределението на бюджета за 2008 г. и изработването на стратегически направления за развитие на науката в България.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

Избраха акад. Иван Юхновски за председател на БАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди