изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:50 EEST
Точат ни от картите и докато пазаруваме    
Ред и сигурност
Най-новата измама с банкови карти става в магазините при плащане на каса.


Това казват банкери и полицаи, цитирани от в. "Монитор". Данните от картата, с която плащат, се копират лесно при плащане през ПОС-терминал, ако картодържателят не следи през цялото време касиера или човека, който му помага да слага в плик покупките си, заявяват експертите. Всеки случай, в който собственикът на картата я изпуска от поглед, независимо дали това се случва в магазин, ресторант или бензиностанция, крие опасност от източване на парите. Ако служителят на касата участва в престъпна група, той прекарва картата през устройство, което копира данните, а с малка камера, скрита в ръка, записва ПИН кода на клиента. За да се копират данните, е необходимо картата за секунда да мине през отвора на устройството и ценната шифрована информация е запаметена, казаха експертите.
После устройството се включва към компютър и кодовете се прехвърлят върху друга магнитна лента.
Най-апетитни за измамниците са кредитните карти, защото имат много по-високи лимити от дебитните, а и нямат ПИН-код. Въпреки че са по-удобни за притежателите, картите, при които не се въвежда ПИН-код, улесняват и крадците, защото, за да изтеглят парите от тях, мошениците трябва да разполагат само с информацията от магнитната лента. Тази информация се копира със сканиращо устройство (специално приспособление, което се пъха на мястото, където се поставя картата, и копира информацията от магнитната лента) от касиера.
Жертви на източване на кредитни карти у нас стават най-често чужденци, които доверчиво ги оставят на хора от съмнителен хотел, ресторант, бензиностанция или магазин. След като служителят копира данните, друг човек от групата прави карта-дубликат на оригинала. С нея крадците най-често теглят пари от банкомати, превеждат суми от една банкова сметка в друга и по-рядко пазаруват в хипермаркети.
Скимиращите устройства се монтират и върху банкомати, на мястото, където се поставя картата. Те се захранват или с батерии, или ползват захранването на банкомата. Данни за карти и ПИН-код се крадат и чрез фалшиви сайтове за поръчки на стоки и услуги в интернет, припомня вестникът.
Новите банкови карти имат и чипове, които са уникални и не могат да бъдат фалшифицирани. Само новите банкомати прочитат данните от чипа, а по-старите използват магнитната лента и така копирането на данните става възможно.
Миналата седмица от Помирителната комисия по платежни спорове заявиха, че измамите с дебитни и кредитни карти са се увеличили многократно в последните години

dir.bg

 


Сходни връзки

Точат ни от картите и докато пазаруваме | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди