изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:45 EEST
Бюрокрация ”убива” тежко болни деца    
Здраве Над 550 хил. лв. от Център “Фонд за лечение на деца” (ЦФЛД) се връщат в държавния бюджет, неизразходвани през 2007-а. През 2006 г. двойно по-голяма сума е потеглила обратно към хазната.

Това пише в новия си брой столичният вестник “Фактор”. Според нормативната уредба, неусвоените пари (от държавната субсидия и от даренията) през календарната година не могат да се прехвърлят за следващата. Сметката се занулява в края на всяка година. След това пълненето й започва наново.
В същото време лечението на деца с тежки заболявания е движение в омагьосан кръг, драматичен сблъсък с чиновници, с институции, с комисии, с процедури в ситуация, изискваща спешност.
12-годишният Данко Атанасов е едно от децата, надявало се с родителите си да получи финансовата подкрепа на фонда. Надежда, приключила с отказ за финансов ангажимент от страна на Министерство на здравеопазването (МЗ), за който семейството научава два месеца, след като операцията на момчето е направена в чужбина с пари, събрани от близки и приятели и чрез кредити. Ивет Пешева, на 4 г., също минава по дългия път през ЦФЛД. За да се стигне, поради забавянето, до трайни, отрицателни последици за здравето на малкото момиченце. Връстничката на Ивка - Симона Стойнова, и семейството й са подложени на поредната бъркотия и бюрокрация, като в крайна сметка лечението й се осъществява с организирането на драматични и в изключително кратки срокове дарителски кампании извън рамките на фонда.
Важният въпрос е защо се стига до организирането на толкова много дарителски кампании при положение, че на ЦФЛД му остават пари всяка година?
“Системата куца”, казват Десислава и Емил Хурмузови - двама от доброволците в дарителския сайт “Спаси, дари на...” (един от най-активните неформални екипи за събиране на дарения за лечение на деца, тръгнал от кампанията за Дарина Пенчева - детето, което така и не дочака пари за лечение и почина от левкемия). Според тях от фонда се опитват да наложат монопол на благотворителността, да я институционализирт. И разказват за ходенето по мъките от страна на родителите на болни деца, след което, виждайки, че нещата се точат с месеци, а болните им деца се нуждаят от спешно лечение, те се обръщат директно към дарителите.
Системата на фонда е тромава и “чиновническа”, твърдят и всички родители на деца, прибегнали до услугите му. Обобщението им е следното: При положение, че във фонда са затрупани с молби за спешна помощ и при положение, че на практика фондът не разполага с големи средства, как могат да остават пари. Най-меко казаният отговор е, че не успяват да ги разпределят и се налага да ги връщат. Обяснението от фонда е пък, че изискванията за финансиране са много строги. От фонда твърдят също така, че те усвояват напълно парите на дарителите, а му оставали само от субсидията и от нея връщали обратно.
Каквото и да връщат, факт е, че например 14 от общо 15-те деца с приключили кампании и със сега действащи от “Спаси, дари на...” са с молби за средства от ЦФЛД. Но след като са прибегнали до услугите на сайта, значи, че някъде връзката с фонда се е скъсала. В момента топката се прехвърля между отделни чиновници и оправдаването с другия е най-честата реалност. Трябва да е ясно кой за коя част от процедурата е отговорен. Иначе и родители, и доброволци, и банкови служители категорично твърдят, че няма как от дарителска сметка да се извадят пари, с които да се напазарува автомобил, примерно, за което намекна здравният министър Радослав Гайдарски в парламента в края на миналата година.  dir.bg
 


Сходни връзки

Бюрокрация ”убива” тежко болни деца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди