изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:49 EEST
Няма градина за 5000 деца, Фандъкова напуска    
Новини

Над 5000 места не достигат в софийските детски градини. Това съобщи зам.-кметът по образование на Столична община Йорданка Фандъкова на специална пресконференция. 13 431 са регистрираните в системата за кандидатстване в детските градини, а местата в тях са 7000, уточни тя, цитирана от БТА.



Записването няма да бъде анулирано и ще продължава класирането.
Фандъкова подава оставка заради проблемите с електронната регистрация в столичните детски градини. По този начин поемала управленската си отговорност.
“Столичната община приема резултатите от записванията за кандидатстване, тъй като няма основание да се съмнява в компрометиране на кандидатстванията. Няма пробив в системата, който да е нарушил реда на кандидатстванe”, обясни Фандъкова.
Хакерски атаки, изнервени потребители и медийното внимание са основните причини, довели до фалстарта на сайта за записванията за детски градини в София, заявиха в неделя от фирмата разработила системата за електронна регистрация "Сирма груп" (виж линка).
Столичната община ще предложи на Столичния общински съвет да се обяви мораториум за отдаването на помещения в детските градини под наем и върху подновяването на договорите за наем за тях. Работна група на общината, съвместно с представители на Асоциация "Родители" и на Сдружението на настоящите и бъдещите майки, ще изяснява всички въпроси, които задават родителите във връзка с въвеждането на информационната система. Представителите в работната група ще участват и в контрола по обявените свободни места в детските градини.
Анализът на кандидатстванията за детски градини сочи най-голям брой на желаещите да запишат децата си в детски градини в районите "Триадица", "Възраждане", "Красно село", "Люлин" и "Младост". Средният брой на кандидатстванията на едно дете е за 4-5 детски градини.
Столичната община ще внесе до две седмици в комисията по образование на СОС програма за излизане от кризата с детските градини, обяви Фандъкова. Освен това класирането на приетите в детските градини ще бъде обявено в системата за записване и класиране, като към имената на приетите ще бъдат добавени и първите десет от чакащите за прием.
За да се преодолее недостигът на места заради унищожени 44 детски градини в периода на прехода по различен начин - реституция или заменки, започва строителството на три нови детски градини, всяка за шест групи. Наесен ще се стартира строителството на още шест нови заведения, десет съществуващи ще се разширят, а осем в момента са в реконструкция, каза Фандъкова, цитирана от Дарик.
За службите на данъчните и на социалните грижи, които са настанени в детска градина в район "Младост", ще се търси ново място, за да бъдат освободени помещенията.
До две седмици ще бъдат освободени помещенията в 7-мо ОДЗ в район "Триадица", с което ще се осигури място за две нови групи, обяви Фандъкова. С решение на СОС фондацията, която е била настанена там, вече разполага с ново място за дейността си.

dir.bg

 


Сходни връзки

Няма градина за 5000 деца, Фандъкова напуска | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Няма градина за 5000 деца, Фандъкова напуска
Автор: Anonymous да 2008-02-12 @ 08:57 EET

Така е когато никой не се замисля за основния проблем, а той е че повечето млади семейства в България търсят реализация или в чужбина или в София, ако искате да нямате проблеми недейте да строите детски градини в София, а направете така че да се излавнят заплатите  в провинцията със заплатите в София. Не е тайна, че за заплата под 1000 лева в София никой млад човек не иска да работи. Така, че още една две години и от цяла България ще се изнесем за София да ви видим какво ще правите тогава.

 

Няма градина за 5000 деца, Фандъкова напуска
Автор: Anonymous да 2008-02-12 @ 08:59 EET

Така е когато никой не се замисля за основния проблем, а той е че повечето млади семейства в България търсят реализация или в чужбина или в София, ако искате да нямате проблеми недейте да строите детски градини в София, а направете така че да се изравнят заплатите  в провинцията със заплатите в София. Не е тайна, че за заплата под 1000 лева в София никой млад човек не иска да работи. Така, че още една две години и от цяла България ще се изнесем за София да ви видим какво ще правите тогава.

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди