изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:15 EEST
КУЛИНАРНИ МАЙСТОРИ ТРЪГВАТ НА ЕКСПЕДИЦИЯ В СТРАНАТА    
ТуризъмЧленове на "Евро-ток България" ще обучават студентите в Кулинарната академия в Добрич, която е първото по рода си учебно заведение в страната

Представители на "Евро-ток България" вчера посетиха Добрич. Организацията е част от международната такава "Евро - ток интернационал", която обединява 4000 висши кулинари от 18 европейски страни, съобщи секретарят на българската организация и зам.-председател Ради Стамболов. Той бе в Добрич заедно със свои колеги от европейското семейство на белите шапки, както сами се определят, в града, където се срещна с ръководителя на висшето училище "Международен колеж Албена" доц. Тодор Радев и ръководителите на отворилата вече врати Кулинарна академия. Сред майсторите готвачи, дошли в Добрич бе и познатият от малкия екран Иван Звездев.
Стамболов и колегите му изразиха възхищението си от оборудването на първата у нас Кулинарна академия, която е създадена към Висшето училище "Международен колеж Албена". Академията отвори врати на 4 февруари и там вече се обучават първите 9 души, които ще придобият умения по висша кулинария. "Такива академии има в Италия и Белгия, но тяхното оборудване е по-старо. В цяла Европа няма такова училище за готвачи" - изрази възхищението си Р. Стамболов.
Пред журналисти висшите майстори кулинари споделиха какво "Евро-ток България" е направила през изминалата година, като посочиха семинар за здравословно хранене, в който са били включени 1000 деца, участвали са в презентации и работа в множество професионални училища по туризъм. Със съжаление Стамболов сподели, че от 32-те професионални училища в страната, които подготвят готвачи, едва 2 % от техните ученици искат да останат на работа в кухните.
В плана за работа през тази година "Евро-ток България" тръгва на кулинарни експедиции в страната, която вече е разпределена засега на 6 кулинарни области. "Целта ни е да съберем автентични български кулинарни рецепти, които да издадем в кулинарен сборник и чрез Държавната агенция по туризъм да презентираме България на туристическите пазари по още един много атрактивен начин. "За да влезе една рецепта обаче в този сборник, то тя трябва да бъде приготвена от жена на възраст между 60-70 години, рецептата тя да знае от своята баба или прабаба" - допълни Стамболов. Проектът обхваща цяла Европа, като всяка държава ще издирва свои автентични рецепти. Първата визита ще е във Враца.
България е член на "Евро - ток интернационал" от две и половина години, като към момента българите, които членуват са 120 висши кулинари. Не без гордост Стамболов и колегите му споделиха, че нашата страна е първата източно-европейска държава приета като пълноправен член в братството. Вчера в Люксембург се състояла годишната асамблея на "Евро - ток интернационал", където е била приета вече и Румъния, каза Стамболов.
Майсторите - кулинари заявиха готовността си да подпомогнат обучението на първите студенти в Кулинарната академия и в тази връзка Р. Стамболов, който е потомък на добричкия род Бешкови, заяви, че на 29 март ще изнесе семинар на тема "Шоколад", като ще направи известната австрийска торта "Захер". Кулинарите заявиха, че сред тези, които ще дойдат в България и ще посетят и студентите ще са звездите на кулинарното изкуство са Даниел Рамо, Педро Субияна, Азрак. Самият Стамболов е готвил за белгийския престолонаследник.
 


Сходни връзки

КУЛИНАРНИ МАЙСТОРИ ТРЪГВАТ НА ЕКСПЕДИЦИЯ В СТРАНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди