изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-23 @ 01:13 EET
ЩЕ СЪДЯТ ПРОСВЕТНИЯ МИНИСТЪР, АКО ЗАКРИЕ ИЗВЪНУЧИЛИЩНИТЕ ДЕЙНОСТИ    
Общество Областният управител Динчер Хаджиев е сезиран от регионалния съвет на КНСБ в Добрич за решението на местния парламент да бъде направено предложение до просветния министър да бъдат закрити извънучилищните дейности - Центъра за ученическо техническо и научно творчество, Център за работа с деца и Ученическата спортна школа, обяви на пресконференция регионалният координатор Гинка Василева. Тя каза още, че директорите на трите обслужващи звена са готови да оспорят в съда заповедта на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, ако той ги закрие.

 Синдикатите искат губернатора да върне решението на общинските съветници за ново обсъждане. В противен случай Добрич ще се окаже единственият  областният град в страната, който не осигурява на децата и учениците дейности извън учебно време, развиващи техните интереси, способности и потребности в областта на науката, техниката, изкуствата, отдиха, спорта и др.

Мотивите на синдикатите са, че незаконосъобразно е прието закриването на обслужващите звена да стане от 1 април 2008 г. И трите звена имали утвърден списък образец 1А за преподавателска работа на педагогически кадри. Съгласно чл. 12, ал.2 от Наредба №5 от 14 май 2002 г. за нормите за задължителна преподавателска работа и нормативите за численост на персонала в системата на народната просвета, издадена от министъра на образованието и науката и министъра на финансите, утвърдената преподавателска работа не може да се променя през учебната година, освен при закриване на групи в обслужващите звена. В тази връзка направеното предложение за закриване от 1 април е незаконосъобразно.

Местните синдикати считат, че решението не е мотивирано в своята т. 2, съгласно която в бюджет 2008 г. следва да се предвидят средства за поемане дейностите на закритите звена от собствени приходи.

След като се закрият и трите обслужващи звена в системата на народната просвета, не става ясно кой ще е правният субект, който поема дейностите на вече закритите звена, за които дейности ще се гласуват бюджетни средства. Очевидно такъв няма да бъде създаден, защото липсва предложение на ново обслужващо звено по смисъла на чл. 10, ал. 5 от Закона за народната просвета и чл. 12 от Правилника за приложение на закона за народната просвета.

Гинка Василева обяви още, че не е налице предложението относно материално-техническата база, която ще бъде освободена в резултат на закриването на обслужващите звена. Тази база съгласно чл. 45, ал. 2 от ЗНП следва да се използва само и единствено за нуждите на звената от системата на народната просвета. Възниква въпросът, след като се закрият трите единствени обслужващи звена в системата на народната просвета, кой ще ползва материално техническата база по нейно предназначение. Юристите на КНСБ посъветвали синдиката да отправи сигнал до областния управител да упражни правото си на контрол и да върне решението на местния парламент за ново обсъждане.

“Достигнаха слухове, че общински съветници от ГЕРБ имат интерес към сградите на трите ученически школи. Ние не отричаме, че бизнесът трябва да има интереси, но това трябва да става в условията на публично-частни партньорства и при ясни правила, а не под масата", заяви пред медиите Гинка Василева.

В същото време персоналът на училището в кв. Рилци пита кметът на Добрич Детелина Николова какво става с нейното предизборно обещание. По време на кампанията си тя им декларирала, че в училището дори да остане 1 ученик, то пак щяло да съществува. Предстои учебното заведение да бъде закрито от следващата учебна година. По този въпрос синдикатите са на мнение, че то не може да развива дейност при наличията на 28 деца. За учениците обаче трябва да се помисли за транспорт до училищата в Добрич, а на персонала да бъде намерена работа.

Днес КНСБ-Добрич ще сигнализира областния управител и за решението на Общинския съвет за преминаването на “Ученическо общежитие” към спортното училище. НДТ

 

ОСПОРВАТ РЕШЕНИЯ НА ОбС

 

КНСБ Е ПРОТИВ ЗАКРИВАНЕТО НА ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА

 

УЧЕНИЧЕСКОТО ОБЩЕЖИТИЕ ПРЕМИНАВА КЪМ СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ

 


Сходни връзки

ЩЕ СЪДЯТ ПРОСВЕТНИЯ МИНИСТЪР, АКО ЗАКРИЕ ИЗВЪНУЧИЛИЩНИТЕ ДЕЙНОСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди