изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:25 EEST
Люти страсти за този и онзи от ДС    
Новини
Поредното решение на Комисията по досиетата показва, че волята за решаване на този въпрос и от страна на БСП, и от страна на управляващото мнозинство, е била много категорична и сега се появяват резултатите.


Това каза в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков по повод списъка с имена на министри и зам.-министри агенти (вж. линка долу). „Това е поредната порция резултати, чакаме следващата”, категоричен бе Миков, цитиран от "Фокус".
По отношение на това дали зам.-министрите от сегашния кабинет, които са обявени за сътрудници на ДС, трябва да останат на постовете си, червеният депутат обясни, че позицията на БСП е била последователна, а именно, че това не може да бъде предмет на дискриминация и лустрация. „Мисля, че това е значението на закона”, подчерта Михаил Миков.
Твърде закъсняла е реакцията по обявяване на сътрудниците на бившата ДС след като минаха 18 години от промените и обществото се пресити и вече никой не се впечатлява от това кой бил доносник и кой не. Така коментира депутата от НДСВ Огнян Герджиков, предаде БГНЕС. Всичко това има само морална стойност и не би следвало да очакваме да има юридически последствия, каза Герджиков. Той добави,у че премиерът трябва да вземе решение дали да освободи заместник-министрите от сега действащото правителство, работили за ДС. Красимир Каракачанов от БНС каза, че в България няма закон, който да ограничава сътрудниците на ДС да заемат висши постове в управлението. въпрос на самото правителство е дали те да бъдат освободени или не, добави той.
Депутатите от ДПС се въздържаха от коментар за решението на Комисията по досиета.
Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който е лидер на софийската структура партията, призова столичния кмет Бойко Борисов да поиска оставката на заместника си по финанси Минко Герджиков, който е с картонче. От това щяло да проличи дали наистина кметът на София е демократ.
Трябва да се направи категорична разлика между доносниците и офицерите от българското разузнаване, отвърна пък Борисов. “Държавата допуска груба грешка, защото когато Герджиков бе кандидат за кмет от десницата, лично разговарях с Методи Андреев и нямаше данни за такова нещо, а тези данни не са излезли по простата причина, че офицерите от българското разузнаване работят в интерес на държавата под различни прикрития”, посочи Борисов. “Аз съм удивен и съм сигурен, че няма друга държава в света, където офицерите от разузнаването да бъдат изкарвани наравно с агентите. Разликата е от небето до земята”, коментира още кметът.
Подобно отношение било неправилно и поставяло под заплаха живота и сигурността на хората, работили по онова време в чужбина. С подобни действия от страна на държавата никой повече няма да иска да работи като разузнавач, допълни Борисов. По повод това, че Герджиков е бил изпратен на обучение в школата на КГБ, Борисов заяви, че времето е било такова. “Сега ходим на обучение в САЩ, Германия и т.н., тогава се е ходило в Москва. Освен това руската разузнавателна школа е една от класиките в тази дейност и това мнение се споделя от директорите на различни разузнавания. И всеки, който е минал оттам, със сигурност е научил много”, каза още Борисов.
Междувременно директорът на Агенцията по чуждестранни инвестиции Стоян Сталев, бивш министър на външните работи във временното правителство на "Софиянски", който е в списъка на комисията, отрече да е има общо с ДС.
dir.bg
 


Сходни връзки

Люти страсти за този и онзи от ДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди