изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:24 EEST
НАЕМАТЕЛ НА ТЕРАСА: ОБЩИНАТА НЕ ИЗПЪЛНИ РЕШЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД    
ОбществоОбщина Добрич не изпълни решение на Административния съд и изпрати вчера свои служители, придружавани от полицаи, да премахнат завесите на терасата на кафе-аперитив "Централ", жалва се наемателят Живко Желев.


Това обаче не бе осъществено, тъй като самият Желев сам ги бе свалил и освен това представи на служителите решение на магистратите.
Живко Желев - собственик на ЕТ "Джеси - Живко Желев", има сключен договор на 24 април м. г. с общината. Според него наемателят може да ползва мястото пред заведението целогодишно, месечният наем е 376 лева. От 2 април м. г. има разрешение за поставяне на сезонна тераса с обща площ 42 квадратни метра пред кафе-аператив "Централ" без ограждане с материали от всякакъв вид или остъкляване на основание чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ред и условия за поставяне на преместваеми обекти на територията на община град Добрич. Живко Желев поставя отгоре на терасата дъждобран, както е по проект, одобрен от общината. Отстрани спуска завеса, която да предпазва от вятър, дъжд и сняг. На 4 януари т. г. кметът на община Добрич Детелина Николова издава заповед да се премахне завесата, която е посочена като ограждение на PVC. "Това не е ограждение - категоричен е адвокатът на наемателя на терасата Благо Стоев. - Ограждения се поставят при строителни обекти - за да се спре достъпът, при аварии".  Живко Желев пък коментира, че завесата е от италиански кристал, "използва се пред заведения във Варна, в цялата страна, а и в цяла Европа". Наемателят обясни, че въпросната Наредба за ред и условия за поставяне на преместваеми обекти на територията на община град Добрич е приета от предния Общински съвет през 2006 година. "Наредбата е приета заради интереси на определени тогавашни общински съветници", коментира той. И пита: "Защо не мога да поставя завеса при лошо време, след като договорът ми е за целогодишно ползване на терасата и плащам наем и през зимните месеци?"
Живко Желев обжалва в Административния съд в Добрич заповедта на кмета от 4 януари т. г., като иска отлагане на нейното изпълнение. На 28 януари магистратите излизат с решение, с което се "спира допуснатото предварително изпълнение" на заповедта. Посочено е, че определението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок. Решението обаче не е обжалвано в този срок, каза адвокатът Благо Стоев. И коментира, че някой от общината пак не си е свършил работата. Във вторник Живко Желев е извикан с призовка в Първо РПУ. Там разбира, че на следващия ден ще се премахва завесата и е предупреден да не се стига до ексцесии. Също във вторник адвокатът му внася нова жалба в Административния съд - за неизпълнение на влязъл в сила негов административен акт. В жалбата се посочва и текст от Административно-процесуалния кодекс - чл. 304, ал. 1 от раздел "Наказания за неизпълнение на актове на съда". В него се посочва: "Длъжностно лице, което не изпълни задължение, произтичащо от влязъл в сила съдебен акт, се наказва с глоба от 200 до 2 000 лева".
Живко Желев сподели, че е внесъл в ОбС предложение за промяна на приетата през 2006 година наредба - в частта, с която се забранява ограждането с материали от всякакъв вид или остъкляване на тераси, или да се даде тълкуване какво означава ограждения. Вчера следобед завесите на терасата на кафе-аперитив "Централ" бяха пуснати.

НДТ се обърна за становище по случая и към община Добрич. От там получихме отговор, в който подробно, цитирайки различни документи, се обяснява защо е издадена заповедта за премахване на огражденията на терасата на "Централ". В края се казва: "Община град Добрич ще изчака приключването на съдебното производство по същество и до влизане в сила на решението на компетентния съд няма да бъдат предприети действия по премахване на загражденията на лятната тераса". Остава обаче въпросът защо след като юрист на общината е присъствал на заседанието на Административния съд не е информирал за решението, за да не се изпращат на място служители на общината и да не се създава излишно напрежение за данъкоплатците и представителите на бизнеса.

 


Сходни връзки

НАЕМАТЕЛ НА ТЕРАСА: ОБЩИНАТА НЕ ИЗПЪЛНИ РЕШЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди