изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:35 EET
Как ГЕРБ ще организира протести за вота на недоверие?    
Интервюта Бойко Борисов, кмет на София и лидер на ГЕРБ, в интервю за придаването на Нова телевизия “Коритаров live”


Водещ: Как ГЕРБ ще организира протести за вота на недоверие, каква е позицията на тази партия към внасянето на такъв вот и защо Бойко Борисов защити Минко Герджиков, това са теми, по които ще разговаряме с кмета на столицата и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Добро утро и добре дошли.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Какво е отношението на ГЕРБ към вота на недоверие?
Бойко Борисов: Категорично "за" вота.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Няма тема от обществено-политическия живот, която да бъде защитена по някакъв начин добре от правителството. Виждате, че се люшкат от най-крайно ляво до най-крайно дясно. Един ден национализират, на другия ден продават. Знаете, по нашата програма ни обвиниха, че била ала-бала, абра-катабра, какво ли не чухме от премиера и неговите корифеи. Сега оня ден, като свърши събирането им в Хисаря, поне десет точки има, които са ги преписали от там. Като се почне от плоския данък, продажбата на “Булгартабак”, затварянето на безмитните магазини, даването на спортните имоти на концесии на спортните клубове и т.н. Така че те в последната година вече не знаят какво да правят и допускат, бих казал, хаос в управлението.
Водещ: Да, но парламентарната конфигурация е такава, че тя чисто математически не допуска вариант кабинетът да падне. Тогава вотът става символичен. Имате ли нужда само от символи?
Бойко Борисов: Именно за това, именно за това ние предложихме... Даже и снощи чух в други новини, неправилно се формулира тезата, че ГЕРБ иска протести. Тъй като, макар че този вот този път ще събере доста повече гласове от предишния вот и вътре в парламента чисто аритметично, за да се усети в страната вотът на недоверие, да не става такъв пасквилен, какъвто беше предишния път, казахме, че ние сме за общ национален митинг, опозиционен, на всички опозиционни партии. Сиреч не само ГЕРБ, ами всички колеги, от ДСБ, СДС, ВМРО, “Атака”, всички те със своите симпатизанти да излязат и да покажат волята си на митинг. И мисля, че това е много по-различно от това “ГЕРБ организира улични протести”. Мисля, че това умишлено се вкарва като теза, за да излезе, че ние като партия искаме да разбуниме улицата, за да свалим правителството. Не, няма такова нещо. Затова предложихме и дата, и час. Това е по време на вота на недоверие в парламента отвънка да има и национален митинг, който...
Водещ: По време на обсъжданията?
Бойко Борисов: Да, защото миналият вот на недоверие, вие го гледахте, предизвикваше една ирония в тройната коалиция, надсмиване, гледаха ги отвисоко, знаейки, че няма да мине. Затова искаме да ги подпрем с един общ, но повтарям, общ, не партиен на ГЕРБ, общ национален опозиционен митинг.
Водещ: Имате ли съгласие на другите партии?
Бойко Борисов: Ако нямаме съгласие на другите партии, то просто няма да го проведем.
Водещ: А вече водени ли са разговори?
Бойко Борисов: Водени са и очаквам преди това всички да се подпишат под една декларация, че това ще се случи. Повтарям, ние сме партия на десницата, партия, която иска да има стабилност в държавата и която не иска на базата на уличния протест да идва на власт. Иска да си дойде на власт планомерно, с работа, с показване на своите резултати.
Водещ: Планомерно, с работа по-скоро би означавало чрез един редовно извървян парламентарен цикъл?
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: А не с предсрочни избори?
Бойко Борисов: Най-доброто за една държава е да има стабилни правителства и стабилни управления.
Водещ: Вие искате ли предсрочни избори?
Бойко Борисов: Ние сме "за", слушайте ме и ще чуете. Ние стигнахме до извода, че трябва да има предсрочни избори, и то всички опозиционни партии. Защо? Кредитният рейтинг “Фитч” показва, че държавата се срина навремето на Жан Виденов, това са международни институции, които обективно мерят, те не са субективни и това дали аз или вие го казваме, няма никакво значение. “Мудис” ни дава, че по текуща сметка сме на последно място в света, на последно място в Европа по доходи на хората, първи по корупция в Европа. Е кое дава право в края на мандата си, в четвъртата година, се сетиха, че можело в безмитните магазини да има корупция, след като вече от Европа им казаха или затваряйте, или си отивайте. В четвъртата година. А досега какво са правили тези четири години? Аз чух пълно разминаване между зам.-вътрешния министър и премиера по таза посока. Ами това, което сега тези фондации са се опитвали да точат пари, близки на БСП.
Водещ: Говорите за случая с уволнения служител от Министерството на икономиката.
Бойко Борисов: Разбира се. И там ние ще имаме питане, затова не искам сега да се спирам на тази тема, но разбирам защо някой другари, бих ги нарекъл, в БСП са толкова нервни по мой адрес. И накрая ще се смеят много горчиво.
Водещ: Говорите за Ивелин Николов? Да го включим ли по телефона?
Бойко Борисов: Много е мъничък, за да се занимавам с него. Той иска на мой гръб да се направи важен в партията си. Така ще го, така ще стане ясно какви ги е вършил, че...
Водещ: Това негова фирма ли е?
Бойко Борисов: Това е негова фондация, но иска да я ползва като фирма.
Водещ: Която е в основата на скандала и уволнението на този човек?
Бойко Борисов: Не случайно и той пише и това заплашително писмо до министъра и той пък от страх веднага маха човека.
Водещ: Добре, да ви върна обаче....
Бойко Борисов: То така се бори правителството с корупцията. Този, който подаде сигнал, бива уволняван.
Водещ: Не е така. Понякога им връчват кортици. Аз даже държах един такъв кортик в ръката си, докато гостът ми беше тук.
Бойко Борисов: Да, имаше такъв случай, но той обвини още половината министерства там.
Водещ: Добре. Да се върнем към общонационалния митинг. Логиката сочи, че ако се стигне до подобна стъпка, тя едва ли би имала смисъл да генерира толкова енергия само заради еднократността на един митинг. Възможно ли е това да бъде началото на подписване на документ за много по-конкретизирани общи опозиционни действия?
Бойко Борисов: Разбира се. Вижте, нищо повече не сплотява и опозицията, и партиите, и приятелството, ако щете, от съвместните общи действия. Защото на думи и на теория всички са много добри. Когато дойде до практически действия...
Водещ: Имате ли идея за такъв документ или проект, който да бъде общ политически проект или платформа на опозицията за предизвикване на предсрочни парламентарни избори?
Бойко Борисов: Вижте, за мене най-правилното и най-неконфликтното е партиите да извадят програмите си напред и да говорим по програмите. Програмите обединяват всъщност и показват точното отношение към даден проблем. Ако си примерно за приватизация на “Булгартабак” и го има в програмата, значи ясно е какво мислиш относно ДПС.
Водещ: Това е различен дебат.
Бойко Борисов: Ако няма, значи...
Водещ: Това е различен дебат от този за предизвикване на предсрочни парламентарни избори и той може да се води успоредно с него.
Бойко Борисов: Не, един и същи е, един и същи е дебатът.
Водещ: Добре, има един проблем, по който...
Бойко Борисов: Националният митинг цели, повтарям, и той има смисъл само ако в него участват всички опозиционни партии.
Водещ: Допускаме, че участват, едновременно с това...
Бойко Борисов: Той има смисъл заради това, че докато вътре тройната коалиция и лидерите им се подхилкват, ако площадът се напълни с хора, това почва да генерира напрежение, натиск и те разбират, че всъщност нищо не им дава право да си мислят, че могат да управляват още един мандат.
Водещ: Не се ли превърне един такъв натиск в система от граждански действия, от него няма да има по-голям смисъл отколкото от едно събиране на хора.
Бойко Борисов: Вижте, все пак всички партии от тройната коалиция са част от европейските партии. Надявам се, че тяхното виждане относно стабилността в страната, защото всичките те много говорят за стабилност, много говорят за стабилност. Е като видят, че обществото и хората недоволстват от водената от тях политика, най-доброто е да си предизвикат предсрочни избори.
Водещ: Сами?
Бойко Борисов: Ама разбира се. Това е демократичното, това е правилното, това е честното към обществото.
Водещ: Добре, това малко обаче, нека да бъдем откровени, означава, че ГЕРБ, а и като че ли другата опозиция, те поради липса на ресурс, а вие може би ако това е така, по някакви други причини няма да бъдете толкова активни като субект за създаване на предпоставки за предсрочни парламентарни избори. По-скоро бихте оставили политическият избор на управляващите.
Бойко Борисов: Вижте, ето продължават недоволствата на хората в страната, ние по някакъв начин, и митингът е допустим начин на протест. Той не е нито анархия, нито...
Водещ: Естествено, че е така.
Бойко Борисов: Това го допуска народът за политическите партии, така че не виждам какво толкова и голяма или опасно се предвижда.
Водещ: Добре, а смущава ли ви идеята за смесена избирателна система, която се предлага не просто от президента, но това е и част от идеята на Съюза на демократичните сили, на неговия лидер Пламен Юруков. Една такава идея, за да се реализира, трябва да стане със съгласието на управляващите, което пък означава, че на практика се говори по същество за редовни парламентарни избори, докато бъде разработена една нова избирателна система. Виждате ли нещо контрапродуктивно или противоречие между политическата теза на една от партиите вдясно, СДС, които казват, че са за предсрочни избори, но едновременно с това като политическа тактика отвеждат към редовни?
Бойко Борисов: Вижте, за да стане ясно и на вашите зрители, ако трябва да говорим за изгода от предсрочни избори, ГЕРБ няма изгода от предсрочни избори.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защо? Защото начинът, по който управлява тройната коалиция, ще ги срине след една година и половина, когато са редовните избори, до пълно наше болшинство.
Водещ: А няма ли да се случи срив и в ГЕРБ?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Заради хора, които по места влязоха и биха се...
Бойко Борисов: За нормалните хора е ясно, че след като допреди две години 44 детски градини, да речем, в София са реституирани, заменени, ликвидирани е точната дума. 44 детски градини, и то в централните квартали на София. При записа, който направихме сега чрез интернет и всъщност за първи път се преброиха реално, защото няма друг начин да се преброят, колко места ни трябват за детски градини, те излизат около 6 хиляди. Това означава, ако една детска градина има сто места, 60 нови детски градини трябва да построя днеска. Шейсет нови детски градини. Правителството, което също е обещавало, говорило и трябва да се грижи за държавата, за децата, за майките, стои и се надсмива и вика дай да видим как ще направи 60 детски градини сега. Откъде ще вземе пари, какво ще ги направи, как ще ги проектира 60.
Водещ: И откъде ще ги вземете?
Бойко Борисов: Ще ги намерим, ще ги вземем. Но вижте какво прави правителството. Всеки ден в София се регистрират между 400 и 800 автомобила. На година над 150 хиляди човека идват нови да живеят в София. За всеки нормален човек е ясно, че аз не съм довел колите в София и когато те станат милион и половина автомобили, няма как да няма трафик. Няма как тези автомобили да се движат без задръствания.
Водещ: Е, да.
Бойко Борисов: Да искаш да прехвърлиш това на Борисов, че е виновен за трафика, да, може някои да се хванат, но болшинството хора ще кажат ок, ама и аз съм от Силистра или от Плевен, или от Добрич и като съм дошла, или дошъл да живея в София, и аз съм задръстил също, нали?
Водещ: Да, трафикът е малко специализиран проблем.
Бойко Борисов: Не, напротив. Когато отиваш на работа и си в задръстване, и се нервираш започваш да псуваш кмета. Те това целят, това е стратегията на БСП.
Водещ: А кого да псуват?
Бойко Борисов: Ще псуват тези, които години наред не направиха закона за етажната собственост, не направиха, след като падна софийското жителство, трябваше да се предвиди като една дългосрочна стратегия на държавата да има закон за София. Това са неща, които се предвиждат.
Водещ: Вижте, г-н Борисов, фолклорът на ругатнята винаги е персонифициран. Кого да ругаят?
Бойко Борисов: Правителството. Разбира се.
Водещ: Ама като институция или?
Бойко Борисов: Ето ти, за един месец правителството похарчи и се похвали два милиарда бюджет, излишък. Два милиарда лева.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Ние дадохме програма, че в рамките на четири години с три милиарда ще направим кръгови движения, ще направим основни естакади...
Водещ: Днес ви хвали и Богомил Бонев за кръговите движения.
Бойко Борисов: Опитваме се, стараем се, но това не е да правиш инфраструктура в един двумилионен град, работещ, без да го затваряш, реално да правиш чисто нов град отдолу. То изисква много пари и много нерви. Ето виждате южната дъга колко време се прави на Околовръстното. Искаме да направим тунел на “Вапцаров” и “Драган Цанков”, на “Вапцаров” и “Велчова завера” да извадим естакада, която да отиде направо в парка по жп линията. Ами всичко това струва пари и време. Трябва национална политика. Трябва едновременно общината с държавата да действа.
Водещ: Т.е. да ругаят правителството, образно казано, ако приемем...
Бойко Борисов: Ако ние не правим тези предложения, ако ние не проектираме в момента, ако ние не даваме как това може да се случи, ако бъде финансирано, ако примерно ме е извикал и е казал ето ти триста лева, триста милиона целеви, прави “Цариградско”, прави два моста, прави три естакади, и аз не ги правя, тогава заслужавам да ме псуват.
Водещ: Да, добре...
Бойко Борисов: Но не може премиерът да ми вземе 18 млн. от издръжката на училищата на София, за да бъдат по-разрушени, още по-разрушени да станат...
Водещ: И да псуват вас.
Бойко Борисов: И в същото време да се хвали, че е повишил заплатите на учителите с тези пари. А да ме псуват мене родителите, че счупено училището.
Водещ: Добре. Подтекстът е ясен. Да се върнем към една политическа теза обаче. Случаят с Минко Герджиков. Вие го защитихте. Едновременно с това има ли риск едно такова различно отношение между вас като лидер на дясна партия от ЕНП и други десни партии от ЕНП да се превърне в препъни камък пред ценностното обединение на десните партии?
Бойко Борисов: Препъни камък за какво? Кое да е препъни камък?
Водещ: Ами например различното отношение към предназначението , характера и работата на специалните служби.
Бойко Борисов: Няма различно отношение. Има професия офицер от разузнавателна система или от разузнавателно управление. Служба. Тези офицери във всяка една държава, и в САЩ, и в Русия, и в Италия, Германия, всяка една държава в света има такива офицери и те са най, най-интелигентната част на системата по принцип. Не случайно всичките имат една така на английски “интелиджънт сървис”, интелигентната система на държавата. Да попаднеш в нея трябва да имаш много качества, трябва да знаеш няколко езика, трябва да си минал школи, трябва много, много голяма шлифовка. Минко Герджиков има такава шлифовка. Има такава езикова подготовка, за това е учил, за това е работил. След това това му е била работата зад граница. Изведнъж да го изтъпаниш заедно със съдържателите на явочни квартири това е все едно да сравниш водещ в едно предаване с госта на предаването. Едно и също ли е? Да си водещ на “Коритаров лайф” и да си гост, може да си всеки. Голяма разлика има.
Водещ: Не, голяма грешка. Защото...
Бойко Борисов: Никаква грешка няма.
Водещ: Органична връзка. Няма да има предаване, ако освен водещ няма и гост. Респективно няма да има разузнавателна дейност, ако освен офицера няма агентури и няма явочна квартира.
Бойко Борисов: Разбира се. Но това са две различни неща. Когато една държава, и това щеше да е добро по смисъла на закона да бъде разграничено, има офицери, които са действали по политическа линия и са защитавали, има офицери, които са действали за защита интересите на страната. Особено тези, които са действали зад граница. Тях трябва да ги пазят като ровко яйце, както се казва. В противен случай там, зад граница ще изгорят хора, това са човешки съдби, те са водили там своята агентурна дейност. Просто аз истински съм вдивен как по такъв елементарен начин ги изваждат и ги показват наравно с всички останали. Така са преценили, така са направили. С десницата нямаме проблем в това отношение, защото вие видяхте, те издигнаха за кандидат внук на офицер от съветското разузнаване, агент от съветското разузнаване. Така че и те може би са узрели за подобни ходове, когато някой явно е защитавал интересите на страната, няма лошо да се ползва. А и има един още много тежък елемент. Когато Минко Герджиков се явяваше като мой конкурент за кмет на София от СДС, никой не му извади тези документи, никой не го сочеше тогава. Напротив, криеха го. Ами сега, няколко дни преди да приемем бюджета на София, а е ясно, че Герджиков готви бюджета на София, да го отстраня, ами това ще предизвика тежък катаклизъм в общината.
Водещ: Като казвате…
Бойко Борисов: И в един момент аз се питам и съм убеден, че в момента има скрити, не са показани всички от комисията.
Водещ: О, разбира се, че има.
Бойко Борисов: Аз знам няколко със сигурност, които умишлено не ги показват сега. Защо има този стандарт. Защо тези, които работят с нас, за да предизвикат едва ли не – я виж ГЕРБ какви събират. А те са по един – двама души максимум. А в същото време цели групи от други партии изобщо не ги показват, крият ги.
Водещ: Има такива.
Бойко Борисов: Има, сигурно, аз знам.
Водещ: Като дойде ГЕРБ на власт ще ги покаже ли?
Бойко Борисов: Разбира се, всички ще ги извадим да ги покажем. Така и така вече зара са го хвърлили, всички на показ, да видим тогава докъде ще я докараме държавата, как следващите поколения след нас ще създават агентурен апарат, как нашите офицери зад граница ще създават агентурен апарат. Просто няма такава държава, която да допусне по такъв безобразен да си разбива разузнавателните служби.
Водещ: Добре де, всички говорят сега така, а преди като се гласуваше законът го подкрепиха?
Бойко Борисов: Защото вижте, популизмът е толкова силно насаден във всички наши партии и политици. Общественият натиск по даден проблем чрез медиите в дадени моменти става толкова силен, че се вземат решения под натиск, който в никакъв случай не са от полза на страната.
Водещ: Значи заради популизма и заради бандитизма на алкохолизма се прие един такъв закон, който сега плачат върху него?
Бойко Борисов: Да, така е.
Водещ: Добре, да се …
Бойко Борисов: Ако в момента постъпят искрено и извадят и офицерите, който са в контраразузнавателните служби, то ще се разпадне държавата.
Водещ: Да ги извадят, защо трябва да вадят селективно.
Бойко Борисов: Именно, защото и с тебе беше същото.
Водещ: Е то тогава почна, тогава почна, тогава всъщност стана натискът за приемане на …
Бойко Борисов: Дето се вика да си минем също по реда, пък после ще видим.
Водещ: Ще видим, да. Да се върнем обаче към столична тема, защото вие споменахте за Минко Герджиков, обвързвайки го с подготовката на бюджета. Тук има нещо смущаващо, че София е на път да загуби 115 милиона лева за канализация от ИСПА. Какъв е рискът да се случи това?
Бойко Борисов: Това е доста по-дълъг разговор. Знаете, че в концесията на “Софийска вода” е и този проект ИСПА, елемент от него. И фактически, за да се усвоят парите, те са към 58,5 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие, просто трябва да подпишем новия бизнес план и да не развалим концесията със “Софийска вода”. Това е вододелът. Разваляме концесията.
Водещ: Няма ИСПА.
Бойко Борисов: Няма ИСПА. Подписваме концесията…
Водещ: Има ИСПА.
Бойко Борисов: Остава мърлявата работа на “Софийска вода”, има ИСПА. Ето тази дилема на 28-ми трябва да я вземе общинския съвет.
Водещ: Според вас…
Бойко Борисов: Според мен по-малката злина, повтарям, казвам го с цялата си злоба към ситуацията, в която съм попаднал, заради подписаната преди десет години концесия със “Софийска вода”, по-добрият план, по-добрият вариант за София е да подпишем концесията, да подпишем бизнес плана, за да не загубим парите по ИСПА, веднъж. Втори път, това, което ще предложим, дава възможност след това арбитражът да не е в Лондон, ако решим да затваряме концесията. Защото сега ако решим да се съдим с тях, ще се съдим в Лондон.
Водещ: По техните закони?
Бойко Борисов: Англичаните ще ги съдим в Лондон, да. Ще ги осъдим… Затова моето предложение към общинския съвет с цялата ми, повтарям, злоба към ситуацията, ще бъде да подпишем концесията. Да я подпишем при условията да можем след това по-лесно да я разтрогнем, ако те не се поправят. Тогава ще можем да си усвоим и тези 120 милиона лева близо. Ако не го направим ще вкараме града в нова криза, този път за канализация, поне следващите четири- пет години няма да може да се прави канал, защото дори да дойде нова фирма, която да плати сто и кусур милиона, тя първите години ще прави следното – ще развива водоснабдяването, от което ще взема такси, а няма да развива канализацията, от която не взема такси. И всъщност най-голямата ни болка, която е Гниляне, “Овча купел” и т.н., отново, “Горна баня”, ще отиде назад във времето. Затова, повтарям, много непопулярно ще е решението, което ще взема, но тези, които не са популисти и искат да разсъждават правилно ще се съгласят с мен.
Водещ: Добре, благодаря на Бойко Борисов за този разговор.
 


Сходни връзки

Как ГЕРБ ще организира протести за вота на недоверие? | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Как ГЕРБ ще организира протести за вота на недоверие?
Автор: Anonymous да 2008-02-16 @ 04:18 EET
Bravo Koritarov hubava bezplatna reklama na "bate Boiko" ili po to4no ako tryabva da se izrazya natsionalna pokana na vsi4ki hora kam miting.Za tezi blizo 18 godini gi vidyahme takiva "nadahani"polititsi koito obe6tavaha edva li ne 6te promenyat BG s magi4eska pra4ka.Kauboiko, edno e da upravlyava6 Sofiya,kadeto se izlivat 50%ot ob6tiya budjet na stranata,a na gradove kato Dobri4 ostavat trohi (osobeno na ob6tina Dobri4ka),drugo e da upravlyava6 tsyala edna darjava.Po gore toi kazva 4e ot vseki grad v stranata v Sofiya priijdat emigranti emi taka e za6to edin sofianets ne se opita da zajivee v Dobri4.Ot vse sartse iskam boiko da stane premier na republikata ni 4e po skoro da mu se otvoryat o4ite i da stapi na zemyata.Toi kazva 4e 6tyal da nameri pari za Sofiya ,a ot kade 6te nameri pari za ostanalite gradove osobeno za selata.Predlagam mu da napravi edno "safari"v ob6tina dobri4ka da se nasladi na pati6ta ,no go savetvam da ne tragva s kola a s kon za6toto 6te si zagubi kolata v nyakoya ot mnogoto dupki.I sega da mi otgovori ot kade 6te nameri pari to tova da ne ti e Sofia.
Гръб
Автор: Anonymous да 2008-02-16 @ 21:09 EET
Не съм потдръжник на Герб, но ги подкрепум, ако натиснат правителството, за нови избори?!
Как ГЕРБ ще организира протести за вота на недоверие?
Автор: Anonymous да 2008-02-22 @ 23:56 EET
vvvvvv
Как ГЕРБ ще организира протести за вота на недоверие?
Автор: Anonymous да 2008-02-26 @ 09:30 EET
истината не може да се крие дукова!!с провали се ченгета и съмнителни бизнесмени избори не се печелят!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди