изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:41 EEST
Косовският сръбски владика поиска война    
По светаСърбия трябва да приведе в готовност въоръжените си сили, да обяви Косово за окупирана територия и да купи оръжия от Русия, за да си го възвърне.

Това заяви главата на сръбската православна църква в Косово, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.
Изявлението на началника на генералния щаб на сръбската армия генерал Здравко Понош, че Косово няма да бъде защитено от армията е позор, заяви Рашко-призренският владика Артемие пред вестник "Глас явности".
Сърбия трябва да купи оръжия от Русия и други страни и да призове Русия да изпрати доброволци и да установи военно присъствие в Сърбия, заяви Артемие. Косово винаги е било и ще бъде сръбско, заяви владиката Артемие.
Обявяването на независимост, което албанските лидери се очаква да направят по-късно днес, означава "временно състояние на окупация", заяви Артемие, цитиран от Ройтерс. "Всичко ще отмине и така ще бъде и с временната окупация на Косово", добави 73 годишният църковен лидер.
Междувременно няколкостотин бивши сръбски военни не бяха допуснати на територията на Косово. Те се опитаха да влязат през административния пункт Мердаре. Там те бяха поскрещнати от косовската полиция, която не ги допусна в областта. Според очевидци там се е стигнало до инциденти, но няма сериозно пострадали. Преди да пристигнат в Косово бившите военни се събраха на митинг в град Куршумлия, където обявиха че ще се борят за Косово.
На свой ред сръбският министър за Косово и Метохия Слободан Самарджич заяви, че готвената мисия на ЕС в Косово нарушава международното право. Той посочи, че резолюция 1244 на ООН все още е в сила и законните представители на международната общност в областта са ЮНМИК. Самарджич пристигна в северната половина на разделената Косовска Митровица – там където сърбите са мнозинство, за да подкрепи населението и да го увери във волята на белградските власти да запазят присъствието си в Косово.
Точно в 16.00 часа българско време започна извънредното заседание на косовския парламент, който се очаква да гласува декларацията за независимост на Косово. Декларацията бе предложена по-рано от премиера Хашим Тачи. Преди гласуването ръководството на парламента начело с председателя Якуб Красничи одобри текста. В 18.00 часа местно време (19.00 българско) пред журналисти ще говорят президентът на Косово Фатмир Сейдиу, Хашим Тачи и Якуб Красничи. Половин час по-късно ще бъде открит паметникът на независимостта в центъра на Прищина, столицата на новата балканска държава.  dir.bg
 


Сходни връзки

Косовският сръбски владика поиска война | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди