изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:18 EEST
Революция в Сърбия    
По света
Стотици сръбски младежи се развилняха по улиците в центъра на Белград, а техни цели станаха посолствата на западните държави, подкрепящи независимостта на Косово, предаде Франс прес, на която се позова БГНЕС.


Младежите, повечето запалени футболни фенове, счупиха витрините на голям ресторант на „Макдоналдс“ и на американското посолство, съобщиха свидетели. Насилието е избухнало малко след като протестиращите се събрали на главния площад „Република“ в столицата след обявяването на декларацията за независимост на Косово. Те са се придвижили към американското посолство, скандирайки „Косово е Сърбия“ и анти американски лозунги. Демонстрантите са развявали сръбски знамена и са се зарекли да протестират „докато Косово отново се върне в Сърбия“, след което са се сблъскали със силите на реда и са хвърляли камъни по полицията, опитала се да ги разпръсне със сълзотворен газ.
При сблъсъците един полицай е по-тежко ранен, а няколко други - по-леко.
След като полицията разпръснала демонстрантите, те се насочили към друга централна част на града и са замеряли с камъни словенското посолство. Вратите на сградата са били разбити, а всички прозорци за счупени. Протестиращите, много от които очевидно пияни, са разкъсали знамената на Словения и Европейския съюз. Словения председателства съюза в момента.
Същевременно в Нови Сад няколкостотин души се събраха на главния площад в града, за да протестират срещу независимостта, предаде агенция „Танюг“. Няма информация за инциденти там.
В косовския град Митровица бяха хвърлени гранати срещу сградите на ООН и мисията на ЕС, обявиха от полицията. Само тази, хвърлена по сградата на ООН е избухнала, но няма данни за пострадали. По-рано, в южно Косово, няколкостотин бивши военнослужещи от сръбската армия, не бяха допуснати да преминат през провинцията преди обявяването на декларацията за независимост. Облечени във военни униформи, те са пробили през кордон на сръбската полиция, но са били спрени от другата страна на границата от косовската полиция, предаде радио В92.  dir.bg
 


Сходни връзки

Революция в Сърбия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди