изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:13 EEST
”Многофакторен” Първанов за Косово    
Политика
Българската позиция спрямо Косово зависи от няколко фактора. Това заяви президентът Георги Първанов след откриването на Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, което се провежда под неговия патронаж.


Сред факторите Първанов изброи "как косовското правителство изпълнява плана Ахтисаари, как ще се изграждат институциите в Косово, доколко реално ще се спазват човешките права и правата на малцинствата, включително на сърби и българи", предаде БГНЕС. Основен фактор, от който зависят отношенията на България с Косово, е свързан с рисковете и предизвикателствата пред нашия регион, посочи държавният глава.
По отношение на Сърбия президентът заяви, че "проявяваме разбиране към чувствата на сръбския народ" и се надяваме сръбските институции да оценят ситуацията разумно и "да няма сериозни предизвикателства в отношенията със съседните държави, включително и България". Президентът отбеляза, че във всички ситуации България има план за действие. Има нужда от евентуален прочит на отношенията ни с Македония, смята Първанов. Той подчерта, че те са сформирани на стабилна база, “но има редица нови неща”.
Президентът изтъкна, че няма предвид само Косово, но и нови инфраструктурни проекти, които засягат България, но може би ще предизвикат интерес и в Македония. Първанов каза, че е готов на работна среща с президента на Македония, “за да се види този нов дневен ред на отношенията” и да бъдат обсъдени предизвикателствата, които произтичат от обявяването на косовската независимост. Президентът изтъкна, че е заинтересован да обсъди и подготовката за членството на Македония в НАТО.
България ще представи своята позиция по повод независимостта на Косово в Съвета на външните министри на ЕС, който ще се проведе в Брюксел. Час след провъзгласяване на отделянето на Косово от Сърбия от външното ни министерство официално заявиха, че България ще продължи да работи за постигане на единна позиция на ЕС и минимизиране на рисковете за сигурността в Косово и региона.
Съветът на външните министри на ЕС ще заседава по-малко от 24 часа след обяваването на Косово за независима държава. „ЕС има пълни шансове да формира единна позиция по този въпрос”, каза зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков пред Дарик радио, като припомни, че преди една година Евросъюзът е подкрепил единодушно планът на Марти Ахрисаари за статута на Косово.  dir.bg
 


Сходни връзки

”Многофакторен” Първанов за Косово | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди