изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:05 EEST
ПРАТИХА ДВАМА В ЗАТВОРА, ИСКАЛИ ДА ЗАПАЛЯТ КОЛА    
Ред и сигурност41-годишният Иван Е. Иванов от Добрич получи година и два месеца  лишаване от свобода при общ затворнически режим.

Това стана, след като Окръжният съд в Добрич го призна за виновен в опит за палежа на лек автомобил „Деу Нубира” на 18 април м. г. около 20 ч. Съучастникът му Ценко М. Павлов на 40 г. от с. Беглеж, обл. Плевен, бе осъден на 11 месеца затвор за същото престъпление.

От пресслужбата на съда обявиха, че в съдебното заседание двамата се възползваха от измененията в НПК,  признаха вината и фактите в обвинителния акт, и поискаха делото да се гледа при условията на „съкратено съдебно следствие”. При приложението на глава 27 от НПК съдът се задължава да приложи наказание под минимума, предвиден от закона за конкретното престъпление. Минималното наказание за опит за палеж на имущество, когато е имало опасност огънят да се разпростре и върху други имоти, е 3 г. лишаване от свобода – чл. 330, ал. 2 от НК. 

Съдът призна за виновен Иван Иванов и Ценко Павлов като съизвършители на опита за запалване на „Деу Нубира” на паркинг в центъра на Добрич, представляващо значителна стойност – 9 800 лв. Магистратите приеха, че е имало опасност пожарът да се разпростре и върху съседен автомобил „Рено Лагуна”, оценен на 4 800 лв. Деянието е останало недовършено по независещи от двамата причини – живеещи в съседен на паркинга блок забелязали осъдените и започнали да викат.

Разследването е установило, че Иванов е носел туба с бензин, с която облял автомобила. Павлов направил същото с пластмасово шише с нафта. След като били забелязани двамата се разделили и по-късно се срещнали до игрална зала до автогарата. Там са задържани от служители на Първо РПУ.

При пожаро-техническата експертиза се установява, че автомобилът „Деу Нубира” е снабден с метанова газова уредба и, ако е възникнал пожар в него, и при наличие на висока температура, резервоарът би експлоадирал и пожарът би се разпрострял и върху съседни автомобили.

Иван Иванов е осъждан шест пъти, Ценко Павлов – два пъти. Двамата са криминално проявени преди повече от 10 г., като след това са нямали противообществени прояви.

Магистратите потвърдиха мерките им за неотклонение „Задържане под стража". След влизане в сила на настоящата присъда на Добричкия окръжен съд, от нея ще се приспадне престоят им в „Следствения арест” от 19 април 2007 г.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд. НДТ  

 

 


Сходни връзки

ПРАТИХА ДВАМА В ЗАТВОРА, ИСКАЛИ ДА ЗАПАЛЯТ КОЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди