изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:48 EEST
ГОТВЯТ КОНКУРС ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СТЪКЛЕН ДОМ НА ЕДРОГАБАРИТНИ КАКТУСИ В БАЛЧИК    
НовиниРекторското ръководство на Софийския университет даде зелена светлина за изграждане на закрита оранжерия за колекцията от едрогабаритни кактуси в Ботаническата градина в Балчик, научи НДТ от ръководителя на градината Ина Манчева.

В най-скоро време ще бъде обявен конкурс за изграждане на оранжерията. Предвижда се средствата да бъдат набавени от елитното учебно заведение и от Европейския фонд за опазване на биоразнообразието.

Припомняме ви, че стъкленият дом ще бъде 800 кв. м. Той ще бъде разделен на четири зони с различна височина и влажност. Идеята за поставяне на оранжерия е от преди 20 години, но бе одобрена едва наскоро. Една от главните задачи е да се осигури възможност за постоянна експозиция и отглеждане на съществуващата досега сезонно преместваема колекция от кактуси, която съдържа ценни многогодишни екземпляри.

В момента колекцията от кактуси и сукуленти, които са 1246 вида в Ботаническата градина в Балчик, е втората по големина в Европа. НДТ

 


Сходни връзки

ГОТВЯТ КОНКУРС ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СТЪКЛЕН ДОМ НА ЕДРОГАБАРИТНИ КАКТУСИ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди