изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:17 EEST
КМЕТСТВОТО ИСКА ДА ВДИГНЕ ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА    
Общество Таксата за детските ясли и градини в Добрич ще бъде завишена от 25 на 37 лева, съобщи вчера кметът Детелина Николова. Ресорният по образованието зам.-кмет Камелия Койчева изнесе обобщени данни за резултатите от анкетата сред родителите, която бе проведена през миналата седмица сред родителите по инициатива на общинските съветници от ГЕРБ.

Както НДТ вече писа, целта на анкетата бе да разбере дали родителите са доволни от условията в детските заведения. Както и дали са склонни да плащат такса, завишена с процента на инфлация за последните четири години, откакто тя не е променяна. Това се равнява на 37 лева или с 50 на сто увеличение спрямо сегашния й размер.

В детските ясли 45 на сто от родителите смятат, че таксата трябва да е между 30 и 36 лева, 25 % - че не трябва да бъде променяна, 4 % имат друго предложение и 26 % са съгласни тя да е 37 лева. Резултатите от анкетата сред родителите на деца в детските градини сочат, че най-големият процент от запитаните родители – 49 % или 789 семейства, отговарят, че са съгласни таксата да се увеличи, но в рамките на 30-36 лева. Други 31 на сто от родителите или 499 семейства искат таксата да остане непроменена. Има 53-има анкетирани или 4 %, които са имали друго предложение. Само 16 процента от запитваните или 263 семейства са съгласни тя да се увеличи на 37 лева. Въпреки това вчера кметът Детелина Николова и заместникът й Камелия Койчева казаха по време на редовната кметска оперативка, че ще се предложи на сесията идния вторник на Общинския съвет да одобри такса от 37 лева. Единият от мотивите бе, че вестник “Капитал” е публикувал информация, че реалната инфлация през януари е била 1,5 процента, а за годината се очаква да е 12,5 %.

В голямата си част родителите са доволни от условията в детските заведения, от грижите на персонала, от храната и от работното време. 20 на сто от анкетираните са дали своите препоръки за подобряване на условията в детските заведения като те свързани с необходимостта от подмяна на дограма, ремонт на детската площадка, закупуване на катерушки, пързалки, люлки, ремонт на физкултурен салон, санитарни помещения и стаите на децата, препоръчват в храната на децата да има повече плодове и зеленчуци. Част от родителите искат и промяна в работното  време.

Последната дума за размера на таксата за детските ясли и градини ще бъде на общинските съветници и най-вече от ГЕРБ, които имат абсолютно мнозинство в  местния парламент. НДТ научи, че сред местните парламентаристи има нееднозначно отношение към идеята за вдигане на размера на таксата с 50 процента, за да се компенсира инфлацията през изминалите четири години. Общински съветници питат защо по време на предишния мандат на кмета Детелина Николова не е увеличавана таксата с размера на инфлацията, а трябва сега родителите да компенсират инфлация за четири години назад. Защо родителите на децата сега трябва да компенсират несъбраните такси от минали години?  И дали с 50 % се е вдигнала покупателната способност на населението през тези 4 години. Те ще търсят отговори на въпросите дали с увеличение на размера на таксата ще се увеличи издръжката на детските ясли и градини, за да се спре практиката от родителите да се събират пари за вода, тоалетна хартия, салфетки, миещи и дезинфекциращи препарати, за играчки, за килими, за завеси, за почерпки, да трябва родителите сами да си купуват спално бельо и да си го перат у дома.  НДТ

 


Сходни връзки

КМЕТСТВОТО ИСКА ДА ВДИГНЕ ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КМЕТСТВОТО ИСКА ДА ВДИГНЕ ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА
Автор: Anonymous да 2008-02-19 @ 08:39 EET

Целта на анкетата явно е била да подготвят родителите за предстоящото вдигане на таксата.  Другите въпроси най - вероятно са били, за да има с какво да се запълни един лист формат А4. Изглежда общинското управление не се интересува от действителното мнение на родителите за работата на детските ясли и градини и не се съобразява с всички препоръки, а само с препоръката за вдигане на таксата. Можеха да спестят наполовина листи и тонер на общинският бюджет като направят запитване само за таксата, след като само тя предстои да се промени, а условията остават същите. . Така на един лист формат А4 щяха да се съберат по две анкети.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди