изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:15 EET
ШОУТО СЕСИЯ: 35 ЛЕВА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ    
Новини

Приетият вчера бюджет на общината възлиза на 35 570 089 лв., за капиталови разходи са предвидени  5 607 601 лева

 

След като миналия месец местната власт в Добрич реши да вдигне двойно данъка върху автомобилите, вчера народните избраници утежниха допълнително бюджета на младите семейства като вдигнаха месечните такси за детски ясли и градини от 25 на 35 лева. Предложението на кмета Детелина Николова бе таксата да се увеличи на 37 лева, за да се компенсира инфлацията през последните четири години, откакто таксите не са завишавани. Решено бе напълно от такси да бъдат освободени студентските семейства.



 

 При обсъждането съветниците поискаха да се премахне порочната практика, която съществува в момента, да се събират средства от родителите и да има VIP групи. Кметът Детелина Николова подчерта, че за храна на децата пари от родителите от началото на предишния й мандат не се събират. Задължение на общината е да осигури нормални условия за отглеждане на децата, добави тя. От досегашните 0.90 лева купонът за Детска млечна кухня бе увеличен на 1,20 лева за ден. Решено бе таксата за таксиметрова дейност да не се променя и остана 10 лева. За издаване на разрешение за строеж базовата ставка бе увеличена от 300 на 600 лева. На сесията на местния парламент вчера бе приет бюджетът на общината за 2008 г. Той възлиза на 35 570 089 лв.,  от които 19 674 515 лв. за делегираните от държавата дейности и 15 895 574 лв. за местни дейности. Осигурени са средства за капиталови разходи и ремонтни работи в размер на 5 607 601 лева. По предложения на неправителствени организации бяха направени корекции на предварително предложения проект. С тях бе завишена отпуснатата сума за безплатен превоз на социално слаби и специализиран превоз на инвалиди на 55 000 лева, парите за програма СИНДИ бяха завишени от 60 на 70 хиляди лева, а за финансиране на Детски център за социална интеграция към ОС на БЧК бяха заделени 10 000 лева. Съветниците не приеха предложението на общинския съветник от Атака Валентин Николов за отпускане на 15 000 лева за безплатна кухня за бездомници. Бе решено приходите от отдаване на публична общинска собственост на територията на училищата да се дават на учебните заведения като дофинансиране. Вчера Общинският съвет прие и програмата за капиталови разходи на общината за 2008 г. Тя възлиза на 5 607 601 лева като за преасфалтиране на улици са заделени 500 000 лева, за ремонт на тротоари 200 000 лева, за бетонови настилки – 200 000 лева, за основен ремонт на училища и детски градини – 300 000 лева. По предложение на граждани бе решено при актуализацията на бюджета да се предвидят средства за подходи към бл. 46 в кв. “Добротица”, както и за подход към блокове 7 и 10 в жк “Хр.Ботев”, където в момента нямат достъп нито линейка, нито пожарна.

След като миналия месец общинските съветници взеха решение за закриване на три извънучилищни дейности като Център за работа с деца, Ученическа спортна школа и ЦУТНТ, вчера стана ясно, че дейностите на УСШ ще се поемат от общинската фирма “Спортни имоти”. Общинският младежки дом “Захари Стоянов” пък ще се преструктурира като се създаде Общински младежки център “Захари Стоянов”. Към него ще останат досегашните школи, клубове и формации в Младежкия дом, които са около 23 за близо 500 деца и младежи. Към новата структура ще се прехвърлят дейностите на ЦРД и ЦУТНТ като числеността на персонала ще се увеличи от 15 на общо 24 щатни бройки.  Кметът Детелина Николова обяви, че предстои да се проведе конкурс за директор на новата структура. 

Съветниците вчера одобриха за концесионер на бивша детска градина в двора на ОУ “Хр. Ботев” “Детски център Мариана Статева”. Срокът на концесията е 15 години. “Холидей пропърти” ООД – Варна бе одобрена за концесионер на младежката танцова площадка в градския парк е спечелен от “”Холидей пропърти” ООД  град Варна. Годишното концесионно възнаграждение е 24 000 лева при инвестиции през първата година от не по-малко от 250 000 лева. Решено бе да се открие втора процедура за концесия на училищния стол в ОУ “Христо Смирненски”, след като при първата процедура не бе заявен интерес. Бе прекратена процедурата за отдаване на концесия на училищния стол в ОУ “Отец Паисий”.

Бе приета програма за реализация на благоустройствени мероприятия върху обекти – общинска собственост с участието на местното население. За целта за тази година в бюджета на общината са предвидени 150 000 лева като максималната стойност на проекта може да е 15 000 лева. Приеха се и условията за финансиране на проекти на граждански сдружения от общината като максималната стойност на проектите бе увеличена на 3 000 лева. Общинските съветници дадоха съгласие за ликвидация на “Регионално дружество за трудова заетост и структурно развитие” като основният мотив е, че дружеството не може да осъществява основната си дейност по национална програма “От социални помощи към осигуряване на заетост”, за която е създадено, тъй като общините съдружници имат изградени специални звена за тази цел и програмата вече не функционира. Определен бе размерът на месечните възнаграждения на общинските съветници. Те ще получават за участие в заседанията на Общинския съвет и на неговите комисии 50 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация. За отсъствие от сесия ще им се налага санкция до 70 на сто от месечното възнаграждение и до 100 процента при отсъствие от заседание на постоянна комисия. Вчера общинските съветници  дадоха съгласие да се подготви проект за двустранно споразумение между Община град Добрич и “ЕКОМ – България” ООД с определяне на конкретните взаимоотношения между страните в процеса на подготовка, изграждане и експлоатация на съоръжение за обезвреждане и преработка на твърди битови отпадъци.

 

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: 35 ЛЕВА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ШОУТО СЕСИЯ: 35 ЛЕВА ЗА ДЕТСКА ЯСЛА И ГРАДИНА В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2008-02-28 @ 12:00 EET

С тези 35 лв поне да оправят детските площадки пред яслите и градините, че са в окаяно състояние. Детето ми  е в детска ясла и направо изтръпвам, когато поиска да се качи на пързалката или люлката. От всякъде стърчат разни железа и ламарини. Децата са малки и все още не умеят сами да се пазят, а 2-3 лелки не могат да опазят 20 деца, за да не се порежат на някоя ламарина или да не им влезе кръчето в счупената пързалка. Дано с тази такса се вземе някакво решение по този въпрос!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди