изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:39 EEST
"КОГАТО ИМА МНОГО ХЛЯБ, ИМА И МНОГО ПЕСНИ"    
Интервюта

Генералният консул на Русия във Варна Анатолий ЩЕЛКУНОВ в специално интервю за "Нова добруджанска трибуна" по повод националния празник на България - 3 март

- Бих искал да изразя благодарността си за инициативата Ви да ме поканите да изляза на страниците на Вашия вестник с интервю по повод Националния празник на българския народ - 3 март. Поздравявам всички жители на Добричка област с празника, който е извоюван с много жертви от страна на българския и руския народ и желая мир, благоденствие и успех на всяко семейство!



 

 

- Г-н Щелкунов, тази година се навършват 130 години от освобождението на България от турско робство. Годината ще протече и под знака на приятелството на българския народ с Русия. Вие често посещавате Добричка област, какви са личните Ви впечатления за отношението на добруджанци към потомците на братята освободители?

 

- Моите срещи с добруджанци през изминалите години, и особено през тази година, остават дълбоки впечатления със своята искреност, радушност и неподправен интерес към всичко, което става в Русия, както и проявата на искрено уважение и благородна памет за хилядите руски войни, които преди 130 години са донесли свободата на българския народ. Такива срещи имах в Добрич и Генерал Тошево, Тервел и Каварна, в селата Пчеларово и Дъбовик. На всеки непредубеден човек е ясно, че такива чувства, а те у нашите два народа са напълно взаимни - това е следствие от многовековната история на народите ни, това е нашата генетична памет. Та на картата на България има множество топографски знаци, обозначаващи местата, където завинаги са останали костите на хилядите руски войници и офицери, които са пристигнали тук, за да помогнат на своите братя в борбата им за свобода. И тези знаци не са просто паметници, тези знаци са в сърцата на българите. Именно затова са толкова сърдечни нашите срещи.

 

- В разстояние на 130 години отношенията между Българи и Русия преживяват много превратности на съдбата. Никой обаче не е успял да разруши отношението на приятелство между обикновените хора. Като консул Вие навярно сте свидетел на множество показателни случаи. Бихте ли споделили някои от тях?

 

- Да, действително историята на нашите отношения е преживяла и трудни времена. Било е време и на сериозно взаимно недоверие и сметки. Трябва да се правят изводи от миналото. Що касае отношенията между хората, между народите, то главното през цялото обозримо време в тях са били и остават дълбоките симпатии един към друг, чийто концентриран израз се явяват българските народни песни и произведенията на класиците в руската и българска литература. Те са своеобразен духовен камертон във взаимоотношенията между двата народа през целия следващ период. Аз съм дълбоко убеден в това, че руско-българските връзки в духовната сфера имат мощно историческо основание. И може с пълно право да се твърди, че никакви колебания на политическата конюнктура не са способни да разрушат техните основи. Мен винаги ме е удивлявал фактът колко добре знаят руските песни и кметовете на градовете, и ветераните, и учениците. Някои от песните, които слушах по време на неформалните си срещи в България, даже никога не съм чувал в родината си. Това остава незабравими впечатления. А иначе не може и да бъде. Например, малко известен е фактът, че в освободителната война е взел участие синът на А.С. Пушкин - генерал А. А. Пушкин, който начело на 13 Нарнски хусарски полк е освобождавал български градове и села. Племенникът на друг велик руски поет - Михаил Лермонтов - генерал А. М. Лермонтов, командващ 13 Драгунски полк, освободил Бургас. А неговата дъщеря Александра, както и баронеса Юлия Вревская, оставяйки богатия си живот в Санкт-Петербург,  доброволно се включва във войната в качеството на медицинска сестра в руската армия. Тя е била в лазарета на 4 армейски корпус, който се е командвал от легендарния М. Д. Скобелев. С неговите войски тя стига до Сан-Стефано, където се среща със своя баща. През май 1879 г. тя се връща с корпуса на генерал Скобелев в Бургас, където помага в обучението на медицински кадри, създаването там на болници, със собствени средства закупува болничен инвентар и оборудване. Такива примери са множество. Тази война практически минава през всичките руски семейства. За това паметта за участието в тази война се съхранява от нашия народ.

 

- През годината на Русия в България се предвиждат много културни прояви. Предполагам, че някои от тях вече се знаят и нашите читатели с удоволствие очакват повече информация за това от Вас.

 

- Годината на Русия в България ще бъде отбелязана с множество ярки събития. Сега във Варна се експонира уникална изложба - фотография за периода на освободителната война. Тези фотографии дълго време са били в частен архив. Преди няколко години бяха открити от директора на Архива във Варна г-н Б. Дряновски. Благодарение на помощта на община Варна, издателство "Контур" подготви тази изложба. Мисля, че при желание тази изложба може да бъде показана и в Добрич. Ние очакваме, че тази година от Русия в нашия консулски окръг ще дойдат много популярни артисти. На 2 март във Фестивалния и конгресен център във Варна ще се състои концерт на блестящия вокално-танцов ансамбъл на Министерството на вътрешните работи на Русия и на един от най-популярните руски певци Йосиф Кобзон. Мисля, че и добруджанци ще успеят да дойдат на концерта. Входът ще е свободен.

 

- Посещението на президента Путин беше съпътствано с подписването на значителни икономически договори. В този смисъл - каква е Вашата оценка за настоящите и бъдещи икономически взаимоотношения между двете страни?

 

- Подписаните по време на визитата на президента В. Путин в България договори, а както е известно, бяха подписани 8 договора, дават възможност на ново равнище да бъде издигнато сътрудничеството ни в икономическата, културната и хуманната сфера. И това е  справедливо. Действително става дума за руско-българско сътрудничество в енергийната сфера - най-важната сфера днес в световната икономика и при това - в дългосрочна перспектива. В съвременния свят тази сфера е станала основна в международното разделение на труда и в конкуренцията на световния пазар. По мои оценки, благодарение на подписаните договори, България - в резултат на осъществяването на заложените в тях клаузи, ще придобие в тази конкуренция на европейския пазар огромни възможности и огромни преимущества. Много от преимуществата сега даже не могат да бъдат оценени в пълна степен. Това дава добри перспективи за развитие в бъдеще на руско-българското сътрудничество, което днес не е обременено от комплексите на миналото и се явява взаимоизгодно и равноправно. Важно значение, според мен, ще има и реализацията на договора за създаване на фериботна връзка между пристанище Варна и Кавказ. Тази фериботна линия значително ще активизира нашите търговско-икономически отношения.

 

- Скоро в Русия предстоят президентски избори. По традиция, в тях участват и живеещите в Добричка област руски граждани. Какво имате да им кажете в навечерието на изборите?

 

- На 2 март в Русия ще се проведат избори за президент. Според вече установената практика и благодарение на съгласието на Министерството на външните работи на България, ръководството на община град Добрич даде възможност руските граждани, живеещи в града, да гласуват предсрочно на 23 февруари. Това бе направено, за да могат хората да икономисат време и финансови средства и да не пътуват до Варна на 2 март. Разбира се, ако някой иска да гласува на 2 март, той може да дойде при нас в Генералното консулство и да гласува в избирателния участък.

 

- Въпреки пожеланието Ви към всички добруджанци, с което започнахме нашето интервю, накрая нека завършим с думите, които искате да кажете на добруджанци по повод 3 март.

 

- В заключение ми се иска още веднъж да поздравя добруджанци със забележителния празник, да пожелая 2008 г. да бъде мирна за всички, а за добруджанци - и година с богата реколта! Когато има много хляб - има и много песни!

 

Разговаря Виржиния ГЕОРГИЕВА

 


Сходни връзки

"КОГАТО ИМА МНОГО ХЛЯБ, ИМА И МНОГО ПЕСНИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди