изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:25 EET
Разпознават жертви от опожарения влак    
Новини
Четирима мъже и две жени от осемте жертви при пожара във влака София-Кардам са вече разпознати, очаква се потвърждението на ДНК-анализите. Това съобщи за БТА доц.д-р Петко Лисаев, ръководител на катедра "Съдебна медицина" при Медицински университет-Плевен.


Eдно от телата, открити в опожарения влак e на Валерия Желева Желева, съобщи пред Дарик радио сестра й Живка.
Валерия Желева Желева е била студентка втори курс в Химическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, на 20 години. Университетът спусна черен флаг в знак на траур. Сред жертвите е разпознат и директорът на Националния археологически институт проф. Рашо Рашев. Идентифициран е и трупът на 25-годишния Даниел Вичев от Добрич. Останалите загинали при пожара са Мая Машева, Стоян Ковачев и Калчо Стефанов. Предполага се, че сред жертвите е и друга студентка. Според наблюдаващия делото прокурор Валери Мирчев не може да се каже с категоричност дали има девета жертва на пожара, предаде БГНЕС.
При тежкия инцидент станал в нощта на 29 февруари край Червен бряг загинаха осем души – четири жени и четирима мъже.
Пострадалите, които бяха получили задушаване от дима в горящия вагон, са в стабилно състояние, казаха лекарите.
Установи се, че при пожара във влака са използвани шест пожарогасителя. Огънят обаче е бил в такива размери, че не е било възможно да се изгаси с пожарогасители. Това съобщи директорът на БДЖ Олег Петков пред БНР.
Страничните врати на вагоните са били заключени съгласно правилата, а са отворени челните страни на вагоните, тоест влакът е бил проходим. По последни данни се издирват 9 души, съобщи още Олег Петков. Техническа неизправност- късо съединение - и субективен фактор - това са основните версии, по които работи пожаро-техническата експертиза, каза по БНР ръководителят на служба „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Той отказа да говори за причините за огъня във влака. Главен комисар Николов бе категоричен, че подобен пожар в пътнически вагон се развива в рамките на 7 до 13 минути с пълно изгаряне на вагона, поради материалите, които се използват в строителството на вагоните. Според него служителите на БДЖ са действали много бързо при спиране на ел. напрежението във влака. Сигналът за пожара е бил подаден в 23,29 минути и само 5 минути по-късно - в 23,34 ч. първата кола на пожарната е била на място на трагедията.
dir.bg
 


Сходни връзки

Разпознават жертви от опожарения влак | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Кой ще поеме отгорността за трагедията?
Автор: Anonymous да 2008-03-03 @ 13:52 EET
Лека им пръст на всички, които загинаха толкова нелепо във влака по направление София - Кардам. И както винаги и сега няма виновни и няма и да има, защото никои от горе неще да поеме такава отговорност. Те умеят само да си прехвърлят топката един на друг и да се обвиняват ама насреща няма нищо. За съжаление каквото и да кажем, каквото и да направим и каквото и да напишем няма да можем да върнем времето назад. Фатална се оказа датата 29.02.2008 година.
Мир на праха им и нека в деня за национален да почетем паметта им дори само за една минута и да сведем глави.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди