изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:26 EEST
Комисията по транспорт към парламента иска изслушване на Петър Мутафчиев заради влака София-Кардам    
Парламент София. Комисията по транспорт и съобщения към Народното събрание ще разгледа случая са пожара във влака по линията София-Кардам, при който осем души загубиха живота си. След приключване на разследванията около инцидента в комисията ще бъде извикан министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев.
Той обясни, че на следващия ден, след пожара министър Мутафчиев е бил изслушан в комисията, но тогава не е имало достатъчно информация и по тази причина сега ще се поиска повторно изслушване, но това ще стане след приключване на разследването. “По-важното, което ще поиска комисията ще бъде – каква политика ще се провежда във връзка с безопасността и сигурността на пътници и товари в железниците. За мен в Закона за железопътния транспорт е ясно записано, че министърът на транспорта трябва да внася стратегия за развитието на жп инфраструктура и жп транспорт”, посочи още Йордан Мирчев. Той обясни, че има виждания от превозвачите за развитие на този вид транспорт, но тези виждания трябва да придобият реалност, когато се приеме един правителствен документ и, когато има една дългосрочна стратегия за инвестиции в жп транспорта. Според председателя на транспортната комисия не е нормално да се чака месец декември, за да се приеме бюджетът на държавата и след това да се планира политиката на по отношение на отделни сектори. “Това не е дългосрочна политика. Дългосрочна политика е, когато има ясна ангажираност на държавата, гаранции за средства, които ще се взимат от чуждестранни инвеститори и други. Още повече, че подвижният състав разчита на чуждите инвестиции. Министерство на транспорта не желае да разбере, че когато се правеше Оперативна програма “Транспорт” е имало изискване да се заложат системите за безопасност в жп транспорта”, коментира Йордан Мирчев. Той бе категоричен, че не може да се разчита на пари от бюджета за модерния жп транспорт. “Не може и във века на модерните технологии, когато дори в автобусите се качват хора по списък, ние да не знаем в кое купе, кой е настанен”, каза още председателят на транспортната комисия.
“Когато министър Мутафчиев представяше своята програма в хотел “Родина”, надявам се да не е забравил, първият му приоритет бе безопасност по пътищата. А от началото на годината, месеци януари и февруари, са черни за транспорта”, посочи депутатът.
Мария СТАЛЯНОВА
 


Сходни връзки

Комисията по транспорт към парламента иска изслушване на Петър Мутафчиев заради влака София-Кардам | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди