изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:28 EEST
Регнум: Пантюркизъм – Турция-Азербайджан-Гагаузия    
По света Москва/Баку. Агенция Регнум публикува днес скорошно интервю на заместник-председателя на държавната комисия на Азербайджан по въпросите на азербайджанците, живеещи в чужбина, Валех Гаджиев. Ето какво заявява той:


“Уважаемият президент Илхам Алиев достигна идеите на тюркизма. Провеждането на първия форум на ръководителите на турските и азербайджанските организации и 11-я конгрес на тюркоезичните държави вече стана принос в еволюционния преход от идеята на азербайджанството към тюркизма. Каква е неговата цел? Днес пред Азербайджан стои само един проблем – конфликта в Нагорни Карабах и преди всичко тюркските държави, обединявайки своите усилия, трябва да доведат до света позицията на Азербайджан. И ако в бъдеще ни се наложи да прибегнем до военен път за разрешаване на проблема, преди всичко многомилионният тюркски свят ще бъде редом с Азербайджан. Затова провеждането на горепосочените мероприятия, озвучаването на идеята за тюркизма на Азербайджан се превръща в център на тюркския свят, който вече признава Илхам Алиев за свой лидер и инициатор на всички тези въпроси…Президентът по време на всяка своя чуждестранна визита или при посещение на чуждестранна делегация в Азербайджан провежда икономически форуми. От една страна тези бизнес-форуми са свързани с икономиката, но от друга подобни мероприятия са ценни със своята политическа значимост. По този начин се увеличава броят на тези, които ни познават по-добре, и в рамките на нашето запознанство бързо се приемат други хора и страни като цяло. Закономерен резултат от това е значителното сближаване на Азербайджан с целия свят. Тук роля играе и азербайджанската диаспора. В тази връзка бих искал да отбележа ролята на средствата за масова информация, без които нашата работа нямаше да се развива с подобни темпове”.
Основен износител на пантюркистки идеи до скоро бе Турция със своите фондации, религиозно-възпитателни центрове, социално-хуманитарни проекти, университети, които действат от Удмуртия и Монголия до Крим, Гагаузия и Косово. Един от ключовите моменти на пантюркистката идеология, освен идеите за единство на тюркския свят, е също концепцията Черно море като “вътрешно езеро на турците”.
Черноморското крайбрежие и прилягащите територии в продължение на много векове са били основен военнополитически театър на противопоставяне между Русия и Турция. Да обозначат своята хегемония в региона дадените полюси са се опитвали в исторически периоди на съществуването на Руската империя и СССР, Османската империя и съвременната република Турция.
focus-news.net
 


Сходни връзки

Регнум: Пантюркизъм – Турция-Азербайджан-Гагаузия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди