изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:23 EEST
ВАЛЕРИЯ ЖЕЛЕВА ОСТАНА ЗАВИНАГИ НА 20    
Общество

Светла, леля на изпепелената студентка Антония: "Аз съм реалист, това не е държава. Тя изгони част от умните си и хубави деца, а другата - гледа да ги убие".

Завинаги Валерия Желева остана на 20 години. Момичето бе първата разпозната жертва от влака-убиец. "Лично от мен беше разпозната Валерия по части от бельото й, части от дънките й и очилата й" - каза пред журналисти майката Софка Дойнова. "Никой не ни е потърсил, всичко сами свършихме. Много внимателен в Плевен беше патоанатомът д-р Йодан Деков, описа ни последните минути на дъщеря ми. Валерия е намерена на самата врата на кушет-вагона. Просто една идея и щеше да е спасена, ако вратата на кушета не е била заключена. Получихме разрешение от прокурора в Плевен да вземем останките й.



 

Момичето е било изключителна ученичка и студентка. Завършила е Хуманитарната гимназия в Добрич, след което е била приета в Софийския университет специалност химия. Била е второкурсничка в престижното учебно заведение. "На разпознаването бях заедно със сина ми Галин и другата ми дъщеря Живка. Едва днес вече /б.а. - в неделя/, след като Галин замина да прибере останките й, ни се обадиха от БДЖ, за да ни кажат, че ще поемат разноските по превоза им. Не знам какво правим" - стиснала зъби и преглъщайки мъката си, разказва майката.

Другото момиче от Добрич - Антоанета Тодорова, с което Валерия е близка и роднините им знаят, че заедно са били двете в купе номер 5 - съседно на това, от което е тръгнал пожарът, все още е в неизвестност. Лелята на Антоанета - Светла, казва: "Не щем подаяня никакви. Децата ни бяха много добри. Почти нямам надежда, че ще се намери Тони. Тя всичко сама постигна, завърши Природо-математическата гимназия. Беше приета и в Икономическия университет във Варна, но тя искаше в СУ и там отиде. "Никаква информация от никъде не ни даваха. Всичко правим сами. Сами ги търсихме по високоговорителя още на гара Повеляново. Като не слязоха в Добрич, пак сами   намерихме списъците с връзки и видяхме, че имената им ги няма в тях. Единствено патоанатомът е изключително любезен и човек прави всичко възможно по силите си. Не щем подаяния. Това, което единствено искаме, е от кмета Николова да ни съдейства за два парцела един до друг по- в централната част на гробищата, защото нашият живот вече там ще минава" - през сълзи говори Светла, леля на Тони. Жената добавя: "Аз съм реалист, това не е държава. Тя изгони част от умните си и хубави деца, а другата - гледа да ги убие". Все още от Тони няма даже и копче. Светла добавя, че Валерия е имала голям сребърен пръстен уникат, но се е стопил и няма и помен от него. От патоанатома близките на двете студентки са разбрали, че намерените във вагона трупове са без глави и ръце и крака, така че е невзможно да бъдат разпознати и по зъбен статус. "Нормално ли е това едва на третия ден да бъде организирано такова търсене край линията. Ние дори бяхме готови да го направим сами" - казва още Светла. ндт

 


Сходни връзки

ВАЛЕРИЯ ЖЕЛЕВА ОСТАНА ЗАВИНАГИ НА 20 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди