изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:21 EEST
Декларация на Общински съвет град Добрич    
Новини

До:    Президента на Република България  Георги Първанов

До: Председателя на Народното Събрание на Република  България Георги Пирински 

До: Министър-председателя на Република България Сергей Станишев



 

 

Уважаеми г-н Президент на Република България, г-н Председател на Народното Събрание, г-н Министър-председател,   сънародници,

 

 

         Вече пет дни Добрич е в траур. Близки и роднини, приятели и съседи погребват изпепелените живи в огнения ад на влака-убиец София-Кардам. Очите на майки и бащи, на братя и сестри, на приятели се давят в сълзите на мъката. Добричко потъна в неутешима скръб.

         Ние никога няма да можем да утешим хората, които загубиха в този чудовищен инцидент деца, майки и бащи, братя и сестри, приятели...Поднасяме им нашите най-искрени съболезнования.

         Днес, на извънредна сесия на Общинския съвет на град Добрич, изразяваме своето и на цялата общественост възмущение към преките и косвени виновници за пожара, в който изгоряха осем наши съграждани и жители на други български общини. Спасили се от огнения ад, избухнал в нощта на 28 февруари 2008 година в бързия влак София-Кардам, споделиха факти-обвинения към държавата и правителството. Според тях, инцидентът е закономерно следствие на безотговорното отношение на Министерството на транспорта, на правителствата, на всички, които са управлявали България след 10 декември 1972 година, когато при подобен инцидент живи изгоряха 9 жители на град Добрич.  От тогава до днес нищо добро не се е случило конкретно за бързия влак София-Кардам-София. Десетилетия наред се повишават цените на билетите с обещанията, че ще се направят подобрения във вагонния парк и обслужването. Заедно с това растат мизерията и несигурността, а обслужването в т. нар. влак "Албена" е пародия на железопътния транспорт в Европа. 

 

 

 

Впрочем, откровено можем днес да наречем тази държавна услуга системно унижение на добруджанци, насилие над свободния им избор за транспорт до столицата на държавата, чиято политика за съжаление, сутринта на 29 февруари определиха кратко и ясно роднини на загиналите: "Това не е държава. Тя изгони част от умните си и хубави деца, а другата - гледа да ги убие!"

         Десетилетия наред държавата не уважи искането на добруджанци влакът София-Кардам-София да бъде съставен от чисти и изправни вагони, да има достатъчно на брой спални и кушет вагони, в които на хората да се гарантира нормален преход от източната граница на Европа до столицата на България, където са струпани всички най-важни държавни институции и най–много висши учебни заведения. Заявяваме- десетилетия нищо добро не се случи. Напротив, безотговорността и незачитането на гласа на добруджанци доведе до тази жестока трагедия. Нещо повече, вече няколко дни сме свидетели на  управленческа немощ. Никой не пое отговорност. Никой не посмя да изрече фактите, които безкомпромисно посочиха оцелелите пътници от влака-ковчег. Да припомним, че дори на два пъти между 1998 и 2005 година Добрич беше лишаван от бързия влак “Албена”.    

 

            Общинският съвет на град Добрич декларира, че Министерството на транспорта носи цялата отговорност за трагедията с влака София-Кардам-София. Считаме, че не се справи с инцидента и Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

            Настояваме веднага да бъдат наказани лицата, отговорни за  трагичния инцидент.

            Общинският съвет декларира, че изразява общественото мнение на добричлии и настоява правителството да поеме  отговорността за смъртта на нашите съграждани.

            Общинският съвет настоява Министерството на транспорта да вземе незабавно конкретни мерки за осигуряване на бърз, удобен и сигурен железопътен транспорт от София до Кардам и обратно.

            Настояваме Министерският съвет да окаже необходимата медицинска и финансова помощ на семействата на жертвите и пострадалите в трагичния инцидент.

            Настояваме до 3 месеца Министерството на транспорта да представи пред Министерския съвет и пред Народното събрание дългосрочна стратегия за развитие на железопътния транспорт, реално обезпечена с финанси.

 

 

 

Румен Иванов,                                                       Детелина  Николова

Председател на                                           Кмет на Община град Добрич

Общински съвет град Добрич

 

Добрич, 4 март 2008 г.

 


Сходни връзки

Декларация на Общински съвет град Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди