изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:33 EEST
Мълчанието на мърлячите    
ОбществоНякой скри шафнера и запуши устата на персонала в пламналия влак

Един ден тази страна ще знае истината за себе си. Колкото и ужасна да е, колкото и да е скрита и срамна. Безнадеждното неуважение към истината и яростната съпротива срещу нея трябва да спрат. Иначе сериозно ще повярваме, че сме прокълнати. Прокълнати от проклятието на мърлячите, заради които си отиват хора, докато журналистите са единствените, които се интересуват от поредното страшно тридневно чудо. Нали знаете как завършват у нас трагедиите -
 с няколко черни майки и николко истини
 С няколко мъртъвци и димна завеса за другите. Пак ли ще стане така?!
 Къде си, шафнере?
 Тичате към една желязна врата. Под краката ви гори. Не се диша. Знаете, че не ви остава много време. Търсите дръжката. Опитвате се да отворите. Не става. Вратата е заключена. Отзад ви блъскат още няколко човека. Крещите. Дишате горещ дим, който прогаря дробовете. Падате. Усещате как кожата и дрехите ви горят. Вратата е заключена. Няма време да се отиде към друга врата. Падат и тези до вас. Усещате смъртта като болка, не като избавление. Стопявате се.
 Има само един въпрос, само един детайл. Всяка трагедия има сценарий, който се крепи на една малка подробност. Този детайл убягва на хората, които не познават как работи БДЖ. Основният въпрос е:
 "Кой е трябвало да отключи вратата?"
 Друг би попитал защо вратите са били заключени? Отговорът е прост - в България и Румъния вратите на влаковете се заключват отвътре с "квадрат", което спира посегателствата срещу пътници и техни вещи. Понякога даже се заключва с катинар - от стюардите на вагони, които се наричат с немската дума шафнери. Те имат отделно купе във влака, където държат бельото, пожарогасител, дори хладилник. Това са хората, които отговарят за реда във вагоните. Те не са кондуктори, но са част от екипажа във вагоните, състоящ се от началник-влак, кондуктор и шафнери. Тези хора се познават - поне по лице.
 В Нова телевизия на въпрос към кондуктора Илиян Бояджиев дали познава шафнерите, тъжният млад кондуктор каза, че не ги познава. Той излъга и за друго нещо - че всички врати на вагони за излизане навън са били отворени. При положение, че следствието призна за няколко трупа, струпани пред една външна заключена вагонна врата. Задължение е на шафнерите на спален вагон да отварят вратите - на гара или при други обстоятелства. В европейските компании един шафнер се пада най-много на два вагона.
 В нашите спални и кушети не е ясно на колко вагона се пада един шафнер - ясно е само едно - някой скри шафнера във влака клада от нас. За шафнерите попитаха само роднините на загиналия Даниел Вичев от Шумен. Хората от персонала на влака (които говориха пред Нова телевизия), същият машинист, помощникът му и кондуктор в събота вечерта заявиха пред журналисти, че са подписали декларации да не говорят преди края на следствието. Но проговориха във вторник - предполага се след съответния инструктаж и време, за да се координират версиите. Машинистът е разкачвал влака. Кондукторът е гасил пожар. Но началникът на влака (също покрит) и шафнерът са били най-близо и най-длъжни да реагират на обстоятелствата. 
 Анонимните са гузни по презумпция  това трябва да знаят тези хора.
 Започваме да мислим, че ръководството на БДЖ не желае да даде на медиите (и на властите) реалния виновник за случилото се. Както винаги. Защото, когато малките виновници се разприказват - винаги се стига до големите виновници. А понякога се оказва, че малки виновници няма. Но пък винаги ще има някой, който да бъде жертван.
 Няма да коментираме колко време трябваше да стоят изгорелите вагони на релсите. Като реклама на държавната фирма покрай тях да минават на ден десетки влакове и да могат пътниците да виждат възможните варианти на едно пътуване. Няма да коментираме колко са пожарогасителите. Положението с тях е като в казармата: Има ги, обаче някой ги е откраднал. Покрай тия неща обаче трябва да стане ясно, че шефът на БДЖ има два полезни хода - или да подаде оставка, или да жертва пешката шафнер. Не искаме възмездие, Бога ми, искаме да ни стане ясно как загиват хора, които спят. Поне да ни стане ясно. Нека поне този път разберем къде са били всички от екипажа на влака. Кой какво е правил. Сигурно същият човек има човешко оправдание - примерно - вече влакът е бил толкова горещ и запален, че не е могъл да отвори две от вратите на прокълнатия вагон. Всичко може. Но не може да се криете.
 След като и авторът на тези редове е работил като шафнер, може да се досетите как се набира персонал за такъв влак - евтини млади хора, които се подписват на някаква ведомост, че са инструктирани, но нямат никакво намерение и подготовка да бъдат на място. Никой не очаква от тях да са герои. Но те съществуват. Някъде там са. Пожари стават всеки ден. И няма политик или министър, виновен за това. Има някой, който не си е мръднал задника, спал е в началото на бедствието. Уплашил се е - ще бъде разбран. Ако го криете - тогава си давайте оставките и си отивайте. Иначе магията на липсващата истина, проклятието на мърлячите, ще продължава да ни задушава и да предизвиква като лавина трагедии на празници. Къде си, шафнере? Покажи се сам. Кажи какво стана. Хората трябва да знаят. Утре може да гориш самия ти. Утре може да горим всички.
 Христо Митов - в. "Стандарт"
 


Сходни връзки

Мълчанието на мърлячите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.06 секунди