изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:47 EEST
Какви са версиите за пожара и трагедията?    
Интервюта Ген. Кирил Войнов, бивш началник на Национална служба „Пожарна и аварийна безопасност" (НСПАБ); Тихомир Стойчев, бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП), пред Нова телевизия, "Коритаров LIVE"


Водещ: За пореден ден се връщаме към тези зловещи кадри, за да продължим темата за версиите за пожара. Тази сутрин в “Коритаров Live” гостуват Кирил Войнов, бивш директор на Национална служба „Пожарна и аварийна безопасност" и Тихомир Стойчев, бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП). Добро утро и добре дошли.
Кирил Войнов: Добро утро.
Тихомир Стойчев: Добро утро.
Водещ: Когато гледате, г-н Войнов, да започнем с вас, тези кадри, имате ли професионална версия за възможни причини за такъв пожар, за такъв мащаб?
Кирил Войнов: Действително, това, което беше показано за версии, версиите могат да бъдат различни. Но аз искам тук да кажа нещо, тъй като вчера в деня на националния траур много версии се хвърляха в общественото пространство. Но искам тук да уверя всички, че екипът, който се ръководи от г-н Георги Илиев от Националната следствена служба, поне деветдесет и девет и девет гарантирам, че той ще иска да разкрие причината за пожара, защото това е един от най-добрите професионалисти, с който аз съм имал чест да работя.
Водещ: Той ще иска да го разкрие.
Кирил Войнов: Вие можете да си представите какво представлява един вагон. Всеки пътник носи някакви неща, които са лесно запалими и т.н., тъй като това е транспорт за масово предвижване на хората от едно място на друго. Горивното натоварване, което е било създадено в самия вагон е много голямо и разбира се условията за развитие на пожара са благоприятствали за едно такова силно и бързо развитие на пожара. Това е, което мога да кажа.
Водещ: Условията за развитие са важни в случая.
Кирил Войнов: Абсолютно да.
Водещ: Може ли един вагон от причини като късо съединение или някакво битово като форма възпламеняване да стигне до тук?
Кирил Войнов: Всичко е възможно. За да имаме пожар, първо трябва да имаме горивно натоварване, тоест нещо, което да гори и източник на запалване и, разбира се, да имаме кислород, който да поддържа горенето. Така че тези три условия са били налице и за съжаление...
Водещ: Очевидно са били.
Кирил Войнов: Но аз смятам, че експертите, които се занимават ще докажат и не бих искал да гадая какво е направено. И тук ми се ще всички онези, които са свидетели и имат някаква информация, нека да се обърнат към хората от разследването.
Водещ: С други думи, вие като специалист по противопожарна охрана твърдите, че са възмогни всякакви причини...
Кирил Войнов: Възможни са, разбира се. И аз смятам, че...
Водещ: ... без да се изключват никакви?
Кирил Войнов: Разбира се. Аз смятам, че вчера позициите на главния прокурор на Републиката бяха ясни и категорични, той каза версиите, по които работи следствието.
Водещ: Да.
Кирил Войнов: И тук, ако искаме да стигнем до истината, всички трябва да помагаме.
Водещ: Добре, ще се върнем към вече по-специфичното как в такива случаи действа противопожарна защита. Вие споменахте името на Георги Илиев, който е следовател, участващ в разследването. Нека се върнем сега към фрагмент от разговора с него вчера и ще продължим с Тихомир Стойчев.
Водещ: Вие казвате, че няма данни за тероризъм?
Георги Илиев: Да.
Водещ: Категорично ли отхвърляте?
Георги Илиев: На този етап.
Водещ: На този етап?
Георги Илиев: Да, казвам на този етап.
Водещ: А на кой етап смятате, че биха се появили, след като в началото не са били пратени антитерористи.
Георги Илиев: Дори да е имало летливи вещества, всичко е до такава степен изгоряло, че никакви материал не може да се вземе и да се подложи на изследване, нито от ламарина, която е останала, нито от желязо. Защото няма следи.
Репортер: Главният прокурор Борис Велчев обаче заяви, че версията терористичен акт е възможна и по нея се работи.
Борис Велчев: Уверявам ви, че по тази версия се е работило точно толкова интензивно, колкото и по всички останали. Имах план за нейната проверка, изготвен още в самото начало, който включва целия ресурс на държавата, но по обясними причини мерките в този план не мога да коментирам публично на този етап. Разбира се, и случайно деяние се проверява, и небрежност на състава, който е отговорен за нормалното протичане на пътуването. Четири са версиите, вие ги знаете.
Репортер: Борис Велчев запази в тайна с какви данни за тероризъм прокуратурата разполага и изрази надежда разследването да приключи в двумесечен срок.

Водещ: Много сериозно противоречие между Георги Илиев, който казва няма данни за тероризъм, и Борис Велчев, който казва, че още от първия ден се работи по версия за тероризъм. Георги Илиев каза също така вчера, че е сериозен пропуск, че не е изпратен антитерористичен отряд със специализирана техника още в първия ден на инцидента. А вчера след нашето предаване е бил изпратен или по-скоро повикан и е отишъл антитерористичен отряд от ДОТИ. Това говори за доста противоречива картина, според мен. Вие какво мислите, г-н Стойчев, вие сте работил в ЦСБОП?
Тихомир Стойчев: На мен ми се ще в нашия коментар днес да откроим няколко неща. Първо, много отдавна се говори и е назряла необходимостта на доктринално и концептуално равнище...
Водещ: Нека малко по-просто да говорим, за да ни разберат всички, които...
Тихомир Стойчев: Концепция за национална сигурност, доктрина и т.н., които се бяха писали преди години, бяха утвърждавани, приемани в парламент за изслушване и т.н., мисля, че остаряха.
Водещ: Това, което чухме, говори ли за доктрина и за концепция.
Тихомир Стойчев: След като има доктрина и концепция, трябва да отидем към...
Водещ: Има ли противоречия в това, което чухте?
Тихомир Стойчев: Аз мисля, че прокуратурата, като един наблюдаващ орган, който може във всеки един момент...
Водещ: Кратичко, има ли противоречия в това, което чухте?
Тихомир Стойчев: Има противоречия.
Водещ: Сериозни противоречия.
Тихомир Стойчев: Е, чак за сериозни, да не ги класифицираме.
Водещ: Има.
Тихомир Стойчев: След като се премине към това, за което говорихме, трябва да се отиде към разработването на организационните мерки и да се...
Водещ: Добре, има ли планове, вие работили ли се по планове? В такива ситуации как действа службата за борба с организираната престъпност?
Тихомир Стойчев: Още със създаването на ЦСБОП през 1991 година бяха разработени функционалните задължения на отделите. След това в хода на тяхната работа и в хода на обмена на информацията с новите ни партньори на запад, защото дотогава бяхме затворени в тази посока...
Водещ: Какво се прави в такава ситуация?
Тихомир Стойчев: Трябва във всяка една дежурна част, според мен, в страната, защото ние бяхме изпратили пликове, съдържащи функционалните задължения на всяка регионална дирекция, на всяка служба какво прави при сигнал за бедствие, за терор, за диверсия, вредителство или там, каквото и да било.
Водещ: Пликове във всяка регионална дирекция и по разделенията на БОП?
Тихомир Стойчев: Бяха разпратени, да. И в СОТИ 1, тогава беше СОТИ, сега вече е ДОТИ.
Водещ: Това, което става предвижда ли реакции по някои от вариантите?
Тихомир Стойчев: Бяха предвидени, според мен.
Водещ: За такова нещо?
Тихомир Стойчев: Да, в голяма степен бяха... Какво да се прави, да.
Водещ: Какво в този случай да се направи, според вас?
Тихомир Стойчев: Според мен екипът, който е бил и е извършил огледа, ако е бил следовател Илиев, аз имам впечатления от този човек по-бегли, но смятам, че е един от професионално изградените следователи...
Водещ: Какво е трябвало да направят?
Тихомир Стойчев: Да се направи качествен оглед.
Водещ: Какво е трябвало да направи службата, какъв плик да отвори и какво евентуално пише в него?
Тихомир Стойчев: На територията на РДВР, на чиято територия се е случило, там има и териториални подразделения на бившата служба на г-н ген. Войнов, те трябва да имат, според мен, също разработени принципни документи, там във всеки един момент, който и да е дежурен, независимо от неговото ниво на компетентност, той знае, че при сигнал пожар на жп вагони, трябва да отвори плик, примерно номер 3 и да действа нататък. Там му е разписано уведомяваш да речем ДОТИ 1, 2, 3, уведомяваш БОП, уведомяваш НСС. Защото всяка една от службите по закон има разработени задължения какво трябва да прави.
Водещ: Сами ли трябва да се сезират, както се казва, или някой трябва централно да им спусне разпореждане какво да правят?
Тихомир Стойчев: Този, който първи е научил. В закона, според мен, доста детайлно са разписани задълженията на всяка една служба.
Водещ: Значи те са трябвало да отворят плик или инструкция и да се задейства?
Тихомир Стойчев: Да, това беше направено с оглед подобряване на организацията на работа. И тук искам да се върна на нещо, което ние изпускаме сякаш в годините. Ние много бързо рушим без да съграждаме.
Водещ: Чакайте сега, това е вече поезия. Вярно е, че рушим без да съграждаме. Трябва ли това нещо, което се е случило, дава ли основание да считаме, че те са действали по план?
Тихомир Стойчев: Аз не мисля, че сме видели в пълен обем какво е правено. Ние виждаме във фрагменти. Някой е заснел, разбирам, на своя джиесем пожара...
Водещ: Фактът, че Георги Илиев казва, че не са отишли антитерористи още веднага подсказва ли ви дали е действано по план или не е действано по план?
Тихомир Стойчев: Процесуално може да бъде извършван и повторен оглед на местопроизшествието. То не влиза по никакъв начин в колизия нито с процесуалния кодекс...
Водещ: Самият Илиев каза, че това е сериозен пропуск, че не са пратени.

Тихомир Стойчев: Да, би могло да се допуска ,че при първоначалния оглед, ако не присъстват специалисти, които да работят още от самото начало с такъв уклон, че е възможно да действия от страна на злоумишлени лица, терористичен акт и т.н., вероятно нещо може да бъде пропуснато. Но аз мисля, че и при вторичния оглед, а и самият следовател, който е там, той казва, че всичко е унищожено от пожара. Аз слушах много внимателно една девойка, мисля, че вчера беше от ваше предаване, която е била очевидец, която говори, че там нещо е изпукало, паднало едно осветително тяло, че около него започнали пламъци. Ние не винаги трябва да говорим за взривни устройства. Може да е за друго устройство, което да инициира пламъчно въздействие. И вече по-нататък да не навлизаме в сферата на генерал Войнов.
Водещ: Обезопасени ли са от ваша гледна точка, имате ли информация дали има достатъчно ресурс със собствени средства, пожарогасители и друга техника в самите вагони, да се противодейства на пожара?
Кирил Войнов: Аз в момента не мога да кажа как е било в този подвижен състав, но преди осем-девет години бях разпоредил с моя заповед за оборудване на всички вагони от подвижния състав с пожарогасители, които да бъдат годни. Картината, за съжаление, беше много трагична, тъй като бързият влак, не си спомням кой, варненския, мисля, че до Плевен, всички пожарогасители изчезнаха.
Водещ: Откраднати?
Кирил Войнов: Разбира се. И това е един голям проблем. Тогава те казаха да, но ние ще ги поставим, с нещо трябва да ги направим така, че да не могат да бъдат откраднати. Но в момента, в който те го вържат, там го закопчеят с това, той вече не е пожарогасител, той просто е един статив.
Водещ: Предмет.
Кирил Войнов: Предмет, да. И аз смятам, че тук първоначалното съобщение, нямам информация, но то е получено за пожар във влака. И може би не става въпрос за терористичен акт и т.н. И пак искам да кажа, че колегите от ДОТИ са участвали именно като специалисти, а не като специалисти-експерти за разкриване на пожара. И най-тежкото, най-сложната, бих казал, експертиза за установяване на причините за пожара това са причините при пожарите, защото процесът на действието на всички служители при евакуация, при гасене, всички следи просто се унищожават.
Водещ: Можело ли е нещо по-бързо да се направи, според вас, от страна на пожарната?
Кирил Войнов: Не, не виждам какво по-бързо да се направи. Въпреки че в публичното пространство се каза, че пожарната свършила водата. Ами извинявайте, три тона вода при 40 литра разход за...
Водещ: Водата се е свършила.
Тихомир Стойчев: Ще свърши, тя водата е колкото за минута и половина. Но това не означава, че нямат вода. Хората са си свършили работата. Но аз искам тук да поставя нещо друго, което много бях впечатлен вчера, мисля, че по вашата телевизия, когато директорът на “Гражданска защита Плевен каза не бил сезиран и т.н.
Водещ: Да.
Кирил Войнов: Аз искам да попитам, смятам, че всички институции в България трябва да си намерят мястото по закона за управление при кризата, това криза ли е?
Водещ: Криза е.
Кирил Войнов: Още повече, с човешки жертви.
Водещ: Ами да.
Кирил Войнов: Вижте как действат службите на МВР. Оставете БОП, БОП си вършат работата, полицаи, пожарникари като едно цяло. Полицаят, който няма функционални задължения, но той рискува живота си. Проблемът знаете ли къде е , г-н Коритаров? Сега говорим за...
Водещ: полицаят рискува живота си като човек.
Кирил Войнов: Разбира се, като човек и като гражданин.
Водещ: И, между другото, дълго време не му бяха стиснали ръката дори на този човек.
Кирил Войнов: Разбира се. Вижте в Бургас какво стана. Да не говорим за горските пожари. Да не говорим за всичкото това нещо. И това нещо ще отмине. Ще се направи една говорилня в парламента. И аз смятам, че вчера като национален...
Водещ: Между другото, това повдига въпроса за това преструктуриране – пожарната, която отива към бедствия и аварии и т.н....
Кирил Войнов: Аз бих искал да поставя нещата съвсем по-различно. Този проблем не е сега. Този проблем е в процеса на това дълго и мъчително преустройване на държавата. сега в момента искам да ви кажа като гражданин, защото аз представлявам само себе си, но и това, което споделят хората с мен, защото аз контактувам с хора, вчера беше ден за национален траур, не е ден за политиканстване. Трябваше да замълчим всички. И тук днес трябва да видим какво не е направено в тази държава. Ще направим в парламента една говорилня. Кому е нужно това? идват горските пожари, идват наводненията, какво ли вече не идва. Всяко нещо...
Водещ: Имат ли готовност да се противопоставят на горските пожари, на наводненията?
Кирил Войнов: Питам аз, ето много хубав въпрос. Като по единично да. Но кой ръководеше цялата тази операция? Има закон за управление при кризите. Кой ще поеме отговорността да застане пред разследващия орган – няма такъв. Всеки, координира...
Водещ: Добре. Ето, в случая с влака, което е криза наистина, кой ще поеме отговорността?
Кирил Войнов: Не мога да ви отговоря. Не мога да ви отговоря.
Водещ: Добре. Г-н Стойчев, да ви попитам сега вас. Каква система трябва да бъде направена, за да има... При хипотезата за терористичен акт какви версии биха могли да се разглеждат, можело ли е да се противодейства предварително?
Тихомир Стойчев: Много отдавна професионалната общност настоява да има една скала, която да определя степента на рисковете и заплахите за нашата страна. Мисля, че в региона има вече промяна на обстановката. Следователно нашите служби, нашата държава трябва да подготви институциите си да реагират в една усложнена обстановка. Обществото ни трябва да се готви. Аз съм убеден, че ако сега с вас направим един експеримент, не бях ходил от година и половина на Централна гара, наложи ми се миналия месец да посрещам едни гости, ами това е едно типично сборище на криминален контингент според общите понятия и една много сложна обстановка. И аз не видях на перона, въпреки че стоях час и половина заради закъснение на влака, не видях полицай да присъства някъде. Колко граждани са готови, ако видят, че някой отвивал, когато този вагон е спрян на глух коловоз преди да отпътува, че се отвива плафониера горе, че някой нещо поставя, да сигнализира, да звънне на 166 – господа, така и така, аз съм Иванов, наблюдавам еди какво си нещо. Колцина са тези, които в хотелите обръщат внимание, че се оставят обемисти багажи.
Водещ: Нали видяхте какво стана с един архитект, който се обърна към МВР за това, че му искат пари – името му беше изкарано и човекът беше злепоставен, получи кортик, който аз размахвах, защото той просто ми го донесе.
Тихомир Стойчев: И той беше готов да го размахва, за да се защитава.
Водещ: Разбира се, да. Така беше. Ето, за такива неща дават кортици. А на човека, който е рискувал живота си, този полицай, още не са му стиснали ръката, награден е вероятно с пет дена закъснение.
Кирил Войнов: Ако разрешите, г-н Коритаров, тази тема е много важна и сега аз ви благодаря, че вие я подхванахте. В момента населението на България не е подготвено да действа в кризисна ситуация. Вместо да се прави говорилня в парламента по този конкретен случай, трябва да се направи един задълбочен анализ на онова, което ние е сполетяло през последните години. Защото вижте, има една цкличност...
Водещ: Аз ще ви питам обаче нещо много важно. Това, което стана и най-вече реакциите по него каква оценка ви карат да направите? Съществуващите нормативни бази и разпоредби достатъчни ли са, за да се действа при такива кризи или трябва някакъв нов документ да има, който да въведе по-голяма организация?
Кирил Войнов: Аз смятам, че законовата и подзаконовата база, която съществува в България и която действа е достатъчна, но контролът не е достатъчен.
Водещ: А вие какво мислете, г-н Стойчев?
Тихомир Стойчев: Аз мисля, че целия хаос в държавата го дължим на 19-годишния законодателен орган, постоянно функциониращ погрешно. След като попаднаха случайните хора от някои адвокатски колективи, според мен, те съграждаха закони...
Водещ: Не правим политика в момента, говорите като експерт.
Тихомир Стойчев: Не, не политика. Аз говоря за това, като експерт говоря за това, че законодателният орган не е законодателен орган. Той има постоянно действащи комисии. За какво трябва...
Водещ: Питам ви като бивш директор на ЦСБОП. Смятате ли, че трябва да има някакви нови правни основания за по-добра работа в такива ситуации?
Тихомир Стойчев: Г-н Коритаров, почти всяко правителство променя законите, какво да има ново. В МВР в момента върви реорганизация. Вади се НСС, отива в ДАНС, не знам си с кой се събира и т.н. Там също ще се работи по проблемите на тероризма.
Водещ: Работи се.
Тихомир Стойчев: Би следвало да работят. В НСБОП се работи. Профилактичната функция, за която говорим, във всички аспекти, по отношение на противопожарното дело, по отношение на престъпност и други заплахи за страната, трябва да участва и полицията естествено, трябва да участват и гражданите. Ето, за този строен механизъм, за да бъде съграден, за говоря, че трябва да се върнем към повторна преоценка на онова доктринално равнище, което изпускаме винаги. И нищо не правим в комплекс, работим на парче.
Водещ: Да? На кратко.
Кирил Войнов: Съвсем на кратко - какво е нужно да се направи сега.
Водещ: Какво?
Кирил Войнов: Да се започне подготовката на населението от детските градини, училищата, в института. Подготовката на населението за действие в кризисна ситуация. Българинът не е готов. Погледнете, има ли пожар, примерно...
Водещ: Българинът не е готов...
Кирил Войнов: Не е готов.
Водещ: ... като морал да бъде човек. Ние видяхме чудовищни кадри – седят, снимат и си говорят.
Кирил Войнов: За това става въпрос, г-н Коритаров.
Водещ: Яко, един път в живота може да се види такова нещо. Е, как (...)
Кирил Войнов: И чакат някой... И след това започват да дават оценка на тези, които са рискували живота си. Трябва организация стройна и да се знае кой ще ръководи и кой ще отговаря.
Водещ: Добре. Благодаря на Кирил Войнов и на Тихомир Стойчев за участието им в “Коритаров Live”. 



Агенция ФОКУС


 


Сходни връзки

Какви са версиите за пожара и трагедията? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди