изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:51 EEST
Парламентът създаде анкетна комисия за трагедията във влака “София – Кардам”    
Парламент

Опозицията и управляващите се разбраха за сформирането на временна анкетна комисия за проучване на причините, довели до трагичния инцидент във влака София – Кардам. Същевременно министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че експертизата на причините за пожара във влака на БДЖ ще бъде готова днес.



Предмет на разследването са още необходимите промени в нормативната уредба за подобряване на системата на безопасност в БДЖ. Ще бъдат проучени и мерките за подобряване на състоянието на железопътната инфраструктура и организацията на работа и безопасност в железниците.

Единственият неразрешен въпрос до този момент е представителността в комисията. От мнозинството предлагат то да бъде на пропорционален принцип, докато опозицията настоява всички партии да са равно представени.

Според заместник-председателят на транспортната комисия Радослав Илиевски, този проблем ще бъде разрешен и опозицията ще участва в комисията.

Депутатът от ДСБ Иван Иванов обаче заяви, че партията няма да участва, ако представителството не бъде паритетно.

Иванов обясни, че ако комисията бъде създадена на паритетен принцип – по равен брой представители от всяка политическа сила, представена в парламента, или ако бъде създадена с пропорция 50% на 50% управляващи-опозиция, то тогава ДСБ ще излъчи свои представители. “В противен случай било безмислено участието на опозицкията, защото управляващите ще взимат решенията с мнозинство”, категоричен бе депутатът.

Според Иван Иванов чрез създаването на временни комисии, в които представителите на Тройната коалиция са мнозинство, цели да прикрие управляващите

Очаква се проекторешението за създаването на анкетната комисия да бъде гласувано утре от парламента.

Мутафчиев: Ще си носим отговорността за инцидента в БДЖ

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви в парламента, че се очаква днес да бъде готова експертизата за причината за пожара причинил смъртта на девет души във влака “София – Кардам”. Министърът бе категоричен, че всеки трябва да си понесе отговорността за инцидента.

“Възложил съм на БДЖ да направи предложение как да се извършва контрол за безопасността”, заяви Петър Мутафчиев. По думите на министъра железниците са длъжни да разработят стратегия за безопасност на пътниците.

Министър Мутафчиев бе изслушан във връзка с трагичния инцидент във влака “София – Кардам” на 28 февруари.Според него толкова тежък инцидент в железопътния транспорт не е имало досега и уточни, че всеки трябва да поеме своята отговорност за него.

 “Аз като министър ще потърся отговорност от тези, които не са си свършили работата”, подчерта Мутафчиев. Той допълни, че не бива да продължава “атаката” срещу железниците, и нейните служители – да се слагат под общ знаменател.

Петър Мутафчиев е разпоредил да се провери цялата нормативна уредба във връзка с безопасността на транспорта, както и регистрация на пътниците.

Той представи подробна информация за инцидента. Мутафчиев обясни, че служителите на железниците от близките до мястото на инцидента гари не са забелязали видим причини за проблеми с композицията. “Пожарът избухва след 22 часа, като сигнал за него подава пътничка от кушет-вагона. На сигнала на пожара се отзовава служител във влака, но след като огънят не е овладян, се предприема екстремно спиране на влака. Служителите на железниците успяват да отделят горящите вагони от останалия състав на влака, като преди това началник-влака уведомява органите на реда за възникналия пожар. След това е изключено напрежението по железопътната линия, започва гасенето на пожара, което продължава до около 3 часа през нощта”, заяви транспортния министър.

По-рано опозицията поиска оставката на министъра. Той декларира готовност да я подаде, ако се докаже, че е виновен за нещо.

news.bpost.bg

 


Сходни връзки

Парламентът създаде анкетна комисия за трагедията във влака “София – Кардам” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди