изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:27 EEST
ПОЛЗОТВОРНА ВИЗИТА В УКРАЙНА    
НовиниИзключително ползотворно бе посещението на българската делегация,  водена от областния управител на област Добрич Динчер Хаджиев в гр. Измаил, Одеска област, Украйна, по повод от 130-годишнината от освобождението на България от османско иго и националния празник на България - 3 март.

Това съобщиха в нарочно прессъобщение, разпространено от областна управа. "Освен че уважихме историята, че се срещнахме с приятели от България, проведохме и много ползотворни разговори. Всяка от нашите държави си избра своя път, който смята, че ще е успешен за нея, но бесарабските българи в Измаил и  в селата в региона, са носители на българската самобитност и смея да кажа, че в етническо отношение са повече българи. Срещаме се и с други представители на националности, които живеят при нас, а те са около 47. Прави ми впечатление, че най-сърдечните срещи са тези, които организират българите, защото прозира непринудено приятелство" - заяви зам.-кметът на гр.Измаил Сергей Переверза. "Предприемачите събарят формалните граници. Това, което ми се иска, е да нямаме проблем при преминаването им, за да идваме в България спокойно. Управленията се сменят, но корените остават едни и същи, а те трябва да се поддържат и с национална политика" - добави С. Переверза. "Град Измаил е вратата на Украйна към Европейския съюз и затова нашето сътрудничество трябва да се развива не само в културно, но и в икономическо отношение" - заяви депутатът от Областния съвет Степан Руссо. На делова среща с представители на кметството и делови среди от Измаил от българска страна бе представена идеята за изграждането на ферибот между Исакча-Румъния и Орловка-Измаилска област,Украйна,  който може да съкрати пътя от България с около 300 км. "И ще даде възможност за по-ефективно използване на средствата по българската програма за трансгранично сътрудничество, както и за това да се затвори на пръстена от Турция през България, Румъния до Украйна, на първо място  чрез побратимените на Добрич градове в тези страни, което касае Черноморския басейн " - заяви зам- областният управител на област Добрич Михаил Стоев. На 14 март в бесарабското село Каменка се организира турнир по борба за деца и юноши. По покана на кмета на селото Иван Лефтеров областният управител Динчер Хаджиев се ангажира да осигури участието в надпреварата на спортисти от Добричко. Българските народни представители в делегацията Никола Гочев и Станчо Тодоров проведоха разговори относно организирането на изнесени дни в Измаил  на консулството в Одеса с цел по-лесно издаване на визи на бесарабските българи.
 


Сходни връзки

ПОЛЗОТВОРНА ВИЗИТА В УКРАЙНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди