изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:28 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 9 МАРТ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, ПРОШКА    
Празници В народния календар на българина Сирни заговезни е винаги седем седмици преди Великден. Този ден се празнува за здраве и берекет. Празникът е познат още като Прошка, Сирница. След като се заговее на Сирни заговезни, вече не може да се ядат и млечни продукти и оттук до Великден се пости. Не се извършват също така и венчавки и сватби до Великден.


На този ден по-младите ходят на гости на по-възрастните си близки и кумове, като носят със себе си вино, баница, пиле и влизайки в дома - целуват ръка и искат прошка за нанесени обиди през годината с думата "Прости". Отговорът е: "Простено да ти е".
На този ден още се палят огньове. Символът е колкото по-висок е огънят, толкова по-защитена ще е реколтата от градушка. Когато огънят намалее, момчетата и ергените го прескачат за здраве и да се пазят от бълхи. Друг разпространен обичай на Сирница, е мятането на стрели. Ергените приготвят стрели от дрян или леска и горящи ги изстрелват в дворовете на момичетата, които харесват.
След тази вечер започва и строгият Великденски пост. Трапезата е обредна и съдържа баница, сирене, маслини, риба, яйца, жито, халва, орехови ядки, сушени плодове и тиква. Когато всички се съберат на трапезата се прави т.нар. хамкане, което е много чакано от децата. На червен вълнен конец, спуснат от тавана, се завързва здраво твърдо сварено яйце или халва. Конецът се залюлява в кръг, като всички деца се стремят да го заловят само с уста. Смята се, че който го хване, ще бъде здрав през цялата година.
На този ден Православната църква отбелязва свети четиридесет мъченици от Севастия, загинали мъченически заради вярата си.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 9 МАРТ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, ПРОШКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди