изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:20 EEST
ПЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА БИВШИЯ КМЕТ НА ДОБРИЧ ЙОСИФ МАРИНОВ    
Ред и сигурностБившият кмет на Добрич Йосиф Маринов получи ефективна присъда от Районния съд.

Той бе признат за виновен в това, че като длъжностно лице през 1995 г. е присвоил 200 000 неденоминирани лева, собственост на общината. Съдът уважи предложението на Районната прокуратура и му присъди 5 години лишаване от свобода, която трябва да изтърпи при първоначално общ режим при влизането й в сила.

От пресслужбата на съда ни информираха, че на 12 септември 1995 г. Йосиф Маринов сключил договор с "ЖКС" ООД - гр. Варна, с който възложил на дружеството да изработи идеен и работен проект за застрояване на парцел в Централната градска част на Добрич и самото изпълнение на проекта. По Закона за местното самоуправление и местната администрация за сключване на  въпросния договор е трябвало да бъде взето решение на Общинския съвет и да се проведе търг за избор на изпълнител.

На 10 ноември 1995 г., ден преди да напусне кметския пост, Маринов е разпоредил на тогавашния главнен специалист по бюджета на община Добрич да плати на "ЖКС" ООД 200 000 неденоминирани лева. Пред служителката обвиняемият допълнил договора с фирмата, като собственоръчно записал "Да се приведе инвеститорски аванс в размер на 200 000 лв." За отказ да изпълнят нареждането бившият главен специалист по бюджета и бившият главен счетоводител били наказани.           

След проверка на всички сключени от предшественика му договори, следващият кмет Лъчезар Росенов разпоредил контрактът с "ЖКС" ООД да бъде прекратен. През февруари 1996 г. екскметът Росенов уведомил прокуратурата за изплащането на въпросната сума.

Според направената по делото експертиза, Й. Маринов е присвоил малко повече от 72 месечни работни заплати за страната към ноември 1995 г.  Районната прокуратура пледира, че той е превишил властта си като длъжностно лице и е присвоил сума в големи размери.

С решението си Добричкият районен съд лиши Маринов от правото да заема управленски постове в търговски дружества, а също отчетническа и материално отговорна длъжност в държавни и общински учреждения за пет години. Той не може да упражнява и търговска дейност за същия период. Бившият кмет трябва да заплати на община Добрич обезщетение от 200 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Добричкия окръжен съд.  НДТ

 


Сходни връзки

ПЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА БИВШИЯ КМЕТ НА ДОБРИЧ ЙОСИФ МАРИНОВ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА БИВШИЯ КМЕТ НА ДОБРИЧ ЙОСИФ МАРИНОВ
Автор: Anonymous да 2010-01-14 @ 12:37 EET
haide sega da vidim kak sche proteche deloto mu sigurna sam che sche e kato onova prez 1981 godina  pak sche se razbolee psihicheski kakto parviq pat  aposle stana kmet ot koga i ludite zapochnaha da se zanimavat s politika

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди