изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:21 EEST
АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ИСКА ОЩЕ ЕДНА ЗАЛА, ЗА ДА УСКОРИ ПРОЦЕСА НА РАБОТА    
Ред и сигурност

Некачествена работа отстрана на секционните избирателни комисии, констатира съдът. Работата на местните магистрати бе оценена като много добра и на високо ниво



Административният съд в Добрич запозна медиите с резултатите от отчетното си събрание за миналата година. Магистратите констатираха много некачествена работа отстрана на секционните избирателни комисии на последните местни избори от 2007 г. След последните местни избори те регистрираха незапомнен брой дела за касиране на изборите. До момента са разгледали 15. След тях изборите в селата Стожер и Бенковски бяха касирани, а решенията на местният съд бяха потвърдени от ВАС. Вече е заведено ново дело за избора на кмет в село Люляково, който се проведе 23 февруари. Очакват се още жалби, съобщи председателят на съда Светлана Борисова. Тя посочи, че в хода на делата са установили много случаи на неправилно съхранение на бюлетини и пликове. Те трябвало да бъдат пакетирани и надписани, а в съдебна зала пристигали в насипно състояние с чували, което винаги може да предизвика подозрение за изборния резултат. Стигнало се дотам, че членовете на една СИК си занесли вкъщи неизползваните пликове. Представените протоколи с изборните резултати също са били в безобразно състояние.

Съдия Борисова си обяснява некачествената работа на членовете на СИК с факта, че местните избори са доста трудни. В много населени места едновременно се е избирал кмет на село, кмет на община и общински съветници. Другото обяснение е, че членовете на СИК не са очаквали подобен съдебен надзор. Очевидно се налагат промени в законодателството, за да се избегнат проблемите, коментира Борисова. Тя е категорична, че не може съдът да се превръща в нова ОИК и да прави поголовно преброяване на бюлетините. Един от предлаганите от съдийката варианти е да се предвидят сериозни санкции за СИК, които са допуснали нарушения при отчитането на изборните резултати.

Светлана Борисова коментира и работата на съда за времето от  неговото създаване от 1 март 2007 г. “Работата беше много добра, на високо ниво. Има с какво да се гордеем. Средната натовареност ще е под средната за един съдия в страната, тъй като разполагаме с повече съдии от другите административни съдилища в страната. Най-отличителният показател на Административният съд в Добрич е бързината на работа, както по отношение на насрочване, така и при разглеждането на делата. Целите с които бяха създадени административните съдилища, са постигнати. Започнахме работа при тежки материални условия. Имахме 6 стаи и на съдия се падаха по 3 кв.м. Вече са предоставени допълнителни помещения и съдиите са вече по двама в кабинет”, заяви съдия Борисова. Тя допълни, че сега най-големият проблем пред съда в Добрич е, че разполага само с една съдебна зала, която постоянно е натоварена. Ако се намери още едно помещение за зала, ще бъде ускорен процесът на работа.

Анализът за миналата година сочи, че са били образувани 548 дела в Административен съд – Добрич. От тях административните дела, разглеждани на първа инстанция, са 330. Образувани са общо 218 касационни дела, като от тях наказателните касационни производства са 207.

НДТ  

 

 


Сходни връзки

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ИСКА ОЩЕ ЕДНА ЗАЛА, ЗА ДА УСКОРИ ПРОЦЕСА НА РАБОТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди