изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:47 EEST
Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида    
НовиниАнкара. Турското правителство отказа да подпише в Бургас Оперативната програма за трансгранично сътрудничество в размер на 32 млн. евро заради решението на бургаските общинари да признаят геноцида над арменците, съобщиха за Агенция “Фокус” правителствени източници от столицата Анкара.


На 28 февруари Общинският съвет в Бургас прие решение за признаване на геноцида над арменците и определи 24 април като Ден на геноцида срещу арменския народ.
Подписването трябваше да се състои на 6 март, четвъртък в Бургас. Вместо това обаче турската страна е информирала българската, че се отказва от подписването, заради решението на Общинския съвет, взето по отношение на спорна от историческа гледна точка дата.
Средствата по Оперативната програма за седем години са в размер на 32 милиона евро. За периода 2007 – 2009 година те са в размер на 12 милиона евро. Заради отлагането на подписването, не може да започне изпълнението на Оперативната програма за ТГС.
Освен в Бургас, Оперативната програма може да бъде подписана още в Хасково и Ямбол.


Агенция “Фокус” припомня:
Решението на Общинския съвет в Бургас за признаване на арменския геноцид стана повод за размяна на писма между областния управител на Одрин Нусрет Мироглу,и Община Бургас. На 7 март стана ясно, че Одрин преустановява отношенията си с Бургас, за което кметът на Бургас Димитър Николов е получил официално писмо от областния управител на област Одрин Нусрет Мироглу. В писмото си областният управител на Одрин пише: "Подобно решение е обидно за нас и ние го осъждаме. Искам да подчертая, че решение на Общинския съвет, взето по отношение на такава спорна от историческа гледна точка дата, сериозно ще накърни добросъседските отношения между нашите страни и ще повлияе отрицателно на сътрудничеството ни в социалната, културната и икономическата сфера. Уверявам Ви, че докато това решение не бъде отменено, ще бъдат преустановени социалните, културните и икономическите контакти с вашата област, почиващи на добро съседството и сътрудничеството помежду ни. Нашето желание е да се отмени това решение и приятелските ни и добросъседски отношения да продължат и за напред", пише Нусрет Мироглу.
„За мен писмото е прекалено остро”, каза кметът на Бургас Димитър Николов ден след като областният управител на Одрин-Турция обяви, че Одрин преустановява отношенията си с Бургас. Когато кметът на Бургас е получил писмото на областния управител на Одрин, в кабинета му на посещение е бил генералният консул на Турция в Бургас Исмаил Сефа Юджеер. С него са разговаряли за това, че не бива в историята да се търсят причини, които да активират сериозни последици за сегашните отношения между страните. Димитър Николов припомни, че в Турция работят и много български бизнесмени, имаме активни икономически контакти и съвместни проекти. Според него общината не може да бъде проводник на държавна политика. За това той е уведомил за писмото областния управител, председателя на Общинския съвет и директора на ОДП Бургас.
Областният управител на Бургас Любомир Пантелеев не е виждал писмото на областния управител на Одрин Нусрет Мироглу. Писмото не е до мен. Не съм го виждал и не мога да го коментирам заяви Пантелеев.
Председателят на Общинския съвет в Бургас Валери Симеонов смята, че няма да има нищо- по хубаво, ако валията на Одрин изпълни заканите си: „Господинът е сбъркал времето. Той е сбъркал тотално епохите. Трябва да отвори картата и да види, че има държава България и да разбере, че Бургас не е Одринският вилает. България е независима и суверенна държава, а бургаският Общински съвет е съставен от народни избраници”, каза Валери Симеонов по повод на писмото на областния управител на Одрин Нусрет Мироглу.
Общинският съвет в Бургас е приел с мнозинство ( б.а. 41 гласа „за”, двама „против” и двама „въздържал се”) декларацията за признаване и осъждане на геноцида над арменците в Османската империя в периода 1915 – 1992 г и в нашия календар вече има нова дата - 24 април, на която да се почетат жертвите на този геноцид и в това няма нищо лошо, смята Симеонов.
Зам. - председателят на Общинския съвет в Бургас Георги Киров и съветник от БСП смята, че писмото на областния управител на Одрин, с което той заплаши да прекъсне социалните, културните и икономическите контакти с Бургас, е продиктувано от изнервяне: „Никой няма право да се меси суверенитета на една държава. Историческите факти си оказват влияние, но бъдещето е определящо. В случая е необходима умереност и оптимизъм, и не бива да се стига до остри развръзки. Ако някой се е поизнервил, е добре да се успокои” , каза Георги Киров.
Писмото на областния управител на Одрин е продиктувано от емоции, смята Владимир Павлов, който е областен председател на СДС- Бургас и общински съветник. ”Ако се прецени, че приетата декларация е незаконосъобразна, то областният управител е длъжен да я отмени. Ние като общински съветници от СДС подкрепихме тази декларация с решение на градската организация на всички членове".
 


Сходни връзки

Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида | 12 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-09 @ 17:53 EET

Е, пък да не би да не е имало геноцид над арменците? Ади сега! Утре сигурно и арийците ще отрекат Аушвиц... Да ги нямаме такива!!!

Предполагам, че на някой туркофил, може да му се прииска и да заличи пожарите в Тракия през 1877 г.  Защото:

"...ний знаем, че в нашто недавно
свети нещо ново, има нещо славно,
що гордо разтупва нашите гърди
и в нас чувства силни, големи плоди;
защото там нейде навръх планината,
що небето синьо крепи с рамената,
издига се някой див, чутовен връх,
покрит с бели кости и със кървав мъх
на безсмъртен подвиг паметник огромен;
защото в Балкана има един спомен,
има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей,
едно име ново, голямо антично,
като Термопили славно, безгранично,
що отговор дава и смива срамът,
и на клеветата строшава зъбът."

Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-09 @ 18:03 EET
Na gol gaz 4ifte pi6tov,kato imat tolkova pari ob6tinata da si priemat vsqkakvi deklaratsii.
Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-09 @ 22:32 EET
Щом пишеш "декларатсии" ясен си.........
Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-10 @ 09:47 EET

Никой до днес не е успял да докаже че е имало такъв геноцид. Турското правителство предложи да се отворят архивите на Османската Империя намиращи се във Франция, но арменската ДИАСПОРА в САЩ отказва. Турция прояви желание да се разплати за този геноцид, ако се докаже че го е имало, но никому това не се показа приемливо. А, България  всячески се старае да подържа отношения с този импотентен от Господа обиден арменски народ, който не е способен на нищо освен бандитизм и тъпи претенции/

Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-10 @ 09:57 EET

Пред избора на партньор, Българските управници винаги са избирали по слабия партньор и фактурата за тази политическа прозорливост на управниците винаги е плащал българският народ!

Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-10 @ 10:06 EET

Глупак, чети история! Туркофили, германофили, русофили и какви ли още няма в България, всякакви ги има, но когато работата опре до подобряване на живота в страната, финансовото положение на народа, на политическата арена само боклуци.

Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-10 @ 10:26 EET
Дано тия турци да го бяха направили както трябва този геноцид та дори и един екземпляр да не беше останал от това диво арменско племе. Само те ни трябваха, малко са тук нашите които пречат да се движим напред. Турците ни поробиха, руснаците ни инжектираха диктатурата, американците ни използват, ЕС ни застрашава да изчезнем като народ и т. н. до безкрай. Дайте тогава да си затворим границите като Албания и да живеем като в гето. Англия е воювала 100 г. с Франция и какво от това? Русия и Германия бяха смъртни врагове сега са най добри партньори и приятели развиващи поразителен взаимен стокообмен и дружески отношения. А ние като тъпанари преследвани от разни паранои си тъпчем на едно и също място и единственно което умеем е да се ровим в мемоари и да си спомняме какви славни хайдути сме били.
Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-10 @ 10:41 EET
Много приказки, но аз едно не мога да разбера, защо тези аборигени не си отиват в Армения, та нали страната им е свободна. Стоят си тука занимават се с какво ли не и  се опитват да определят външния политически курс на България. Интересно какво толкова ни свързва с тези бандити.... и още по интересно с какво до сега Армения е помогнала на България, за благото на България нещо направили ли са тези арменци. След като имат най могъщата диаспора в Америка, биха могли да ни посъдейсвуват в някои проблеми, не е ли така. Ама май само си плетат  кошницата и си извличат дивиденти. Само  тия аборигени  бяха останали които не са се възползвали от нашите тъпи политици.
Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-10 @ 10:47 EET

Погледни на положението в България, да не би българите да се отличават от арменските бандити. Две различни племена, но две еднакво тъпи държави с еднакво тъпи политици.

Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-10 @ 15:06 EET
фесовете от форума - много сте нагли! арменците имат първата християнска държава в Европа, Хачатурян, Сароян, Азнавур, Дюкмеджан - един от най богатите американци.....Вие какво сте дали на света - май само ибрика???
Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-03-10 @ 20:56 EET

Абе, знаете ли? Като си туриш ръцете пред очите и светът сякаш изчезва. И аз искам да няма фашисти, мюсюлмани-самоубийци и всякакви други клоуни, ама на... :((

Представителите на арменската общност в Добрич са се заселили тук, именно бягайки от турския произвол в началото на 20-ти век. ;-)

Забавяме 32 млн. евро по оперативната програма с Турция заради геноцида
Автор: Anonymous да 2008-04-19 @ 14:03 EEST

Под знамето на тази България, която се е превърнала в дом и Родина и за руснаци, татари, гърци, власи, турци, евреи, роми и арменци са мряли много хора. Точно в годините когато в Турция са колили и горели живи арменски жени, деца и старци и са съсичали и обесвали мъжете поголовно, АРМЕНЦИ, побегнали от кланетата, за да спасят семействата си и установили се в БГ, сформират доброволческа чета в състава на 12-та Лозенградска дружина на българското опълчение по време на Балканската война, за да се бият срещу Турция..на страната на БГ. Командирът на отряда е отличен със сребърен кръст "За храброст". Пак АРМЕНЦИ -дейци и активисти на Арменската революционна организация създават първото арменско военно училище извън пределите на Армения в полите на Рила и обучават там революционерите на ВМРП на стратегия и тактика на революционната борба.. Тези АРМЕНЦИ, са дали на БГ композитори, музиканти, певци, режисьори, актьори, фотографи, кинооператори, лекари, учители, доктори, професори, спортисти, които славят името на БГ по света...

На фона на това...какво си дал ТИ, юроде!?


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди