изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:17 EEST
Заради глоби от 190 лева: Кондуктори крият пожарогасителите    
ОбществоМасова практика е кондукторите във влаковете да крият пожарогасителите, за да не бъдат откраднати. Това заявиха пред "Стандарт" ветерани жепейци от Пловдив, пожелали да останат анонимни. По принцип българските влакове са оборудвани с два пожарогасителя в локомотива и още два или три - за всички останали вагони. Тъй като често се случва недобросъвестни пътници да задигнат някой от тях, кондукторите са принудени да ги крият в миша дупка.

Един от предпочитаните тайници е нишата зад елтаблото в коридора на вагона, признаха железничари. Те обаче оправдават постъпката на кондукторите, защото за всяка липса те били санкционирани от компанията с по 190 лева. Друг е въпросът, че никой от железничарите не си спомня кога за последно е проверявана изправността на гасителните съоръжения. Повечето от по-младите кондуктори и шафнери дори не са обучени как се работи с различните видове.
 Едва след жестокия инцидент с влака София-Кардам шефът на БДЖ Олег Петков пуснал заповед преди всяко потегляне на влака кондукторът да проверява наличността на пожарогасителите, да докладва за това на началник-влака, а той да подава веднага справката на пътническия диспечер. От два дни с микробуси по гарите "на пожар" се доставят и чисто нови пожарогасители, съобщиха служителите.
 Опитните жепейци са убедени, че каквато и да е причината за възникването на пламъците, огънят е подсилен от лесно възпламенимо вещество, което умишлено или по невнимание е било разлято по пода. За останалото думата си е казала възрастта на вагона и материалите, от които е направен. В старите български кушет-вагони почти няма материал, който да не гори, твърдят запознати. Завесите на прозорците пламват за секунди и развиват висока температура. Отвътре стените са облицовани с дърво, шперплат и стиропор. Подът е застлан с дъски и гума. Леглата са дървени, дюшеците също се палят много лесно. Дървени са и преградите между отделните купета. Голяма част от тези материали освен че горят, отделят и силно токсични вещества. Такива са например пластмасата от облицовките и стиропорът от изолацията на стените.
 Не е възможно пожарът да е предизвикан от електрическото отопление във влака, твърдят железничарите. Според тях участъкът между гарите Синдел и Кардам не е електрифициран и шафнерите палят печки с дърва и въглища, за да поддържат отоплението.
 Костадин  Аршинков, в-к "Стандарт"

 


Сходни връзки

Заради глоби от 190 лева: Кондуктори крият пожарогасителите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди