изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 19:07 EEST
Хосе Запатеро бе преизбран за втори мандат в Испания    
По света

Министър-председателят от социалистическата партия на Испания ще остане на поста си поне още един мандат. Неговата партия спечели парламентарните избори в страната, което ще му позволи отново да сформира правителство.



Социалистическата партия на Испания спечели 169 места долната камара на парламента. За да има пълно мнозинство тя се нуждае от 176. Опозицията в лицето на дясната Народна партия спечели 153 места.

Испанският парламент се състои от две камари. Долната камара се състои от 350 члена, а Горната от 264.

От тези 264 обаче избираеми от испанците са 208 места. Останалите 56 са разделени между автономните области, които избират представителите си чрез избори в общностите си.

Избирателната активност бе много висока, като тя достигна 75,3%. За социалистите са гласували 43,7%, а за Народната партия 40,1%. И двете партии печелят повече места в парламента, отколкото на предишните избори. Това става за сметка на по-малките и регионални партии, които губят влияние.

Какви са предизвикателствата пред новото правителство на Запатеро?

След близо десетилетие на икономически растеж, испанската икономика започна да проявява признаци на рецесия. Инфлацията за 2007 г. достигна най-високите си стойности за последните десет години.

Безработицата в страната също бележи много високи стойности.

По време на кампанията, Народната партия фокусира основните си послания върху нарасналата имиграция. Според тях именно това е причината за лошите икономически показатели на страната.

Социалистите от своя страна обещаха, че ще прокарат редица либерални закони, като бракове между представители на един и същи пол например. Правителството на Запатеро ще инициира и промяна в закона, която ще улесни значително възможностите за развод.

Изборите бяха маркирани от кървав атентат

Ден преди парламентарните избори в Испания в дома си бе застрелян 42 годишен привърженик на управляващите социалисти. Министър-председателят на Испания Родригез Запатеро обвини за инцидента баската сепаратистка организация ЕТА.

Според Запатеро ЕТА иска да предизвика смут и да всее страх сред испанците ден преди парламентарните избори. Терористичната организация обаче не е поела отговорност за убийството.

През юни 2007 г.ЕТА обяви 15 месечно спиране на огъня.

Убитият привърженик на социалистите бе Исайас Караско. Той е бил застрелян в дома си в баския град Мондрагон. Той неведнъж е бил обект на заплахи от страна на терористичната организация, която се бори за независимост на баските от Испания.

В местните избори през 2007 г. Караско бе кандидат за общински съветник в Мондрагон от страна на социалистите.

 


Сходни връзки

Хосе Запатеро бе преизбран за втори мандат в Испания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди