изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:46 EET
Димана Садонкова, МРРБ: Може да преместят от Бургас Комитета за наблюдение на ОП ТГС с Турция    
Новини София. Има добро желание от турска страна да започнем работата по Оперативната програма “Трансгранично сътрудничество” (ОП ТГС), но вероятно ще има някакви условия. Ако Турция продължи да настоява, вероятно ще се наложи да прехвърлим Съвместния комитет за техническо наблюдение в друг град.

Това каза за Агенция “Фокус” Димана Садонкова, заместник-главен директор на Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" към МРРБ. Садонкова бе помолена да коментира отказа на турското правителство да подпише в Бургас Оперативната програма за трансгранично сътрудничество в размер на 32 млн. евро заради решението на бургаските общинари да признаят геноцида над арменците. До този момент в МРРБ е получено писмо (на неофициално, експертно ниво) с искане за отлагане на подписването на документите. Партниращият орган от турска страна е Агенция за регионално развитие.
На 6 март в Бургас трябваше да се проведе първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Оперативната програма “Трансгранично сътрудничество”. По време на заседанието трябваше да бъдат дадени основните рамки на дейността, за да започне работа по усвояването на евросредствата – комуникационен план, техническа помощ, одобряване на разходите по изпълнение на програмата, създаване на Секретариат, който да се занимава с оперативната част от работата, ще се отчита пред Комитета за наблюдение.
“Сега може да се наложи промяна на програмния документ, защото в него е записано Бургас като място, където ще бъде Секретариатът”, обясни Димана Садонкова. По думите й, ако Турция продължи да настоява, ще бъде избран друг български град за седалище на Секретариата.
Оперативната програма “Трансгранично сътрудничество” е одобрена от ЕС. Пари до този момент не са усвоявани.
Дейностите, които ще се изпълняват по тази програма, са тип грантови схеми – няма предварително одобрени проекти, има приоритетни сфери на работи – екология, туризъм, икономика. Проекти могат да подават общини, училища, неправителствени организации и други от българските области Бургас, Ямбол и Хасково и от турските Одрин и Къркларели. Предвидено е да има и клон в Одрин, така че турските предложения да могат да бъдат подавани там. Когато се подадат проектите, те се одобряват по приоритети от смесена българо-турска комисия. “И там, докъдето има пари, те се класират”, обясни Садонкова.
На административно ниво, което се отнася за допустимост на кандидата и проекта, оценката ще прави Секретариатът. След това оценката ще се извършва от група оценители – ако проектът е в сферата на екологията, групата оценяващи ще бъдат специалисти в тази област. Окончателното одобрение ще се получава от управляващия орган – Комитетът за наблюдение.
Мария ФИЛЕВА

Агенция “Фокус” припомня:
Както "Фокус" съобщи, турското правителство отказа да подпише в Бургас Оперативната програма за трансгранично сътрудничество в размер на 32 млн. евро заради решението на бургаските общинари да признаят геноцида над арменците. Подписването трябваше да се състои на 6 март, четвъртък в Бургас. Вместо това обаче турската страна е информирала българската, че се отказва от подписването, заради решението на Общинския съвет, взето по отношение на спорна от историческа гледна точка дата.
На 28 февруари Общинският съвет в Бургас прие решение за признаване на геноцида над арменците и определи 24 април като Ден на геноцида срещу арменския народ.
Средствата по Оперативната програма за седем години са в размер на 32 милиона евро. За периода 2007 – 2009 година те са в размер на 12 милиона евро. Заради отлагането на подписването, не може да започне изпълнението на Оперативната програма за ТГС.
Решението на Общинския съвет в Бургас за признаване на арменския геноцид стана повод за размяна на писма между областния управител на Одрин Нусрет Мироглу,и Община Бургас. На 7 март стана ясно, че Одрин преустановява отношенията си с Бургас, за което кметът на Бургас Димитър Николов е получил официално писмо от областния управител на област Одрин Нусрет Мироглу. В писмото си областният управител на Одрин пише: "Подобно решение е обидно за нас и ние го осъждаме. Искам да подчертая, че решение на Общинския съвет, взето по отношение на такава спорна от историческа гледна точка дата, сериозно ще накърни добросъседските отношения между нашите страни и ще повлияе отрицателно на сътрудничеството ни в социалната, културната и икономическата сфера. Уверявам Ви, че докато това решение не бъде отменено, ще бъдат преустановени социалните, културните и икономическите контакти с вашата област, почиващи на добро съседството и сътрудничеството помежду ни. Нашето желание е да се отмени това решение и приятелските ни и добросъседски отношения да продължат и за напред", пише Нусрет Мироглу.
„За мен писмото е прекалено остро”, каза кметът на Бургас Димитър Николов ден след като областният управител на Одрин-Турция обяви, че Одрин преустановява отношенията си с Бургас. Когато кметът на Бургас е получил писмото на областния управител на Одрин, в кабинета му на посещение е бил генералният консул на Турция в Бургас Исмаил Сефа Юджеер. С него са разговаряли за това, че не бива в историята да се търсят причини, които да активират сериозни последици за сегашните отношения между страните. Димитър Николов припомни, че в Турция работят и много български бизнесмени, имаме активни икономически контакти и съвместни проекти. Според него общината не може да бъде проводник на държавна политика. За това той е уведомил за писмото областния управител, председателя на Общинския съвет и директора на ОДП Бургас.
Областният управител на Бургас Любомир Пантелеев не е виждал писмото на областния управител на Одрин Нусрет Мироглу. Писмото не е до мен. Не съм го виждал и не мога да го коментирам заяви Пантелеев.
Председателят на Общинския съвет в Бургас Валери Симеонов смята, че няма да има нищо- по хубаво, ако валията на Одрин изпълни заканите си: „Господинът е сбъркал времето. Той е сбъркал тотално епохите. Трябва да отвори картата и да види, че има държава България и да разбере, че Бургас не е Одринският вилает. България е независима и суверенна държава, а бургаският Общински съвет е съставен от народни избраници”, каза Валери Симеонов по повод на писмото на областния управител на Одрин Нусрет Мироглу.
Общинският съвет в Бургас е приел с мнозинство ( б.а. 41 гласа „за”, двама „против” и двама „въздържал се”) декларацията за признаване и осъждане на геноцида над арменците в Османската империя в периода 1915 – 1992 г и в нашия календар вече има нова дата - 24 април, на която да се почетат жертвите на този геноцид и в това няма нищо лошо, смята Симеонов.
Зам. - председателят на Общинския съвет в Бургас Георги Киров и съветник от БСП смята, че писмото на областния управител на Одрин, с което той заплаши да прекъсне социалните, културните и икономическите контакти с Бургас, е продиктувано от изнервяне: „Никой няма право да се меси суверенитета на една държава. Историческите факти си оказват влияние, но бъдещето е определящо. В случая е необходима умереност и оптимизъм, и не бива да се стига до остри развръзки. Ако някой се е поизнервил, е добре да се успокои” , каза Георги Киров.
Писмото на областния управител на Одрин е продиктувано от емоции, смята Владимир Павлов, който е областен председател на СДС- Бургас и общински съветник. ”Ако се прецени, че приетата декларация е незаконосъобразна, то областният управител е длъжен да я отмени. Ние като общински съветници от СДС подкрепихме тази декларация с решение на градската организация на всички членове".
 


Сходни връзки

Димана Садонкова, МРРБ: Може да преместят от Бургас Комитета за наблюдение на ОП ТГС с Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди